香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 硬豬
作者: acmc 發表于 2010-3-22 12:54:11
1308 12

加多咗少少水, 搓粉糰都用咗成粒鐘 ! 手軟!
acmc 發表於 2010-3-22 16:09:14 |顯示全部樓層
如果唔想自己半夜三更起身整包, 又唔想發酵時間過長, 在早上放包入爐焗當早餐, 可以點樣控制呢?
回復

八王爺 發表於 2010-3-22 16:37:09 |顯示全部樓層
要符合以上條件,唔使自己整。
前一晚買定,第二朝放入焗爐咪得!
回復

acmc 發表於 2010-3-22 17:34:36 |顯示全部樓層
要符合以上條件,唔使自己整。
前一晚買定,第二朝放入焗爐咪得!
八王爺 發表於 2010-3-22 16:37

"如果唔想自己半夜三更起身整包" 這句本來係 "如果唔想半夜三更起身整包", 裏面兩字"自己" 係為你而加嘅, 你己在我掌握之內....
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-22 18:36:41 |顯示全部樓層
晚上整,鬆弛後整形,馬上蓋保鮮紙入雪櫃,第二朝焗前半小時取出,如果發得夠就焗得,唔夠就steam 下先~
回復

acmc 發表於 2010-3-22 18:44:17 |顯示全部樓層
晚上整,鬆弛後整形,馬上蓋保鮮紙入雪櫃,第二朝焗前半小時取出,如果發得夠就焗得,唔夠就steam 下先~ ...
prodorothyhkg 發表於 2010-3-22 18:36

琴晚整型後包保鮮紙, 無入雪櫃, 今朝打開保鮮紙, 就見到漏氣, 這是否叫做發酵過長? 不過就無異味, 焗完之後口感都唔錯, 放雪櫃是否可以解決發酵過長這個問題嗎?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-22 18:47:37 |顯示全部樓層
琴晚整型後包保鮮紙, 無入雪櫃, 今朝打開保鮮紙, 就見到漏氣, 這是否叫做發酵過長? 不過就無異味, 焗完之 ...
acmc 發表於 2010-3-22 18:44

係呀,如果室溫(25度左右),約個零鐘就差唔多,再耐d個包就會變酸同塌~
雪櫃可減慢發酵速度,不過唔好放冰格啊~
回復

acmc 發表於 2010-3-22 22:03:23 |顯示全部樓層
係呀,如果室溫(25度左右),約個零鐘就差唔多,再耐d個包就會變酸同塌~
雪櫃可減慢發酵速度,不過唔好放冰格啊 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-3-22 18:47

咁就方便得多了, Thanks!
回復

acmc 發表於 2010-3-23 10:11:38 |顯示全部樓層
另想請教焗麵包用的芝士, 應該買邊種? 焗pizza芝士可以嗎? 超市真空包裝一大舊的車打芝士係用來整包嗎? 整cheese cake用的cream cheese又用得嗎? 整芝士波波的Parmesan cheese又啱唔啱這個用途呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-23 12:20:49 |顯示全部樓層
如果放包面的,我用pizza芝士,放入包裡面的,可以用Parmesan或者車打,個心會軟d~
cream cheese太濕,可以搓入麵團中,如果成品出來要有芝士粒的就唔得啦~
回復

acmc 發表於 2010-3-23 13:53:38 |顯示全部樓層
如果放包面的,我用pizza芝士,放入包裡面的,可以用Parmesan或者車打,個心會軟d~
cream cheese太濕,可以搓入 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-3-23 12:20

我見車打一舊要七十多蚊, 放一小塊(磚)可能成本都要三蚊多, 整到呢個包仲貴過在街買唔少喎!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-24 16:20:39 |顯示全部樓層
我見車打一舊要七十多蚊, 放一小塊(磚)可能成本都要三蚊多, 整到呢個包仲貴過在街買唔少喎! ...
acmc 發表於 2010-3-23 13:53

自己整真才實料,又冇添加劑,食落自己肚又健康d麻,又何需計較錢銀~
回復

acmc 發表於 2010-3-24 17:51:25 |顯示全部樓層
自己整真才實料,又冇添加劑,食落自己肚又健康d麻,又何需計較錢銀~
prodorothyhkg 發表於 2010-3-24 16:20

我都係咁諗, 所以才學整(加上覺得好有趣), 因聽得太多食咗唔知幾多十年家吓至話有害嘅嘢, 早排麵包都有份, 而且自家制又可以用靚啲嘅材料, 但都會想知吓自己出品嘅成本, 食米都想知吓價 !
回復