還有得救嗎?

作者: thlzf09 發表于 2010-3-22 01:52:55
1701 10
放了在窗台兩天就弄成這樣了><
可能太潮濕了…
但,還有得救嗎?
請大家幫幫忙!
孖吉 發表於 2010-3-22 02:14:00 |顯示全部樓層
是心葉毬蘭,沒有柄的心葉毬蘭就是種也不會發新芽 (永遠都是一塊葉),掉了也是遲早的事。

看這塊應是沒救的了
回復

GarfieldHK 發表於 2010-3-22 07:29:57 |顯示全部樓層
是心葉毬蘭,沒有柄的心葉毬蘭就是種也不會發新芽 (永遠都是一塊葉) ...
marcuslee 發表於 2010-3-22 02:14

原來咁㗎!出邊好多舖都係咁樣賣呢隻心葉毬蘭喎!
回復

leelee 發表於 2010-3-22 08:29:04 |顯示全部樓層

要種心葉毬蘭不如成盆種啦!一盆賣$3x,葉都多好多仲不停出葉,開花仲好靚嫁.
回復

GarfieldHK 發表於 2010-3-22 09:08:51 |顯示全部樓層
有無花相睇下?
回復

elsa 發表於 2010-3-22 10:54:45 |顯示全部樓層
要種心葉毬蘭不如成盆種啦!一盆賣$3x,葉都多好多仲不停出葉,開花仲好靚嫁.
leelee 發表於 2010-3-22 08:29

我屋企都有一盆心型球蘭,種了都有差不多一年,但不知為何總是沒有新葉出,更加沒有花出,請問怎樣種植才有新芽出的呢??thanks!
回復

leelee 發表於 2010-3-23 00:21:33 |顯示全部樓層
下...你係咪又係又得一塊葉丫,有枝就會出葉,春天到毬蘭生長好快禾!有無比佢曬下丫?不過你唔駛曬佢,只要放係玻璃窗旁邊佢都生的好靚,我仲種到開花.
回復

elsa 發表於 2010-3-23 10:26:01 |顯示全部樓層
下...你係咪又係又得一塊葉丫,有枝就會出葉,春天到毬蘭生長好快禾!有無比佢曬下丫?不過你唔駛曬佢,只要放係 ...
leelee 發表於 2010-3-23 00:21

唔係呀,我盆朋友比我時已經有4塊葉,到而家種了差不多半年多,都依舊時4塊葉,好似噴左定形水咁,唔大,唔變,又唔死~~
回復

走得慢 發表於 2010-3-23 20:55:47 |顯示全部樓層
我的毬蘭都是,不長大。
改泥重會有改善嗎
回復

fafa 發表於 2010-3-24 00:55:03 |顯示全部樓層
我嗰個同上都係一樣 放咗成年都係得三塊叶 唔知點好??
回復

corina 發表於 2010-3-24 09:28:47 |顯示全部樓層
毬蘭好粗生,高濕,空氣流通,就會生得好好.
我上年買咗盆Hoya bella,現在已經有花蕾,仲剪咗6枝比朋友.add14icon
回復