木瓜公係咪都會結果但唔大??

作者: cookiecat 發表于 2010-3-18 21:50:29
1747 7
我棵木瓜開花, 佢響分支位生花出來, 不過唔止一朵花, 一分二,  ....不過又結左d細的長形果, 而家好似細手指公小小, 如果佢係木瓜公, 係咪唔會大?? 佢d花好似係公花...
llaus 發表於 2010-3-19 06:21:25 |顯示全部樓層
第一: 木瓜公是無果結
第二: 睇結出來果實,就好大機會估到棵木瓜是什麼性別
     a.如果結出來是肥圓形,應為雌性
     b.無果結出來,應為雄性
     c. 如果結出來是長圓形,應為雌雄同株
          在市面出售木瓜苗,通常都是雌雄同株(做了手腳,嫁接嘛)
     自己從種籽種起,就要睇你運氣囉(睇天嘛)
回復

cookiecat 發表於 2010-3-19 07:07:10 |顯示全部樓層
唔該晒您, 我係買苗返來, 第一次結果, 希望可以大倒...有得食..
回復

小田菜菜子 發表於 2010-3-19 12:17:59 |顯示全部樓層
即使cookiecat買返來的是公,也可以做些手腳將之變得有果出的
回復

fishinglok 發表於 2010-4-26 17:44:01 |顯示全部樓層
即使cookiecat買返來的是公,也可以做些手腳將之變得有果出的
小田菜菜子 發表於 19/3/2010 12:17 PM

我都想問點樣可以改性呀~因為人家比了一棵我, 大得快由尺幾, 種半年已經高到6呎了. 但係o的花係一開三人地話係木瓜公. 我唔捨得種咁耐原來係公.
回復

Jesation 發表於 2010-4-27 09:36:53 |顯示全部樓層
拮佢上五吋下五吋。add4icon

正確係: 釘一根生鏽鐵在公木瓜樹基部約10公分高處
但我未試過。
回復

龍姑娘 發表於 2010-4-29 21:37:57 |顯示全部樓層
拮佢上五吋下五吋。

正確係: 釘一根生鏽鐵在公木瓜樹基部約10公分高處
但我未試過。 ...
Jesation 發表於 2010-4-27 09:36

我都聽圍村D婦娘咁講過,都係話打口釘落去,
佢地話"醃"咗佢就會變木瓜乸喎
不過我都未試過
回復

大隻講 發表於 2010-4-30 23:32:23 |顯示全部樓層
我試過,真係會變木瓜乸喎,e十仲結左好多果add13icon
回復