返回列表 發新帖

這叫什麼?.? 透明保護罩DIY xD"

作者: neko_yu 發表于 2010-3-17 13:38:39
4178 24
neko_yu 發表於 2010-3-25 00:02:07 |顯示全部樓層
等緊收信~ 期待食倒超迷蕃茄 =]
回復

neko_yu 發表於 2010-3-25 00:07:23 |顯示全部樓層

超迷蕃茄 要用幾大個花盆種ga? 如果用1安士杯仔種 會唔會太細?
其實超迷品種會唔會難發芽d ga? 我之前買過d超迷魚骨頭種子 種左好耐都唔發芽 我記得係同d蕃茄仔差唔多時間種的(好似遲幾日)
回復

alansing 發表於 2010-3-25 00:10:07 |顯示全部樓層
超迷蕃茄 要用幾大個花盆種ga? 如果用1安士杯仔種 會唔會太細?
neko_yu 發表於 2010-3-25 00:07

我個時用  3吋盆, 但建議你用 4 - 5 吋盆, 因為佢既根比較發達
回復

夜魔 發表於 2010-3-26 00:32:14 |顯示全部樓層
我個時用  3吋盆, 但建議你用 4 - 5 吋盆, 因為佢既根比較發達
alansing 發表於 2010-3-25 00:10

用緊 5 吋盆種紅珍珠番茄, 種左兩個月, 依家 25cm 高, 生得都幾橫下... 最少有 10 幾廿朵花等緊開
過癮..

應該你用越大個盆會越大棵...
迷你種都有機會變正常種
回復

夜魔 發表於 2010-3-26 00:38:06 |顯示全部樓層
其實超迷品種會唔會難發芽d ga? 我之前買過d ...
neko_yu 發表於 2010-3-25 00:07

番茄唔知點解都係幾難發芽. 可能原種子未經發酵...
當中迷你番茄又再難 d 發芽

我早排種既經驗係放種子嚮濕紙巾上面, 包保鮮紙保濕, 春秋季通常 2-5 日發芽

發芽率:
同一牌子既種子, 迷你品種 1/10, 中型品種 1/2
不過迷你品種我特登拎 d 細 d 既種子種, 可能影響發芽率都未定 (本身有缺撼)
回復