香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 ~~ 聖誕 cookies ~~

~~ 聖誕 cookies ~~

作者: WingWing 發表于 2007-12-21 23:54:14
4749 13
每年聖誕節我都喜歡整cookies送比大朋友&小朋友!
自己整得開心 , 人哋又食得開心!!

祝各位花友聖誕節開開心心!!
    ~~Merry Christmas ~~

用牛油cookies & 朱古力cookies 做出不同的形狀, 之後包得靚靚哋便大功告成!!
DSCN1877 cookies.JPG
DSCN1909 cookies.JPG
DSCN1851 cookies.JPG
DSCN1852 cookies.JPG
DSCN1865 cookies.JPG
DSCN1917 cookies.JPG
bchai 發表於 2007-12-22 00:03:16 |顯示全部樓層
好可愛呀
回復

Grace 發表於 2007-12-22 00:07:00 |顯示全部樓層
好想食~
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-22 00:11:17 |顯示全部樓層
我細仔未出世前,都經常同大仔去學整蛋糕、cookies,重買個焗爐反屋企玩添,現在……,好明天都玩下先!
回復

小餘 發表於 2007-12-22 00:20:23 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-12-21 23:54 發表
每年聖誕節我都喜歡整cookies送比大朋友&小朋友!
自己整得開心 , 人哋又食得開心!!

祝各位花友聖誕節開開心心!!
    ~~Merry Christmas ~~

用牛油cookies & 朱古力cookies 做出 ...

啲人形曲奇好得意呀
回復

ayclui 發表於 2007-12-22 00:26:09 |顯示全部樓層
嘩 ~ 高手呀!
最鍾意個人仔!
wing wing 重有乜o野 犀利o野呢?
回復

曉文 發表於 2007-12-22 01:17:57 |顯示全部樓層
呀~~~~可以post一post食譜上來嗎?
你d cookie太靚啦
搞到我都想整
回復

WingWing 發表於 2007-12-23 01:10:54 |顯示全部樓層
今日又整咗不同形狀的cookies!!
希望趕得切post個食譜出嚟, 等你哋响聖誕節前整cookies啦!

牛油cookies
牛油 260g
糖霜 140g
蛋 1 隻
麵粉 500g
雲呢拿香油 (數滴)

朱古力cookies
牛油 260g
糖霜 140g
蛋 1隻
麵粉 360g
無糖可可粉 60g

1) 牛油待軟, 加入糖霜用攪拌器拌勻, 加入蛋混合拌勻,
2) 牛油味 ~再加入己篩的麵粉和雲呢拿香油同搓,
     朱古力味 ~ 再加入己篩的麵粉和可可粉同搓,
3) 將粉糰放於冰格冷藏2-3小時後, 再用木棍把粉糰壓至0.5cm厚,
4) 用餅模鈒出不同的形狀,
5) 預熱焗爐180度, 焗約15mins.

裝飾 ~ 我自己的方法
白朱古力溶液適量 + 食用色素
黑朱古力溶液

1) 放入唧花袋於cookies上唧出不同的圖案便可.

其實整咗以上兩種味道cookies後, 就可以做出好多不同款式'架'cookies, 相信唔會太難! 大部份材料响超級市場都有得買, 我自己習慣去 '二德 x' 嗰度買, 有嘢唔明就pm我吧!

祝你哋成功啦!  記得post相比我睇呀!!

(今日响 '吉x島10店' 見到嗰公仔模幾得意, 所以又買咗囉 ~)
DSCN2039 cookies.JPG

(加咗少少裝飾, 多D聖誕氣氛!  一粒粒嗰D係朱古力糖嚟架~)
DSCN2041 cookies.JPG

評分

查看全部評分

回復

曉文 發表於 2007-12-23 01:24:16 |顯示全部樓層
嘩~~~~
好靚呀好靚呀
仲好仔細咁畫左圖案上去
好專業
完全可以開間COOKIE店SELL曲奇
一定好多人買
我好喜歡薑餅人呀
回復

jellyfishy 發表於 2007-12-23 06:52:37 |顯示全部樓層
oh, I love ginger cookies so so so much ga~~
Do you remember the ginger boy in 'Shrink'? it's so so cute~
can u make that with m&m? haha~
回復

WingWing 發表於 2007-12-24 00:13:50 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-12-23 06:52 發表
oh, I love ginger cookies so so so much ga~~
Do you remember the ginger boy in 'Shrink'? it's so so cute~
can u make that with m&m? haha~

mm朱古力ginger曲奇餅, 不過係上年製成品!  
Hi Hi !! 希望你喜歡啦!!

DSCN0346 cookies.JPG
回復

WingWing 發表於 2007-12-24 00:29:16 |顯示全部樓層
多謝各位的欣賞, 其實我 '架' 技術好 '屎', 只係有一點
興趣, 和加一點心思!

以前比較多時間整嘢食....蛋糕, cookies & 甜品等等....
而家要返工, 又要照顧女兒, 好多興趣都要暫時放低,
現在只係忙裡偷閒吧!!

這一兩天忙於整cake, 過兩日再post相比大家睇!
回復

chuping 發表於 2007-12-24 13:26:28 |顯示全部樓層
好靚呀~~~~!
回復

jellyfishy 發表於 2007-12-24 15:27:54 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-12-24 00:13 發表

mm朱古力ginger曲奇餅, 不過係上年製成品!  
Hi Hi !! 希望你喜歡啦!!

嘩~ 你幫酒店造蛋糕架??? 好靚好有睇頭喎~
回復