跑色問題

作者: Potie 發表于 2007-12-21 22:45:33
2622 17
想問問若十字花跑了色, 是否代表不能再出番正色?
咁若果支炳變了色(e.g. Carnation Sprinkles 支炳變了紅色), 是否代表跑了色?

有沒有解決辦法?
花花公子 發表於 2007-12-21 22:48:31 |顯示全部樓層
葉柄連葉底全部都轉紅了?
回復

Potie 發表於 2007-12-21 22:53:47 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

不是,
葉柄轉紅, 葉底一DD有少紅
回復

jolin 發表於 2007-12-21 23:04:48 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-12-21 22:48 發表
葉柄連葉底全部都轉紅了?

有無方法,如果十字花搞到得返一點白,因為公司無地方種, 一直將盤花放在屋企,而家有花但已經唔再係十字花
回復

george 發表於 2007-12-22 14:32:45 |顯示全部樓層
原帖由 Potie 於 2007-12-21 22:45 發表
想問問若十字花跑了色, 是否代表不能再出番正色?
咁若果支炳變了色(e.g. Carnation Sprinkles 支炳變了紅色), 是否代表跑了色?

有沒有解決辦法?

我的做法是換泥減光停肥,
待他生回白葉柄,
亦有花友會把植株砍頭,砍至白葉柄的那層,
待他生小苗,若小苗是白葉柄的話,很大機會救得返~

若真是跑了色,
葉柄葉底皆全紅的話,
很大機會不能開會原色
回復

堇色 發表於 2007-12-22 16:42:43 |顯示全部樓層
天啊! 不是吧?
我棵 crown jewel 第一次見到花 lum
但葉柄同其一片葉紅紅地, 咁即是.............
睇來,想開得正都好難了
回復

orchids 發表於 2007-12-22 18:18:57 |顯示全部樓層
我都想知係唔係任何av葉柄葉背變咗深色,D花就會跑色,或是只是十字花的花瓣中間的斑紋會跑色.
回復

花花公子 發表於 2007-12-22 18:54:12 |顯示全部樓層
原帖由 堇色 於 2007-12-22 16:42 發表
天啊! 不是吧?
我棵 crown jewel 第一次見到花 lum
但葉柄同其一片葉紅紅地, 咁即是.............
睇來,想開得正都好難了

少少紅,不一定會跑色,如果真的跑色,要切頭再種。跑色的其中兩個主因是1.溫度高2.植料酸化。平時定時更換介質,植料中加入蠔殼及炭粒等有助十字花穩定開對色,夏季時(沒有冷氣的環境)不要讓植株結花蕾。
回復

Potie 發表於 2007-12-23 23:05:26 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

唔該George,
今日再仔細看.. 99.9%跑了... 惨~
回復

Potie 發表於 2007-12-23 23:07:40 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

多謝花花公子...

可惜太遲..99.9%跑了
回復

kong 發表於 2007-12-24 07:57:46 |顯示全部樓層
原帖由 Potie 於 2007-12-23 23:07 發表
多謝花花公子...

可惜太遲..99.9%跑了

又未必嘅!有些紅柄紅葉的都開對色.
除了高温,泥酸化了,光照過強也會紅的,減光有助回復正常.
若然你的是carnation sprinkles, 我覺得它不穩定,跑色機會大,要好小心照顧.
回復

花花公子 發表於 2007-12-24 09:00:13 |顯示全部樓層
carnation sprinkles葉片沒轉紅一樣會跑色!
回復

kendrew 發表於 2007-12-24 10:32:51 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-12-24 09:00 發表
carnation sprinkles葉片沒轉紅一樣會跑色!

Really? Then how can we tell whether she has 跑色?
Not until we can see the flowers?
回復

比得大帝 發表於 2007-12-24 11:34:14 |顯示全部樓層
我覺得跑色有兩種, 一是跑深色咗, 一是跑淺色咗, 跑淺色咗有d似營養不良, 不夠光, 不夠養份....等, 這種情況, 換植料, 加美能安, 蠔殼, 均衡養份, 救得番機會好大, 但係跑深色咗, 一般都係太光, 可以話救番都晒醫費, 我屋企就有幾十盆咁樣,   依家當實驗, 用不同方法去試救, 可能會做咗跑色專家
回復

堇色 發表於 2007-12-24 15:19:51 |顯示全部樓層
天啊!  今早返到公司, 見到我盆  Crown Jewel 開了兩朵白色花,
真係想坎頭埋牆啊 ,點解要咁對我啊!:'( :'(

今日又無帶相機回來, 唯有放完假回來再貼上來請教一下各位前輩,
回復

比得大帝 發表於 2007-12-24 15:51:37 |顯示全部樓層
轉淡唔係咁慘, 以我了解, 營養不良啫, 幾耐冇換泥呀?  d 葉冇變紅吖嘛 !
回復

堇色 發表於 2007-12-24 16:25:29 |顯示全部樓層
唔該晒Peter,
哎...我一直是用平均肥,每次淋水時加小小,
3個月前換過泥, 而加有一片葉紅了,之前有發過貼
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=3844&extra=page%3D7
但現在連葉 柄底部都紅紅地啦! 點算? 是不是一定要 坎頭呢?

仲有,想問下,如果唔用平均肥,可以用什麼肥,去花X睇,有好多種,都唔知買什麼牌子的才好.
回復

比得大帝 發表於 2007-12-24 21:03:59 |顯示全部樓層
只有一片葉紅不用怕, 就當佢外遇咁對待, (舉例啫)

唔見得光(減光),
俾多d好嘢佢(最好唔好常用平均肥, 第一周用花肥, 第二周用清水, 第三周用葉肥, 第四周用清水....),
同埋多d時間陪吓佢,
回復