怎樣幫它長得大些?

作者: 村媽 發表于 2010-3-16 15:39:59
1627 7
種植新手, 11月時這棵Rosemary只是一指甲般長, 到現在想幫它一把, 種得更大棵, 有何方法, 還是耐心等待, 遲d會大d?
在換盤時下了一些花生麩作肥料, 平時只是澆水, 晒太陽.

may.sun 發表於 2010-3-23 09:51:57 |顯示全部樓層
種植新手, 11月時這棵Rosemary只是一指甲般長, 到現在想幫它一把, 種得更大棵, 有何方法, 還是耐心等待, 遲 ...
村媽 發表於 2010-3-16 15:39

等吓先大,佢在春天會生得好d,我盆死死下,得返支條咁濟,呢果月係咁標葉,又c唔去 不過你呢盆又好似乾左d bor
回復

N-Blythe 發表於 2010-3-23 11:10:49 |顯示全部樓層

11月至現在有沒有再次施肥呢?
回復

ht333147 發表於 2010-3-23 12:46:59 |顯示全部樓層
小苗不要急於施肥, 由其是有機肥, 容易燒根.
以我經驗, 這盆苗放在較為有遮陰的位置, 刺激其枝條長高, 才慢慢移到較光位, 我分享給網友的苗都是這樣做.
回復

gtrnismo 發表於 2010-3-27 10:34:20 |顯示全部樓層
小苗不要急於施肥, 由其是有機肥, 容易燒根.
以我經驗, 這盆苗放在較為有遮陰的位置, 刺激其枝條長高, 才 ...
ht333147 發表於 2010-3-23 12:46

對, 越細越易燒
回復

gtrnismo 發表於 2010-3-27 10:40:11 |顯示全部樓層
沒有特快的方法令佢加速, 我的經驗只有晒
但要小心, 因小苗無咩葉, 所以晒兩晒好容易晒乾週邊泥土, 雖然我建議你加多D沙(我古你盆野應該好輕下)
好多人知道香草要溝多沙, 但可能溝得過多, 晒兩晒byebye
所以如果要加速, 要留意你住的地方+上你盆的泥會晒乾的時間比例

例如你住的地方如果要完整晒乾你的rosemary需要3小時, 你便由它晒2-2.5小時
之後避免直照: 這是我覺得最能加速的方法。

如果要翻工, 我並唔建議"加速生長"方法, 因為肥不能加太多情況條件底下, 只能
a) 安全情況下晒多D
b) 弄鬆泥土讓根部發展更正常 (小心傷根)
回復

村媽 發表於 2010-4-9 23:09:28 |顯示全部樓層
今次再上來, 看到各位的寶貴意見, 實在是連聲多謝...多謝...多謝! 我就連香草要溝沙也不懂, 唯有一邊種一邊學!還有多多上來請教各位!
回復

cinzia 發表於 2010-4-11 01:20:07 |顯示全部樓層
想問溝珍珠石Ok ma?
回復