新加坡遊記

作者: 豔豔 發表于 2007-12-21 20:43:59
3209 9
去到邊都係又大又靚o既樹...同周圍都係o既草地

EddieOR 發表於 2007-12-21 20:58:21 |顯示全部樓層
隻獅子柱其實叫咩名 ?
回復

chowie 發表於 2007-12-22 05:40:42 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-12-21 20:58 發表
隻獅子柱其實叫咩名 ?

代表新加坡,Singapura名是从梵文simha(狮子)和pura(城市)而合成,统称狮城,关以那狮柱当地人叫Merlion鱼尾狮
请查这网址www.wikipedia.org/wiki/Merlion或google Merlion和Singapura
回復

everydayfan 發表於 2007-12-22 11:20:59 |顯示全部樓層
我去左韓國, 四週景色都是這樣的.....
回復

chowie 發表於 2007-12-22 20:34:16 |顯示全部樓層
请问搂主有晤有去新加坡植物园,内有一个很大的兰园,真的是值得看。
回復

豔豔 發表於 2007-12-22 20:39:34 |顯示全部樓層
原帖由 chowie 於 2007-12-22 20:34 發表
请问搂主有晤有去新加坡植物园,内有一个很大的兰园,真的是值得看。

冇呀...實在冇時間去...只抽左一小時去大型花店睇睇...
希望下次有時間去...
回復

Hadassah 發表於 2008-1-5 15:27:24 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2007-12-22 20:39 發表

冇呀...實在冇時間去...只抽左一小時去大型花店睇睇...
希望下次有時間去...

Nice photos ! Where did you stay when you visited Singapore ? 新加坡植物园内的兰园里还有一个'cool house' 是专门种植热带高山植物..如 Masdevallias and Pleurothallids..下次你如果有到新加坡, 不妨去看看

你去的那个大型花园,他买的花好贵的..所以我们通常是和在郊区的花园买, 至少便宜30%-50%..
回復

豔豔 發表於 2008-1-5 16:06:48 |顯示全部樓層
原帖由 Hadassah 於 2008-1-5 15:27 發表

Nice photos ! Where did you stay when you visited Singapore ? 新加坡植物园内的兰园里还有一个'cool house' 是专门种植热带高山植物..如 Masdevallias and Pleurothallids..下次你如果有到新加坡, 不妨去看看 : ...

Thanks for viewing... 我上次住quality hotel...依間花店o係Thomson Road..
e..你好似好熟果邊喎....唔通你住果邊?

多謝你既info...有機會一定去睇睇... 不過你講既郊區, 大約係邊度呀?
回復

Hadassah 發表於 2008-1-13 00:13:32 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-1-5 16:06 發表

Thanks for viewing... 我上次住quality hotel...依間花店o係Thomson Road..
e..你好似好熟果邊喎....唔通你住果邊?

多謝你既info...有機會一定去睇睇... 不過你講既郊區, 大約係邊度呀? ...

係呀, 我係新加坡人

呢间 (Pioneer Landscape)係其中最大间之一, 有很多热带植物, 旁边还有一个卖非常多品种的兰花园 (Woon Leng Nursery),值得去睇下. 不过果边交通唔係好方便,来回搭的士係最直接
http://www.pioneer-landscape.com/map.htm
http://www.pioneer-landscape.com/map.htm

仲意兰花既朋友一定唔好错过
Woon leng orchid nursery:
http://www.woonleng.com/index(Chinese).htm
回復

豔豔 發表於 2008-1-13 13:22:27 |顯示全部樓層
原帖由 Hadassah 於 2008-1-13 00:13 發表

係呀, 我係新加坡人

呢间 (Pioneer Landscape)係其中最大间之一, 有很多热带植物, 旁边还有一个卖非常多品种的兰花园 (Woon Leng Nursery),值得去睇下. 不过果边交通唔係好方便,来回搭的士係最直接
http://www. ...

唔該晒你....我過幾日又去新加坡... 不過今次冇機會睇花...
回復