返回列表 發新帖

孤挺花,紫嬌花,風雨蘭團購 <<第二次交收#54>>

作者: 豔豔 發表于 2007-12-21 16:51:13
5602 57
sandy 發表於 2007-12-22 22:19:53 |顯示全部樓層
呢排冇上來睇. 原來miss左呢個訂購添. 唔知仲會唔會再訂或多左. 有既告知. 我有興趣丫. thanks : -)
回復

豔豔 發表於 2007-12-22 22:25:14 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2007-12-22 22:19 發表
呢排冇上來睇. 原來miss左呢個訂購添. 唔知仲會唔會再訂或多左. 有既告知. 我有興趣丫. thanks : -)

短期內唔會再訂了...風雨蘭少量可幫到你...有興趣pm我
回復

kkayz 發表於 2007-12-23 00:00:30 |顯示全部樓層
想問少少問題
紫嬌花我已落土, 希望快高長大啦~
1, 紫茉莉種子可唔可以浸水同廁紙, 等佢發根發芽先落土?
2, Cooperia herbertiana 呢? 直接落土? 定又係浸水同廁紙等佢發芽先落土?
因為得一粒唔想種死佢~ (因為見$38粒, 我以為係大球根, 所以買一粒, 早知買多幾粒啦~ )
sorry, 我係新手~
回復

kkayz 發表於 2007-12-23 00:06:30 |顯示全部樓層
原帖由 leo 於 2007-12-22 17:54 發表

無買唔緊要!因為這种會長得很高&長長長長長........,我那些一個月唔夠就有A4紙咁長,都唔知點support佢!
見到繽繽有种很矮的,可能係豔豔個種迷你種。 ...

我之前買過一款四葉草, 名係 Oxalis Iron Cross~
可能放窗邊, 唔多夠光, 生得勁高, 差唔多係我半個前臂咁高~
不過都生得唔錯, 已經有三棵既葉已經成形了
我係繽x都有見果款四葉草, 生得好矮, 勁得意~
回復

kkayz 發表於 2007-12-23 00:07:15 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2007-12-22 18:12 發表

天呀...你咁講完...第2次交收既人會充滿希望咁去...但十分失望地走ga...

新既盒裝四葉草見唔到tim...

放心, 一定唔會失望既
回復

豔豔 發表於 2007-12-23 12:19:44 |顯示全部樓層
原帖由 kkayz 於 2007-12-23 00:00 發表
想問少少問題
紫嬌花我已落土, 希望快高長大啦~
1, 紫茉莉種子可唔可以浸水同廁紙, 等佢發根發芽先落土?
2, Cooperia herbertiana 呢? 直接落土? 定又係浸水同廁紙等佢發芽先落土?
因為得一粒唔想種死佢~ ( ...

1, 紫茉莉我唔清楚...我未種過....
2, Cooperia herbertiana 我就直接落土, 好快長新葉呢..
回復

豔豔 發表於 2007-12-23 12:21:09 |顯示全部樓層
原帖由 kkayz 於 2007-12-23 00:06 發表

我之前買過一款四葉草, 名係 Oxalis Iron Cross~
可能放窗邊, 唔多夠光, 生得勁高, 差唔多係我半個前臂咁高~
不過都生得唔錯, 已經有三棵既葉已經成形了
我係繽x都有見果款四葉草, 生得好矮, 勁得意~ ...

我的Oxalis Iron Cross都開花了...都係勁長

生得好矮既四葉草, 我都買了 上面有隻公仔ga嘛...
回復

豔豔 發表於 2007-12-23 12:21:30 |顯示全部樓層
原帖由 kkayz 於 2007-12-23 00:07 發表

放心, 一定唔會失望既

回復

屠子步 發表於 2007-12-23 12:41:22 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2007-12-23 12:21 發表

我的Oxalis Iron Cross都開花了...都係勁長

生得好矮既四葉草, 我都買了 上面有隻公仔ga嘛...

我放左上天台後,d Iron cross矮左一半。
回復

豔豔 發表於 2007-12-23 13:24:12 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-12-23 12:41 發表

我天台未用得呢...
回復

leo 發表於 2007-12-23 13:29:59 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-12-23 12:41 發表

雖然我無天台,但有一個勁西斜的窗台.........但呢排成日天陰陰,所以d Iron cross繼續向高空發展,令我想起Jack and the bean stalk(魔豆&巨人)的故事
回復

樂峰寶箱 發表於 2007-12-24 11:18:30 |顯示全部樓層
豔豔

I lose the chance, please advise when will be the 2nd time <<交收>>
回復

fnv234 發表於 2007-12-24 13:28:11 |顯示全部樓層
我都想知下次交收係幾時
回復

豔豔 發表於 2007-12-25 00:02:49 |顯示全部樓層
約第二次交收  

日期: 12月26日
時間: 3:00pm
地點: 太子地鐵花墟出口 (美心xx旁)

p.s.1) 請自備手腕袋! 我pack好了一份份, 但一時間搵唔到咁多膠袋!
p.s.2) 回覆後請pm我, 我會留電話俾你地...一定要收到我reply先得, 如果唔係我唔會拎出去
p.s.3) 到左可直接打俾我..

風雨蘭:
可能發現多左d小球..係老闆多送, 都分俾你地了...

紫嬌花:
幾棵連埋一齊的, 要一棵一棵種就要自己cut開佢了..

回復

樂峰寶箱 發表於 2007-12-26 00:46:49 |顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

豔豔:
3:00pm ----OK!
回復

ringring1968 發表於 2007-12-31 17:34:02 |顯示全部樓層
豔豔:
球球收到啦,,thx
回復

豔豔 發表於 2007-12-31 17:57:59 |顯示全部樓層
原帖由 ringring1968 於 2007-12-31 17:34 發表
豔豔:
球球收到啦,,thx

快下種了...
happy new year!
回復

loklok 發表於 2007-12-31 23:58:31 |顯示全部樓層
收到了,未種下
回復