返回列表 發新帖

小蜜蜂~嗡嗡嗡~

作者: hellokitty_971 發表于 2010-3-15 01:19:50
5513 45
Ulrica 發表於 2010-3-15 17:55:47 |顯示全部樓層
剛才我上網查過, 食環署有規定只會幫無管理處的大廈市民免費處理蜂巢, 如有管理處的話, 市民必須要求管理處找滅蟲公司比錢處理
回復

Monse 發表於 2010-3-16 01:34:31 |顯示全部樓層
如果呢個蜜蜂巢係我條村出現吖, 村民一定當係寶啊, 佢地會搵個木箱收左啲蜜蜂黎自己養, 啲蜜蜂好傻架, 佢地只會一味跟著個蜂后, 只要搵個膠袋笠著隻手勃開啲工蜂就會見到蜂后, 將蜂后領到手上其他工蜂就會成堆爬上你手, 然後將蜂后放入木箱就完成了, 當然要即刻改建一吓個木箱好讓小蜜蜂住得舒服佢地先至唔會移民喇.

收蜜蜂前最好做足準備喇, 著晒長衫長褲及著鞋及帽子, 不過我從未見過收蜜蜂的村民被蜜蜂針過啊.

以上所述過程切勿模仿啊, 這是我從小到大看到村民收蜜蜂的程序, 我只係分享一吓我睇到既野架咋, 你地當故事睇好了:loveliness:.
回復

hellokitty_971 發表於 2010-3-16 20:49:45 |顯示全部樓層
如果呢個蜜蜂巢係我條村出現吖, 村民一定當係寶啊, 佢地會搵個木箱收左啲蜜蜂黎自己養, 啲蜜蜂好傻架, 佢地 ...
Monse 發表於 2010-3-16 01:34

搵個膠袋笠著隻手勃開啲工蜂, 好利害
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-17 08:46:20 |顯示全部樓層
如果呢個蜜蜂巢係我條村出現吖, 村民一定當係寶啊, 佢地會搵個木箱收左啲蜜蜂黎自己養, 啲蜜蜂好傻架, 佢地 ...
Monse 發表於 2010-3-16 01:34

呢個故仔真係幾好聽喎~  第日會唔會有人拿作拍戲題材呢?
回復

catcat33 發表於 2010-3-17 22:25:19 |顯示全部樓層
應該係管理處攪。但點解可以無人㗎?
回復

shanyu 發表於 2013-3-12 10:43:14 |顯示全部樓層

我是養蜜蜂的,如果下次再有蜜蜂收,可以PM我!
TEL:96064869
回復