第一次種菜

作者: pangpang120 發表于 2010-3-13 19:55:36
4493 41
pangpang120 發表於 2010-3-24 23:48:25 |顯示全部樓層
多謝各位!! yesyes!!!我真係想種俾自己食如果ok , 就送俾人!!!塊地好似得1米乘3米!!我其實係咪整塊地種一種蔬菜 , 抑或可以種2種???
櫻桃蘿蔔本書都有教 , 可以一試!!!
回復

軒軒 發表於 2010-3-24 23:54:26 |顯示全部樓層
幾多種都冇問題,只要有位置就可以啦!
回復

小寶 發表於 2010-3-25 00:05:33 |顯示全部樓層
回復 21# pangpang120

種花老師的迷你蕃茄!! 細細粒, 又香又好味.
艾草都可以種,易種的.
回復

llaus 發表於 2010-3-25 06:38:25 |顯示全部樓層
種薯仔更易啦!
都唔使打理佢地唷
回復

llaus 發表於 2010-3-25 06:41:23 |顯示全部樓層
插種蔥啦!
好快大,到時蒸魚時唔使落街買蔥啦
回復

giveupaguy 發表於 2010-3-25 09:03:24 |顯示全部樓層
插種蔥啦!
好快大,到時蒸魚時唔使落街買蔥啦
llaus 發表於 2010-3-25 06:41

各位c兄c姐.我又來取經啦.
請問插種蔥. 意思係唔係只留蔥的頭3cm左右(連根) 直插入泥呀?
如有錯誤. 請糾正. 謝謝.
回復

軒軒 發表於 2010-3-25 09:57:05 |顯示全部樓層
用紅蔥頭呀!
回復

giveupaguy 發表於 2010-3-25 11:20:18 |顯示全部樓層
用紅蔥頭呀!
軒軒 發表於 2010-3-25 09:57

哎呀...我仲以為係青蔥...(哈)
   紅蔥頭 --->好似洋蔥果款?
   如果想種青蔥. 方法如何的?
~~謝謝
回復

軒軒 發表於 2010-3-25 11:27:38 |顯示全部樓層
紅蔥頭種出來都係青蔥,你可以用種子種,但是2個月才有收成!
回復

llaus 發表於 2010-3-25 11:57:37 |顯示全部樓層
紅蔥頭生出來的葉就是青蔥囉

插種青蔥就是張 1-2CM 蔥頭連根插落泥來種,幾日就標得好高啦
當然要淋水施肥啦 (花老師話這是唔正統章法)

當青蔥成熟及老死,這是另一個生命開始囉,掘開的泥,會找到紅蔥頭
不過通常要風乾4-6月才下轉種啵

還有另一個方法,就是用種籽種,當青蔥成熟,就會開花結籽,收集種籽來再種,不過要好長時間才有青蔥食啵
回復

maryann 發表於 2010-3-25 19:35:07 |顯示全部樓層
回復 7# pangpang120

Thanks pangpang!

我order 咗幾款蔬菜種子,organic的有茄子(black beauty), 青瓜(marketmore), 意大利紫色竿豆(Trionfo Violetto Pole Bean)、 唔係organic 的有rainbow carrots,小白菜同埋大葉菠菜。有D可能要等遲D先種得,但如果你有興趣,我可以寄D比你試下。

歡迎其他高手,分享一下經驗或心得。十分感激!
回復

pangpang120 發表於 2010-3-25 23:49:03 |顯示全部樓層
Maryann ,
YOu're welcome!! 我們一起努力啊!!你有這麼多種子 , 想種邊種先呀!!! 我都有興趣試下茄子同青瓜!!

大家俾心机呀!!
回復

maryann 發表於 2010-3-26 21:58:57 |顯示全部樓層

回復 32# pangpang120

我唸住先 try 茄子、青瓜、小白菜 & 番薯 on my 自耕地。可能 also rainbow carrots & tomatoes at home.... 唔知會不會太多呢?

p.s.No problem at all, just tell me your address by 短消息。我收到D orgainic seeds之後寄給你。大家一起加油!
回復

pangpang120 發表於 2010-3-26 22:24:23 |顯示全部樓層
回復 33# maryann

我今日買咗2本書 , 說種菜前要計劃好那塊地!!她舉例一片地也可以種8種菜 , 仲可以好似花圃 , 砌得靚靚!!!如果可以 , 最好知道上一手在自耕地種過乜 , 避免一些連續性的種植 , 抽乾養份!!

我其實仲想種小西瓜 ( 因我非常好吃 ) , 所以而家好好想想第一次要種幾多種菜!!
PS 多謝你呀!! 我會PM你!!
回復

pangpang120 發表於 2010-3-26 23:35:39 |顯示全部樓層
各位 ,
除了規劃田地 , 預備種子 , 我也要預備泥、肥料、用具!!

請問在屯門、元朗有沒有好店可介紹?? ( 我自己有車)

如果想有機耕種 , 泥、肥料、除及防蟲應怎做??

謝謝大家寶貴的意見!!

PS 我有2位同事看到我近日拼命看書 , 也開始引起她們的興趣了
回復

mono 發表於 2010-3-29 00:09:05 |顯示全部樓層
連泥都要預備?
回復

kerorozIL 發表於 2010-3-29 01:28:19 |顯示全部樓層
各位 ,
除了規劃田地 , 預備種子 , 我也要預備泥、肥料、用具!!

請問在屯門、元朗有沒有好店可介紹?? (  ...
pangpang120 發表於 2010-3-26 23:35
連泥都要預備?
mono 發表於 2010-3-29 00:09

唔通佢既規劃田地係掘個地方比你,但係冇泥既
禁收田時咪要拎番哂D泥番屋企?好長手尾喎
回復

pangpang120 發表於 2010-3-29 11:30:40 |顯示全部樓層
It's now only a piece of GRASSLAND !! So I think I have to put other SOIL and FERTILIZERS to enrich the field!!
回復

giveupaguy 發表於 2010-3-31 11:31:26 |顯示全部樓層
回復 29# 軒軒

哈...真係見笑..我新手咩都唔識.謝謝呀!
回復

giveupaguy 發表於 2010-3-31 11:33:17 |顯示全部樓層
紅蔥頭生出來的葉就是青蔥囉

插種青蔥就是張 1-2CM 蔥頭連根插落泥來種,幾日就標得好高啦
當然要淋水 ...
llaus 發表於 2010-3-25 11:57

啊...大學問
要不是你們. 我也不知道原來青蔥老左會有紅蔥頭
嘻..回家先用唔正確方法再培養出紅蔥頭先.
謝謝各位大大呀
回復