作者: EddieOR 發表于 2007-12-20 22:50:25
3934 15
我既一位朋友係 12 月 25 日洗禮呀

送咩禮物俾佢好 ? 諗左好耐都諗唔到
WingWing 發表於 2007-12-20 23:15:23 |顯示全部樓層
聖誕節洗禮, 好有意義喎!!

你朋友係男仔定女仔??? 女仔可以買D飾物, 如小天使頸鍊.
有無諗過買 '書', 如 '荒漠甘泉' , '從靈開始'.  或者買有金句的萬年曆, 都是不錯的選擇!!
回復

EddieOR 發表於 2007-12-20 23:24:46 |顯示全部樓層
係男呀,睇佢都好少睇書,想買些特別少少的禮物
回復

花花公子 發表於 2007-12-20 23:28:46 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-12-20 23:24 發表

你可以去天道書室或其他基督教書室買記念品送比佢(有很多東西可以選擇)。
回復

GLI 發表於 2007-12-21 01:02:23 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-12-20 23:24 發表

中環或尖沙咀公教進行社,彌敦道塔冷通都有。
回復

水滸女子 發表於 2007-12-21 09:08:47 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-12-20 22:50 發表
我既一位朋友係 12 月 25 日洗禮呀

送咩禮物俾佢好 ? 諗左好耐都諗唔到

天主教 or 基督教??
恭喜你朋友.
回復

水滸女子 發表於 2007-12-21 09:11:47 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-12-20 23:15 發表
聖誕節洗禮, 好有意義喎!!

你朋友係男仔定女仔??? 女仔可以買D飾物, 如小天使頸鍊.
有無諗過買 '書', 如 '荒漠甘泉' , '從靈開始'.  或者買有金句的萬年曆, 都是不錯的選擇!! ...

當日我都第一次做代母 我個契女九個月大 買左條手錬送比佢.
回復

EddieOR 發表於 2007-12-21 13:43:13 |顯示全部樓層
原帖由 水滸女子 於 2007-12-21 09:08 發表

天主教 or 基督教??
恭喜你朋友.

基督教 ^^"~
回復

八王爺 發表於 2007-12-21 14:20:36 |顯示全部樓層
我冇 咁有 文化!
以往有 弟兄姐妹 洗礼,一律 男的送 呔 ,女的送絲巾。
回復

GLI 發表於 2007-12-22 19:46:25 |顯示全部樓層
原帖由 水滸女子 於 2007-12-21 09:11 發表

當日我都第一次做代母 我個契女九個月大 買左條手錬送比佢.

大姐你現在是否兒孫滿堂(代的)
而我衹有代子一名,數年前已晉鐸
回復

DAVIDYIP 發表於 2007-12-23 00:14:05 |顯示全部樓層
其實洗禮送禮物都有很選擇,可以送詩歌CD、聽道CD、可以睇的VCD或DVD、電子軟件、金句座枱禮物或掛牆禮物、T裇、什至禮券讓他買自己合用的都可以。
回復

DAVIDYIP 發表於 2007-12-23 00:28:02 |顯示全部樓層
我都為你朋友歡喜快樂,能透過洗禮見證主自己救恩的浩大,又願意委身給主,主自己用祂諸般的智慧與引導,將人從罪裡領到主極豐富的榮耀中,願將一切的榮耀頌讚歸給祂。
但洗禮亦只是委身的開端,願你朋友在信仰路上更經歷主恩無可比,作基督的用人。

回復

EddieOR 發表於 2007-12-23 00:47:30 |顯示全部樓層
謝謝你們的提意
星期一到花墟看看會不會有些植物合適他
或者一些比較實用的禮物
回復

水滸女子 發表於 2007-12-24 01:11:11 |顯示全部樓層
原帖由 GLI 於 2007-12-22 19:46 發表

大姐你現在是否兒孫滿堂(代的)
而我衹有代子一名,數年前已晉鐸

囡囡係我第一個代女 佢媽媽同我同期學堅振道理及領受堅振又同一個代母 極有緣份 上星期彩排 囡囡剛剛瞓醒第一次第一眼見到我就笑 又伸出手仔摸我面   佢爸爸媽咪 爺爺 都出奇 話平囡囡一見陌生人都叫喊 囡囡喜歡我  
你的代子做0左 神父  恭喜恭喜  可否告知是那位 ???
回復

GLI 發表於 2007-12-24 02:05:59 |顯示全部樓層
原帖由 水滸女子 於 2007-12-24 01:11 發表

囡囡係我第一個代女 佢媽媽同我同期學堅振道理及領受堅振又同一個代母 極有緣份 上星期彩排 囡囡剛剛瞓醒第一次第一眼見到我就笑 又伸出手仔摸我面   佢爸爸媽咪 爺爺 都出奇 話平囡囡一見陌生人都叫喊 囡囡喜歡我  ...

==================================
他亦是聖側濟利亞之友。
我自己已淪為蝙蝠教友,他的名字恕難奉告。
===================================
回復

比得大帝 發表於 2007-12-24 12:52:19 |顯示全部樓層
我覺得送甚麼也可以, 不需要和宗敎有有直接關係, 作成花友, 就送花罷, 花也是一個生命, 也是一個成長的見證,

我是一個冷漠的敎友, 我好唔鐘意有人在大時大節領洗, 領洗者當然覺得果日好值得紀念, 但要幾千人陪都半個小時, 好似有點没經濟效益, 我去望彌撒, 都會避開有人領洗的彌撒, 因為那些彌撒會特別長.  (個人意見)
回復