請問露台的燈, 怎可較定時開關呢?

作者: ryo_cateyes 發表于 2010-3-9 00:29:34
9423 11
我想問, 露台的燈, 怎樣才可以較定時開關呢? 因為想較咗時間開, 俾人覺得是有人在家....
孖吉 發表於 2010-3-9 07:28:36 |顯示全部樓層
室內的電器可以用時間制,好像萬能插蘇的樣子,乜很方便。(約 $40-$60 一個)
但露台的燈不是用 插蘇制,相信要安裝固定位置的 時間制。(要安裝,價錢可能要貴些了)
可能還有其他辦法,你可以去 電器舖/燈飾舖 問一下
回復

比得大帝 發表於 2010-3-9 16:14:31 |顯示全部樓層
宜家有得賣, 可以調到每15分鐘開/關一次都得
回復

緲緲 發表於 2010-3-14 16:37:46 |顯示全部樓層
如果係防盜嘅話,同室內燈較時間掣好似 make sense 啲喎!
被啲賊睇見只係露台著燈而裡面仲係漆黑一片,佢地都唔信間屋內有人啦。
回復

avery 發表於 2010-3-14 16:53:47 |顯示全部樓層
入牆電源燈掣要拖電出黎駁時間掣, 揾電工做啦, 費事為左慳少少電死你 ~
回復

kslee 發表於 2010-3-14 23:09:14 |顯示全部樓層
宜家有得賣, 可以調到每15分鐘開/關一次都得
比得大帝 發表於 2010-3-9 16:14

宜家個款係插蘇唔係開關制。
回復

llaus 發表於 2010-3-15 07:00:01 |顯示全部樓層
無咁豬呀!
當然熄左電源才做野啦
回復

比得大帝 發表於 2010-3-15 11:28:14 |顯示全部樓層
宜家個款係插蘇唔係開關制。
kslee 發表於 2010-3-14 23:09

控制電源開關的不是開關制是甚麼, 你心目中的開關制是指甚麼呢?

好多花友都用佢嚟控制燈管開關
回復

kslee 發表於 2010-3-15 12:26:39 |顯示全部樓層
控制電源開關的不是開關制是甚麼, 你心目中的開關制是指甚麼呢?

好多花友都用佢嚟控制燈管開關 ...
比得大帝 發表於 2010-3-15 11:28

露台的燈應該是用入牆燈制做開關的. (如下圖)

宜家的是插蘇 (如下圖)

花友都用佢嚟控制燈管開關是應是他們的T5管是駁蘇頭,所以兩者是不同.
回復

孖吉 發表於 2010-3-15 12:35:47 |顯示全部樓層

固定的時間制應該類似這種吧

入牆式

傳統式
回復

比得大帝 發表於 2010-3-15 14:00:59 |顯示全部樓層
明白了, 你意思係要入牆式開關, 唔要插蘇式開關
回復

TIMOTHY 發表於 2010-3-20 16:31:49 |顯示全部樓層
除左一般 timer 外. 還有一種係以 random (隨機)方法去控制開關既. 例如 set 定晚上 7-8 時段內去開燈. 它的內置程式就會以隨機方法, 在這段時間內任何一個時間去開燈. 關燈情況也同一以隨機時間去做. 當然由你去 set 時段啦. 每晚開燈和關燈時間都不同. 無咁易俾人 "緝"到你家中有無人.
邊到有得賣? 試下去電子產品店問下啦. 深水址鴨寮街試下啦. 呢種 random timer 已經面世20年都有啦.
回復