發叔教種紫蘿蘭

作者: cheungamy 發表于 2010-3-8 10:20:24
15836 40

上星期去發叔的場,他教種紫蘿蘭, 可以同大家分享分享

1. 低於14度,不可以淋水 (要留意天文台,早兩日就要淋定水)
2. 不需要常常淋水,要泥好乾時才淋 (他說剛剛新年時,他十多天無淋水)
3. 淋水可以照頭淋,但是盆底必須需要梳水,不需要用什麼線吸水 (我見他晾高D花,用花灑淋水)(add12icon 我最愛用線吸水,因為我是懶人)
4. 葉是可以濕水的,只要濕水後不曬太陽就可以了 (因為水的折射會曬傷葉子)
5. 看到根變了棕色,就需要換泥   (我看到根已經生滿盆邊,他就拆咗D舊泥,修葉,放入盆,加泥,然後淋水)(泥他當然說要用他的)
6. 修葉時要用手摘,摘時要全塊葉摘除,不可以留下葉幹〈不可以用剪刀)
7. 弄時,要洗手,因為紫蘿蘭最怕有油的
8. 換泥土時,泥不可以高過盆上面闊少少的那個位 (因為那是用來裝水的)
9. 然後一星期落花肥,一星期落葉肥 (他說要買他的花肥)

(p.s. 我問發叔為什麼我的紫蘿蘭的葉會變黃,然後腐爛死去,他說有幾個原因,爛根,太冷淋水,空氣不足。我的情況是太冷淋水)
比得大帝 發表於 2010-3-8 10:28:55 |顯示全部樓層
發叔有他的一套

不過我意見落肥最好隔周, 一周落肥, 一周不落肥
回復

cheungamy 發表於 2010-3-8 10:30:39 |顯示全部樓層
add6icon收到
回復

peggykyw 發表於 2010-3-8 10:46:48 |顯示全部樓層
多謝cheungamy分享!
哈哈..... 我都係用手摘徐D修葉架
我係一星期落花肥(水肥), 一星期落葉肥, 間中一周不落肥
回復

Martinfung 發表於 2010-3-8 11:52:24 |顯示全部樓層
又學到野了, 再加上自己既改良及種法.
真係經驗增值不少......
回復

holly 發表於 2010-3-8 16:53:22 |顯示全部樓層
又學到野了...謝謝...add6icon
回復

maplejoe 發表於 2010-3-8 18:03:40 |顯示全部樓層
發叔真係好肯教人種植紫羅蘭既知識,就連我老公(門外漢),佢都會講好多俾佢聽,所以我老公扮晒野咁仲教番我轉頭,發叔又教唔好用棉蕊吸水黎淋水,因為紫羅蘭都好似人咁要排毒,污漕野要跟淋既水排出盆外,唔好困住係泥入面咁話。至於跟唔跟就隨自己鍾意,其實我主要都係用發泥,三合一有時都會用下(緊係唔會講俾發叔知喇)。
回復

cheungamy 發表於 2010-3-8 19:12:28 |顯示全部樓層
我入去都買咗一包泥
回復

irishuen 發表於 2010-3-8 19:16:21 |顯示全部樓層
其實最緊要係通風~
淋完水, 漏乾水, 才放回原位, 咁就冇咁易爛根
最好就係好輕先淋
回復

tongtony 發表於 2010-3-8 20:25:47 |顯示全部樓層
2. 不需要常常淋水,要泥好乾時才淋 (他說剛剛新年時,他十多天無淋水)

有問題?add3icon如果正在開花時,水份不足葉會軟時花也DUP晒頭.淋番水後啲花起唔番身add2icon
回復

雍正 發表於 2010-3-8 23:28:49 |顯示全部樓層
用棉線吸水真係要好小心,夏天濕度高既時候就唔好用啦
因為好大機會中棉花蟲架
回復

cheungamy 發表於 2010-3-8 23:29:03 |顯示全部樓層
回復 10# tongtony

我去的時後只有很少花, 他說因為太冷,摘曬,也可能是那時天氣朝濕,不用經常淋水
回復

cheungamy 發表於 2010-3-8 23:33:04 |顯示全部樓層
回復 11# 雍正

其實用線,我都會檢查泥土的水分,才加水的add6icon ,太濕我會停水
回復

比得大帝 發表於 2010-3-8 23:40:12 |顯示全部樓層
回復  雍正

其實用線,我都會檢查泥土的水分,才加水的 ,太濕我會停水 ...
cheungamy 發表於 2010-3-8 23:33

如果用棉線, 摸吓條線乾唔乾就知泥中沒有水
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-9 22:49:43 |顯示全部樓層
早個兩個禮拜成日濕度咁高, 我都10幾日冇淋水, d泥都未見乾
發叔度我都好耐冇去lu(自上年10月), 不過佢d泥同盆仔幾抵買, 加左價未呀?
回復

cheungamy 發表於 2010-3-9 22:58:42 |顯示全部樓層
回復 15# 蕙蕙

盆仔我在大陸買好平,不用同發叔買add4icon
我同發叔買泥,都好平,不過不知道已前賣多少
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-9 23:14:52 |顯示全部樓層
回復 16# cheungamy

我上次去買佢d泥$50一大包, 佢猛話就黎加價, 賣到$70 wor, 我地叫佢咪加價啦, 佢就話我地冇良心, 成日貪便宜
回復

maplejoe 發表於 2010-3-10 19:29:01 |顯示全部樓層
回復 17# 蕙蕙
兩個月前度發泥仲係50蚊一大包,我問發叔嘜冇加過價既,佢話唔敢加,好難做,其實成本好貴架!而家有冇加到就唔知喇!
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-10 21:52:10 |顯示全部樓層
回復 18# maplejoe

樓主話冇加到價wor
回復

cheungamy 發表於 2010-3-12 00:00:01 |顯示全部樓層
我還在想人家的價錢不大好在這裏公開討論add9icon
回復

123下一頁