請教-香港水塘

作者: connie925 發表于 2010-3-7 10:47:20
2349 10
要同朋友去放生......請問香港有邊個水塘最容易去呢? Thanks.
s081013 發表於 2010-3-7 11:03:50 |顯示全部樓層
放生d咩??
魚?龜?
黄泥涌水溏好多魚&龜架,亦很多人喂食,
不失為好地方..
不過我個人5support 放生 animals..
hope i can help you
回復

connie925 發表於 2010-3-7 22:19:05 |顯示全部樓層
放生d咩??
魚?龜?
黄泥涌水溏好多魚&龜架,亦很多人喂食,
不失為好地方..
不過我個人5support 放生 animals. ...
s081013 發表於 2010-3-7 11:03

我都唔support放生動物架.........我地放生 - 魚呀....多謝回覆
回復

kslee 發表於 2010-3-7 22:37:54 |顯示全部樓層
生魚係水中既惡爺乜魚都被佢食晒,完全是製造一個殺戮戰場!?  仲有您放生既種類係呢一世人都唔可以再食。
回復

比得大帝 發表於 2010-3-9 09:23:39 |顯示全部樓層
水塘是禁止放生的
回復

八王爺 發表於 2010-3-9 09:30:51 |顯示全部樓層
其實政府都講過不只一次不應在任何地方放生。
例如 之前發生過 元朗那邊的河中有 大鰐魚,因為主人養唔到放生。
又有屋邨中水池出現食肉惡龜,都係啲人放生做成。

水塘不是養動物的地方,魚都係動物,唔知樓主知唔知乜嘢係動物!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-3-9 09:39:40 |顯示全部樓層
點解5放鹹水魚? 有d佛教會會幫你放生鹹水魚,而自己5使去嫁.
回復

比得大帝 發表於 2010-3-9 09:50:00 |顯示全部樓層
你都冇聽王爺講, 不應在任何地方放生

其實放生都係想積德啫, 積德有好多種做法, 點解一定要選放生啫, 而且放生只係自己覺得做咗好做啫, 但實際係唔係好事, 真係要諗清楚
回復

孖吉 發表於 2010-3-9 10:02:34 |顯示全部樓層
你都冇聽王爺講, 不應在任何地方放生

其實放生都係想積德啫, 積德有好多種做法, 點解一定要選放生啫, 而且 ...
比得大帝 發表於 2010-3-9 09:50

係,在商業社會,動物先是被人捉了,之後再放生,是一種折騰,不算功德。

再者,一個動物被放到遠離家鄉的地方,要不大開殺戒,要不找不到食物,做別人的點心 ... 唉~
回復

比得大帝 發表於 2010-3-9 10:16:46 |顯示全部樓層
之唔係, 你睇人地放生隻老虎, 要用幾年時間教佢適應

之前睇過放生隻猩猩, 用咗成年時間, 最後隻猩猩都係被同類殺死咗
回復

connie925 發表於 2010-3-9 12:03:17 |顯示全部樓層
2 日無上黎...都唔知有咁多回覆,,,我會嘗試勸朋友唔好去放生...希望佢聽我講喇....
回復