文華紐約芝士蛋糕

作者: acmc 發表于 2010-3-6 10:11:09
29475 18

我以後要整紐約芝士蛋糕, 都會用這食譜, 口感非常好, 芝士味濃郁,  一點都唔覺滯, 食完一件又一件, 如果唔喜歡酸忌廉的, 可以用新鮮藍莓代替.

6" 餅橂

材料:
餅底 --- 消化餅碎55克,砂糖20克,牛油27克

芝士餡 --- 白朱古力20克(我用三角白朱古力),甜忌廉40克,忌廉芝士375克,砂糖60克,檸檬汁1/2個,蛋黃2只,檸檬青1/2個

忌廉檯面 --- 酸忌廉57克,甜忌廉30克

做法:

餅底---
(1) 蛋糕模底先掃油及少許麵粉
(2) 將消化餅碎和砂糖混合,摏碎;加入牛油熔液,倒入蛋糕模,用匙羹壓實
(3) 用180℃焗20分鐘

芝士餡---
(1) 白朱古力於熱水中座溶 (不可沾到水份),備用
(2) 芝士用中速攪拌至軟,加入砂糖攪至滑面
(3) 加入檸檬汁,再逐一加入雞旦,拌云
(4) 甜忌廉打起;加入白朱古力溶液中一起打起,再拌入芝士糊中,攪云
(5) 加入檸檬青,攪云
(6)放入模內(模內先掃油),然後入爐,爐火160℃,座於水中焗60分鐘

忌廉檯--
1) 蛋糕出爐凍透後,餅面加上忌廉檯面;再放入焗爐
2)爐火210℃,烤焗約4分鐘 (不用座水焗)

評分

查看全部評分

maymay靚 發表於 2010-3-6 10:47:50 |顯示全部樓層
你中毒真係好深,,, 整餅不斷, 佩服﹏佩服﹏
回復

acmc 發表於 2010-3-6 11:41:48 |顯示全部樓層
你中毒真係好深,,, 整餅不斷, 佩服﹏佩服﹏
maymay靚 發表於 2010-3-6 10:47

有得玩又有得食, 份量做少啲, 當早餐食一餐就食晒.
回復

maymay靚 發表於 2010-3-6 11:52:43 |顯示全部樓層
嘩,,,日日芝士餅做早餐,,, 肥c啦.
回復

acmc 發表於 2010-3-6 12:00:08 |顯示全部樓層
我食多多都無肥過,  可能因為經常失眠, 瞓得唔好!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-6 17:46:08 |顯示全部樓層
紐約芝士CAKE在市面上食譜多的是 , 真係要小心選擇呀 !
回復

acmc 發表於 2010-3-6 18:55:59 |顯示全部樓層
紐約芝士CAKE在市面上食譜多的是 , 真係要小心選擇呀 !
fianfumy 發表於 2010-3-6 17:46

我算是"食得吓"芝士之人, 上次嗰個食少少已覺得好滯, 又無乜芝士香味, 有點失望, 當然這可是個人口味, 未必與食譜有關, 都有網友話好食的, 但這次我和兩個honey都話"好得".
回復

fianfumy 發表於 2010-3-7 01:10:23 |顯示全部樓層
我算是"食得吓"芝士之人, 上次嗰個食少少已覺得好滯, 又無乜芝士香味, 有點失望, 當然這可是個人口味, 未 ...
acmc 發表於 2010-3-6 18:55

食譜真係好有關架 , 因市面上太多譜比人改到七彩, 其實最我覺得紐約芝士是最普通最簡單材料, 已好濃郁的芝士味....

我早2-3年前整紐約芝士蛋糕 , 網上真係個個食譜差不多, 但而家真係個個食譜都唔同, 份量差好遠 .....
回復

acmc 發表於 2010-3-7 09:03:49 |顯示全部樓層
食譜真係好有關架 , 因市面上太多譜比人改到七彩, 其實最我覺得紐約芝士是最普通最簡單材料, 已好濃郁的 ...
fianfumy 發表於 2010-3-7 01:10

咁可以send個你以前整過, 又覺得ok的食譜給我試吓嗎?
回復

fianfumy 發表於 2010-3-7 19:52:48 |顯示全部樓層
咁可以send個你以前整過, 又覺得ok的食譜給我試吓嗎?
acmc 發表於 2010-3-7 09:03

咁你真係要比好多時間我, 我要"打"出來呀  ...
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-8 00:29:47 |顯示全部樓層
得番小半件才記得影相?
回復

catcat33 發表於 2010-3-8 23:28:27 |顯示全部樓層
食譜真係好有關架 , 因市面上太多譜比人改到七彩, 其實最我覺得紐約芝士是最普通最簡單材料, 已好濃郁的 ...
fianfumy 發表於 2010-3-7 01:10

都係㗎!我想揾都發覺好多版本。個個都唔同。都唔知仲係唔係紐約芝士蛋糕。
如果 fianfumy 有好味嘅食譜,我都好想要。
回復

fianfumy 發表於 2010-3-9 00:07:17 |顯示全部樓層
如果是最正宗紐約芝士, 真係是最簡單材料, 只不過好多人改哂食譜, 用了自己想食的味道做標準囉, 我搵番最原始果個食譜先, 我要搵番隻手指出來, 先可post 比大家 , 至於好唔好食, 真係睇個人, 每人口味不同, 加上食材牌字不同, 出來味道都有點差別架...
回復

比得大帝 發表於 2010-3-9 17:09:47 |顯示全部樓層
點解叫做 文華紐約芝士蛋糕 呀

唔通哩個recipe係文華漏出嚟嘅?
回復

fianfumy 發表於 2010-3-10 00:12:26 |顯示全部樓層

比得大帝 發表於 2010-3-9 17:09

搶答:

其實隻芝士名叫 LACTOS CREAM CHEESE , 在銅鑼灣的一間烘焙店寫上文華酒店專用芝士囉.....
回復

比得大帝 發表於 2010-3-11 15:00:02 |顯示全部樓層
搶答:

其實隻芝士名叫 LACTOS CREAM CHEESE , 在銅鑼灣的一間烘焙店寫上文華酒店專用芝士囉..... ...
fianfumy 發表於 2010-3-10 00:12

咁都得?

我太太話 文華嘅New York cheese cake可能係全世界最好食嘅 cheese cake喎

所以佢生日一定要訂俾佢
回復

fianfumy 發表於 2010-3-11 15:17:32 |顯示全部樓層
咁都得?

我太太話 文華嘅New York cheese cake可能係全世界最好食嘅 cheese cake喎

所以佢生日一定要訂 ...
比得大帝 發表於 2010-3-11 15:00

文華酒店的cheese cake 真係好好食呀 .....add6icon

上個星期去了中環買季酒店tea 一tea  ..... tea set  + cheese cake  超難吃
回復

acmc 發表於 2010-3-13 10:31:34 |顯示全部樓層

比得大帝 發表於 2010-3-9 17:09

有可能真係是文華漏出嚟的, 又或者像父母替子女改名咁, 只係原"創"者嘅期望, 覺得這個食譜有文華酒店的紐約芝士蛋糕咁好食, 又或者認為用咗Lactos cream cheese 就當係!
回復

acmc 發表於 2010-4-3 22:10:11 |顯示全部樓層
焗藍莓芝士餅
加埋自制藍莓醬來焗, 味道都唔錯!
回復