香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 日式芝士蛋糕

日式芝士蛋糕

作者: acmc 發表于 2010-3-6 09:40:18
4041 20
在網上看到, 說這個是日本人用的食譜, 正宗日式芝士蛋糕, 真係入口即溶!

6" 餅模
材料:
忌廉芝士250g
無鹽牛油30g
蛋黃3個
糖50g
牛奶80ml
低筋粉30g
蛋白3個
糖少許
檸檬汁1大匙

做法:
1. 預熱焗爐160度, 同時加入水盤 , 蛋榚模內圍上牛油紙, 底部(模外)包上錫紙以防水滲入
2. 將忌廉芝士, 牛油打滑
3. 另將蛋黃及糖打至奶白色, 加入2中繼續打至滑
4. 加入牛奶及檸檬汁, 攪勻, 再篩入低筋粉, 攪勻
5. 將蛋白加少許糖打至企身, 加入以上芝士混合物中, 用刮刀輕手拌勻
6. 以隔水方法蒸焗1小時即成.

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2010-3-6 17:45:03 |顯示全部樓層
我近排都想整這個 ( 想了成個幾月呀 ) , 都有1年多冇整啦,  下星期找天整番次先 !
回復

acmc 發表於 2010-3-6 19:23:51 |顯示全部樓層
我近排都想整這個 ( 想了成個幾月呀 ) , 都有1年多冇整啦,  下星期找天整番次先 ! ...
fianfumy 發表於 2010-3-6 17:45

味道好食就好食, 但我唔鐘意多蛋嘅食譜, 有無好味又少蛋嘅食譜呀?
回復

fianfumy 發表於 2010-3-7 01:06:30 |顯示全部樓層
味道好食就好食, 但我唔鐘意多蛋嘅食譜, 有無好味又少蛋嘅食譜呀?
acmc 發表於 2010-3-6 19:23

這個日式芝士蛋糕市面上又係勁多食譜, 我下星期都會再試一個新譜, 整好成功先post比你們看,因我想整再鬆軟一點 ! 
回復

catcat33 發表於 2010-3-8 23:29:10 |顯示全部樓層
這個日式芝士蛋糕市面上又係勁多食譜, 我下星期都會再試一個新譜, 整好成功先post比你們看,因我想 ...
fianfumy 發表於 2010-3-7 01:06

等妳呀!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-8 23:59:21 |顯示全部樓層
其實我之前都post 過一個食譜, 我覺得係好味架 ( 請按此 ), 大家可先試下 , 熱食有"伊x家" 味道 , 凍食入口就似紐約芝士感覺 .....  

我想再試新食譜, 係我想再整得再"棉花" 一點囉....
回復

catcat33 發表於 2010-3-9 23:56:53 |顯示全部樓層
fianfumy,妳個食譜如果用圓模應該係幾多吋。
因為好似都好大個下。
thanks!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-10 00:07:40 |顯示全部樓層
fianfumy,妳個食譜如果用圓模應該係幾多吋。
因為好似都好大個下。
thanks! ...
catcat33 發表於 2010-3-9 23:56

應該是7-8吋啦....
回復

catcat33 發表於 2010-3-10 11:48:02 |顯示全部樓層
以前都試過一些【日式芝士蛋糕】食譜。但焗完都覺得中間比效濕。
正常嗎。星期五我會試下呢個食譜。
唔該哂!fianfumy
回復

fianfumy 發表於 2010-3-11 04:03:41 |顯示全部樓層
以前都試過一些【日式芝士蛋糕】食譜。但焗完都覺得中間比效濕。
正常嗎。星期五我會試下呢個食譜。
唔該哂 ...
catcat33 發表於 2010-3-10 11:48

整了啦, 亦已post啦。。。

0310 日式芝士蛋糕 (4).JPG
回復

catcat33 發表於 2010-3-11 15:01:46 |顯示全部樓層
好吸引呀!
回復

hipo 發表於 2010-3-16 11:23:05 |顯示全部樓層
上星期用 fianfumy 的食譜做了一個,
但質地有不同....
上鬆下實的.....
有甚麼地方搞錯了/ 要注意?
回復

fianfumy 發表於 2010-3-17 01:25:19 |顯示全部樓層
上星期用 fianfumy 的食譜做了一個,
但質地有不同....
上鬆下實的.....
有甚麼地方搞錯了/ 要注意? ...
hipo 發表於 2010-3-16 11:23

試了新食譜家舊食譜呀 ?
回復

hipo 發表於 2010-3-17 10:59:56 |顯示全部樓層
試了新食譜家舊食譜呀 ?
fianfumy 發表於 2010-3-17 01:25

I used this one and 'no butter' version...
http://hk.myblog.yahoo.com/katrinafu-fianfumy/article?mid=2279
回復

fianfumy 發表於 2010-3-17 14:21:48 |顯示全部樓層
I used this one and 'no butter' version...
hipo 發表於 2010-3-17 10:59

你d芝士有冇打到溶哂嗎?

由出爐開始有冇立即脫膜及除牛油紙 !
回復

acmc 發表於 2010-3-17 15:14:35 |顯示全部樓層

fianfumy 發表於 2010-3-17 14:21

1. "關掣後可在焗爐待10分鐘才取出,切件供食。"---fianfumy師傅, 想問吓這樣係唔係就唔洗倒扣呀?
2. 其實咩蛋糕先需要倒扣, 係唔係焗的都要呢?
3. "出爐開始有冇立即脫膜及除牛油紙 !"---我會倒扣等到涷咗先用刀脫模, 咁係唔係應該先脫模才倒扣呢?
回復

Martinfung 發表於 2010-3-17 15:19:41 |顯示全部樓層
我想拿拿聲去買個焗爐仔玩下呀 ~add6icon
回復

hipo 發表於 2010-3-17 15:32:07 |顯示全部樓層

fianfumy 發表於 2010-3-17 14:21

你d芝士有冇打到溶哂嗎?  --> 有 ar...

由出爐開始有冇立即脫膜 -- >  冇 wor.... it was so hot !
及除牛油紙 !  --->  I did not use 牛油紙, I just used 甩底蛋糕模 ....
回復

亞實 發表於 2010-3-17 17:46:40 |顯示全部樓層
回復 12# hipo

我估係因為芝士沒有完全解凍, 因為我都試過
回復

fianfumy 發表於 2010-3-18 00:57:27 |顯示全部樓層
1. "關掣後可在焗爐待10分鐘才取出,切件供食。"---fianfumy師傅, 想問吓這樣係唔係就唔洗倒扣呀?
2.  ...
acmc 發表於 2010-3-17 15:14

1. "關掣後可在焗爐待10分鐘才取出,切件供食。"---fianfumy師傅, 想問吓這樣係唔係就唔洗倒扣呀? 我不是師傅, 只是大家分享, 我都學緊咋 ,   日式芝士係唔駛倒扣, 日式芝士蛋糕係皇身d架, 有芝士呀 ....

2. 其實咩蛋糕先需要倒扣, 係唔係焗的都要呢? 通常倒扣係"海綿蛋糕" 及 " 戚風蛋糕"

3. "出爐開始有冇立即脫膜及除牛油紙 !"---我會倒扣等到涷咗先用刀脫模, 咁係唔係應該先脫模才倒扣呢?
因有濕氣有水呀 ,  "索" 番入蛋糕咪濕囉, 感覺上咪會實d囉....

自己做日式芝士想做到街買的咁軟熟真係好困難 , 你是業餘, 人家是專業,  你的機器只是打蛋器及大型專業焗爐 , 人家是食物處理器(機械化)打發材料, 人哋可能會落d化學嘢 , 人家落芝士份量冇咁多, 只是落芝士粉......
回復

12下一頁