秋海棠求名

作者: spinnet 發表于 2010-3-6 09:16:00
3116 8

早幾日在繽x買了2棵海棠, 請問佢係咩海棠呢?

1). label是海棠紅爵士, 我查過web, 佢係咪Begonia Gobe呢?

2). label是Begonia Foliosa, web上的Begonia Foliosa唔同樣的, 佢係咩呢?

請各位花友留意,這些草本植物正名是「秋海棠」。
那個「秋」是不是秋天的海棠意思,不能和「海棠」兩字分離。英文名 begonia,唔通講英文可以cut咗'be' 叫佢做 'gonia' ??
let it be itself, begonia = 秋海棠!
海棠是另一種木本植物,不要混淆。
ht333147 發表於 2010-3-6 11:35:34 |顯示全部樓層
第一種是B.acetosa, 據說是南美洲的原生種
第二種是 B.dredei ''Glasgow''
在去年我分享過兩次種子給網友, 不過孵出來的樣子變了.
現在我天台的母株, 你的小苗約半年可以長到這個樣子
回復

spinnet 發表於 2010-3-6 13:17:52 |顯示全部樓層
第一種是B.acetosa, 據說是南美洲的原生種
第二種是 B.dredei ''Glasgow''
在去年我分享過兩次種子給網友,  ...
ht333147 發表於 2010-3-6 11:35

謝謝...你個棵B.dredei ''Glasgow''種得好靚..
回復

spinnet 發表於 2010-3-6 23:11:15 |顯示全部樓層
剛剛看到網上的B. Acetosa圖片同我個棵好似唔同樣..add3icon

回復

ht333147 發表於 2010-3-6 23:42:28 |顯示全部樓層
這種我都有, 是 B.hirtella,
維基的資料不准確,
回復

八王爺 發表於 2010-3-7 07:59:41 |顯示全部樓層
那個「秋」是不是秋天的海棠意思,不能和「海棠」兩字分離。英文名 begonia,唔通講英文可以cut咗'be' 叫佢做 'gonia' ??
let it be itself, begonia = 秋海棠!
海棠是另一種木本植物,不要混淆。
回復

spinnet 發表於 2010-3-7 08:31:20 |顯示全部樓層
這種我都有, 是 B.hirtella,
維基的資料不准確,
ht333147 發表於 2010-3-6 23:42

明白..Thanks.
回復

spinnet 發表於 2010-3-7 09:00:47 |顯示全部樓層
那個「秋」是不是秋天的海棠意思,不能和「海棠」兩字分 ...
八王爺 發表於 2010-3-7 07:59

唔該晒...
回復

ht333147 發表於 2010-3-7 10:58:00 |顯示全部樓層
剛剛看到網上的B. Acetosa圖片同我個棵好似唔同樣..

fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Begonia_acet ...
spinnet 發表於 2010-3-6 23:11

你的B.acetosa
Begonia acetosa Ruby Begonia
回復