螺旋紋葉秋海棠, 義賣

作者: ht333147 發表于 2010-3-4 12:23:41
3966 23
前年在繽紛買 20 元小苗, 去年分株成兩盆今年首次開花 ( 之前給網友的小苗也有開花)
在我家天台渡過 2 次夏季, ( 會有枯葉脫葉等休眠現象 )看來可以適應香港的濕熱夏季
15cm 瓷花盆

12cm 膠盆

拍賣期至3月10日24:00, 價高者得, 成功投得者可選擇其中一盆.
款項全數捐紅十字幫忙智利地震災民.
八王爺 發表於 2010-3-4 22:30:33 |顯示全部樓層
咦... 你只螺旋葉同我只唔同色嘅?!
回復

ht333147 發表於 2010-3-4 22:32:43 |顯示全部樓層
你家的是否較黃多些?
如是, 是有兩種的, 較黃那種我都有, 只是長得較慢, 未貼上來
回復

spinnet 發表於 2010-3-4 22:51:28 |顯示全部樓層
15cm 瓷花盆
1). $100
回復

八王爺 發表於 2010-3-4 23:05:39 |顯示全部樓層
不是。根本葉型完全不一样!
回復

ht333147 發表於 2010-3-4 23:12:16 |顯示全部樓層
知道了.
你種的葉邊是滑邊, 我這種是鋸齒邊,
我這種花柄上有多朵花, 你種那種只有三兩朵
螺旋葉就好像楓葉般, 顯示葉紋, 內裡還有多種不同的
回復

八王爺 發表於 2010-3-5 10:31:18 |顯示全部樓層
你的像我這兩種的混合體!!

最初插活後。
長滿一小盆。

另一個不是牛屎螺旋,但像你的鋸齒葉。
回復

spinnet 發表於 2010-3-5 11:05:45 |顯示全部樓層

最初插活後。

長滿一小盆。

...
八王爺 發表於 2010-3-5 10:31

銀色葉幾靚WOR.
回復

ht333147 發表於 2010-3-5 11:35:57 |顯示全部樓層
王爺的螺紋是 B.Escargot, 前年有種後來熱 C 了一直找不到, 原來在你處, 可否賞我一片葉?
這種螺紋是偏綠色葉, 另有一種差不多的, 偏紅色葉., 也在你處?
另一種是 B. Black flag, 這是 ABS 所說, 但在澳洲是網站則 B. Black flag 另有所指, 就是我種的黑色螺紋, 較小型, 個人傾向澳洲是說法,
你這種不易種, 種過兩次都養唔大, 它是要高濕環境,
也想再挑戰!
回復

八王爺 發表於 2010-3-5 11:49:57 |顯示全部樓層
你兩種都想要?
回復

ht333147 發表於 2010-3-5 12:05:47 |顯示全部樓層
如果對你植株沒有多大影響的話,
是希望再接再勵
回復

八王爺 發表於 2010-3-5 12:21:07 |顯示全部樓層
冬天還好,不過,要高濕同涼,所以一直係office 種。
我冧,好難適應戶外或窗台之類的環境!
回復

ht333147 發表於 2010-3-5 12:29:07 |顯示全部樓層
螺紋是可以, 當年都是種在露台, 一時疏忽才沒了,
另一種需要高濕, 唯有等秋季插葉, 由小苗開始轉換環境, 想它可以適應
回復

八王爺 發表於 2010-3-5 15:07:11 |顯示全部樓層
我記得第一次分享,都係2007年11月插葉的苗。
不過,後來分享到的花友都沒有做功課,我以後就唔再分享了!
回復

ht333147 發表於 2010-3-5 16:55:48 |顯示全部樓層
我記得第一次分享,都係2007年11月插葉的苗。
不過,後來分享到的花友都沒有做功課,我以後就唔再分享了! ...
八王爺 發表於 2010-3-5 15:07

王爺息怒.
代網友解釋一下,
在你良好環境培植出來的小苗, 分給網友之後, 若不能提供相同環境, 真的很快玩完.
無功課可做.
尤其是秋海棠, 小苗不易養大. 所以我分享給網友的都盡量上苗盆, 長定後才出倉, 免得打擊網友的信心.
回復

八王爺 發表於 2010-3-5 17:07:21 |顯示全部樓層
咁份功課唔見咗,無做都要講聲掛。

總之哩度好多 投機份子,攞咗人地啲嘢無晒下聞,有時人都唔見埋。
回復

ht333147 發表於 2010-3-5 17:16:31 |顯示全部樓層
咁份功課唔見咗,無做都要講聲掛。

總之哩度好多 投機份子,攞咗人地啲嘢無晒下聞,有時人都唔見埋。 ...
八王爺 發表於 2010-3-5 17:07

同意!
有 D 約左都無件事,
畢竟, 都是佔少數, 世事又豈能盡如人意呢
大部份都很有心, 你看他們回給我的情況, 都很好, 所以我是愈分享愈開心.

大家想王爺開倉, 多些回帖吧
回復

八王爺 發表於 2010-3-6 08:45:23 |顯示全部樓層
你咪咁 hard sell......

你係咪成日去花墟睇有無新 秋海棠?
因為我都想搵啲 靚葉的 增力下品種。
回復

ht333147 發表於 2010-3-6 10:30:59 |顯示全部樓層
你咪咁 hard sell......

你係咪成日去花墟睇有無新 秋海棠?
因為我都想搵啲 靚葉的 增力下品種。 ...
八王爺 發表於 2010-3-6 08:45

王爺有命, 定當金睛火眼的看著, 有新料馬上回報.
話說回來, 種子已發芽,
即是其他的幼苗才會考慮?
回復

ht333147 發表於 2010-3-7 10:47:43 |顯示全部樓層

最初插活後。

長滿一小盆。

...
八王爺 發表於 2010-3-5 10:31

王爺的秋海棠: Begonia 'Palomar Prince'
回復

12下一頁