香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 抺茶 Tiramisu

抺茶 Tiramisu

作者: acmc 發表于 2010-2-28 11:08:09
2465 5
做8吋餅

材料 :

Mascarpone芝士260g
紅糖45g
魚膠片 8g
淡忌廉280g
6"海綿蛋糕兩片
抺茶粉放餅面   隨意

抺茶糖水 :
抺茶粉 20g
滾水 4湯匙
紅糖 30g
抺茶香精少許

抺茶糖水制法 :
1. 以熱水開勻糖及抺茶粉,待冷後,加入香精待用

做法 :
1. 魚膠粉隔水溶
2. 打起淡忌廉
3. 將芝士加入糖攪勻
4. 再加入打發好的淡忌廉,最後加入魚膠水攪勻
5. 蛋糕掃上抺茶糖水,然後放餅盆底,將 1/3 芝士忌廉放上,重複兩次,輕輕拍打模邊使空氣釋出,將餅面輕輕掃平,放入雪櫃雪數小時
6. 凝固後在餅面灑上抺茶粉作裝飾

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2010-2-28 23:19:02 |顯示全部樓層
我今日都整了Tiramisu呀 ...
回復

acmc 發表於 2010-3-1 00:50:21 |顯示全部樓層
我今日都整了Tiramisu呀 ...
fianfumy 發表於 2010-2-28 23:19

你會唔會比個女食呀?
我整緊香蕉蛋糕!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-1 01:13:13 |顯示全部樓層
當然會啦, 只是落了少少酒在手指餅, 而且她唔覺有咩咖啡味及酒味, 仲有Tiramisu 係她叫我整架....

我早兩日整了個極品柚子蛋糕 , 我就覺好好味, 我遲D得閒先執相才Post 出來, 到時叫有份食的花友講番出入口前後的味道先...
回復

acmc 發表於 2010-3-1 01:42:46 |顯示全部樓層
你係唔係買酒辦? 本來我都想整, 諗諗吓怕我個honey食咗咖啡及酒唔係咁好, 所以整抺茶味囉!
好好味呀? 我都想學呀, 咁你快d post 出來啦!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-1 02:02:21 |顯示全部樓層
我是買酒辦架 , 講真又唔會飲的, 只是整蛋糕 , 咁不如買細細支整蛋糕囉 , 酒辦由$20-$24左右, 用到4-5次, 成本只是$5左加, 完全接受到囉...

我今日跟另一個食譜整  , 我之前有卜友整過比我食係"勁"好味的 , 但原有的食譜 D 份量係有D 問題, 所以今日整出來太高身, 所以可以減量的, 我要執好食譜先會Post 出來 ....
回復