蟆葉秋海棠

作者: spinnet 發表于 2010-2-28 09:11:35
4437 22
棵蟆葉秋海棠d新葉好紅呀...add14icon

ht333147 發表於 2010-2-28 21:35:14 |顯示全部樓層
長得好靚, 是否就是給我葉片那種?
要小心天氣問題, 以我經驗, 紅色葉品種, 氣溫高過30C, 很易熱壞
回復

spinnet 發表於 2010-2-28 22:03:14 |顯示全部樓層
長得好靚, 是否就是給我葉片那種?
要小心天氣問題, 以我經驗, 紅色葉品種, 氣溫高過30C, 很易熱壞 ...
ht333147 發表於 2010-2-28 21:35

正是. 塊葉還可以嗎? 謝謝, 我會留意高溫的問題.
回復

ht333147 發表於 2010-2-28 22:04:02 |顯示全部樓層
現更浸水等出根後上盆
回復

spinnet 發表於 2010-3-1 08:11:45 |顯示全部樓層
現更浸水等出根後上盆
ht333147 發表於 2010-2-28 22:04

明白, 看過書話將葉莖剪剩1cm, 修細塊葉大概1/3, 然後插一半葉入沙床. 不過我都未試過.
回復

八王爺 發表於 2010-3-1 09:39:31 |顯示全部樓層
哩只 插砂,好鬼易生根。
用日本珠石加泥炭土都好好。
最難係 溫度太高。依家到4月中插都ok。
回復

八王爺 發表於 2010-3-1 09:52:00 |顯示全部樓層
插水長出來的是水生根,再插入泥又要適應過,才長出土生根,這樣生長會放緩,不太好。

觀葉秋海棠怕熱,要把握時間,盡快長成才能安全過夏,最好直接插泥。

如圖:

我用50%日本珠石 + 50%泥炭土,葉柄不必很長,1-2cm。
葉不要切細,但要很貼近土面,這樣才能保持水份。
到長出新苗後,苗有三片小葉,可以分株。
由插葉起,約100天時間。一般一片葉可以出 2-3 苗。
回復

spinnet 發表於 2010-3-1 10:31:56 |顯示全部樓層
插水長出來的是水生根,再插入泥又要適應過,才長出土生根,這樣生長會放緩,不太好。

觀葉秋海棠怕熱,要 ...
八王爺 發表於 2010-3-1 09:52

好詳細....謝謝八王爺..
回復

ht333147 發表於 2010-3-2 12:47:35 |顯示全部樓層
原來根有分水生土生,
不過感覺上先水插成活率高些, 因為看著根長出來, 約 2 星期已看到
泥插好像很長時間都無動靜 ( 其實出根時間都差不多, 只是看不到 )
回復

八王爺 發表於 2010-3-2 13:48:32 |顯示全部樓層
梗係有分! 植物的根靠毛細管作用 和 對流吸收。
水中長出來的根,合適在水中進行吸收,因為經常浸在水中,比土中長的根細胞壁薄和氣孔大,不用擔心流失植株內的水份。所以一般插水根出的快但弱,易斷。
但在土中的不同,要保持植物裏面的水份,細胞壁較厚。
這樣由土栽轉水栽,或水栽轉土栽,根系都要重新發展過,必定使生長放緩。
回復

ht333147 發表於 2010-3-2 14:17:33 |顯示全部樓層
寶貴的一課,
以後便會先行水浸, 看有出根跡象便入土為安.
回復

Fleur 發表於 2010-3-3 01:00:51 |顯示全部樓層
請問邊處至買到呢?上次去花墟行咗成條街只搵到1盆rex嘢....
回復

spinnet 發表於 2010-3-3 09:04:40 |顯示全部樓層
請問邊處至買到呢?上次去花墟行咗成條街只搵到1盆rex嘢....
Fleur 發表於 2010-3-3 01:00

我都係花墟買的, 不過係幾個月前.
回復

八王爺 發表於 2010-3-3 11:48:40 |顯示全部樓層
現在初春,有幾間都會從国內入一些普通的 觀葉秋海棠。

bunbun 有時都有新貨。我試過在 聖誕前見佢地入新貨,一般星期四下午開箱!
到時最多靚嘢,到星期六,就俾人揀哂。淨番啲殘嘢!
回復

ht333147 發表於 2010-3-3 12:49:30 |顯示全部樓層
繽紛隔一, 二星期都會有新貨, 但品種不多, 2至3款, 心記則隔3, 兩個月才返一次新貨, 品種會多些, 約四, 五種.
以前繽紛有小苗返, 約20, 但最近少了, 可能夏季未能繁殖到.
如果買上述的新貨, 要有心理準備, 回家後短期內會變得很殘, 因為是培養地與一般家居的環境相差太大, 主要是濕度較低, 所以通常都會燶葉邊.
回復

sammy 發表於 2010-3-3 12:53:44 |顯示全部樓層
係呀, 濕度都要適應的, 我試過焗住養, 濕度100%, 葉邊會生得比較薄同柔軟;  一打開蓋就會頂唔順, 唔洗一日d 葉已經燶
回復

ht333147 發表於 2010-3-3 13:08:05 |顯示全部樓層
所以, 先要由苗種起, 慢慢掌握些經驗, 並不難種, 而且是非常可觀興耐觀.
回復

Fleur 發表於 2010-3-3 14:44:44 |顯示全部樓層
thx thx 各位,另想問心記喺?位置呢?
回復

ht333147 發表於 2010-3-3 16:19:25 |顯示全部樓層
由最大那間bun bun 沿著太子道行幾個鋪位就會見了.
有時出售版都有的
回復

Fleur 發表於 2010-3-4 12:59:27 |顯示全部樓層
thx
回復

12下一頁