新手請教, d泥有虫

作者: konew720 發表于 2010-2-27 11:55:25
4395 7
尋日係花虛買左盆桂花,今朝係d泥度發現有2條白色既虫.
好細條,大約係一粒米既10份之一咁大.
因為第一次種盆栽,唔識換泥,所以冇換.

請問會唔會影響到盆花?
要點樣消滅佢地?
如果換泥,要換咩泥?同埋點換?
聽講桂花要種係微酸性既泥度,係咪花虛有得買?

thanks
金剛 發表於 2010-2-27 18:30:39 |顯示全部樓層

是不是這個?
圖片是:白粉虱又名柑橘粉虱、綠粉虱或通草粉虱
驅蟲方法:洗衣粉溶液
取2克洗衣粉,加水500克攪拌成溶液,加清油一滴,對植株上的蟲體噴霧。

桂花:
原產於中國,主要產地是西南地區、中南地區,屬於溫帶花卉,喜歡溫暖、濕潤的氣候,不能忍受0℃以下的寒冷環境,氣溫高於38℃時開花不好。喜歡強光照射,光線不強(如室內)時,只長葉難開花,但在夏季中午稍加遮光,對它的生長有利。根系怕長期積水,水多爛根。
桂花對土壤的要求不太嚴,除鹼性土和低洼地或過於粘重、排水不暢的土壤外,一般均可生長,但以土層深厚、疏松肥沃、排水良好的微酸性砂質壤土最為適宜。
它適生在PH 5.5~6.5的微酸性土壤上,土質偏鹼會導致桂花的生理缺鐵症。
回復

konew720 發表於 2010-2-27 21:38:13 |顯示全部樓層
唔係唔係...
我D虫係細到好似一條線咁...1-2mm長.
佢唔郁係睇佢唔到架.
回復

學種植 發表於 2010-2-28 10:00:28 |顯示全部樓層
我都試過d泥有蟲呀...
郁下郁下好核突架~
我驚到扔晒-_-
回復

kerorozIL 發表於 2010-2-28 10:58:20 |顯示全部樓層
我都試過d泥有蟲呀...
郁下郁下好核突架~
我驚到扔晒-_-
學種植 發表於 2010-2-28 10:00

me too
回復

金剛 發表於 2010-2-28 13:56:28 |顯示全部樓層
回復 3# konew720
上圖是成蟲,同幼蟲唔同
參考吓個網http://www.guihua.net/bingchongfanghai/
回復

konew720 發表於 2010-3-1 11:29:06 |顯示全部樓層
thanks, 個website好有用.
回復

siu茹 發表於 2010-5-28 23:16:04 |顯示全部樓層
可能係蛆蟲!!
回復