恭喜恭喜,Crown Jewel 有喜了,父系是Ness' blueberry puff

作者: 痴蜂 發表于 2010-2-24 11:30:31
3224 26
commenz 發表於 2010-2-24 14:04:42 |顯示全部樓層
恭喜哂,我會早D到
回復

痴蜂 發表於 2010-2-24 16:48:33 |顯示全部樓層
唔知下一代會是啥樣子,我會試下學Tonny花友咁努力凑大佢地。
回復

Tony 發表於 2010-2-24 16:57:11 |顯示全部樓層
唔知下一代會是啥樣子,我會試下學Tonny花友咁努力凑大佢地。
痴蜂 發表於 2010-2-24 16:48

係咪講緊我??
唔洗好努力~只要好眼力就得喇~D苗太細分唔倒,太大又打晒交~好煩
但花同葉出黎好有驚喜,隻隻都唔同樣,而且就算出黎係淨色花,你都係唔會捨得唔要佢的~
呢隻係我分咗4隻b出黎最鐘意ge一隻哦~
DSCN8479 (Small).JPG
回復

痴蜂 發表於 2010-2-24 17:20:52 |顯示全部樓層
係咪講緊我??
唔洗好努力~只要好眼力就得喇~D苗太細分唔倒,太大又打晒交~好煩
但花同葉出黎好有驚喜,隻隻 ...
Tony 發表於 2010-2-24 16:57

係講您啊!您呢棵同上三棵比較顏色好艷,可惜单调左少少。
請問依您眼光看,我這棵是否已確定结成果實?我都唔敢太肯定它已受孕成功!
由人工傳花粉至今約23月左右。
回復

痴蜂 發表於 2010-2-24 17:21:52 |顯示全部樓層
Sorry,是23日真。(更正)
回復

Tony 發表於 2010-2-24 17:27:38 |顯示全部樓層
我最鐘意係佢上面嗰2塊花瓣摺咗落黎~加上花瓣圓66,真係''肥頭dup耳''....
對比返其他花ge花蕊就知架喇~下面開始漲大~我覺得係中咗~
原來我嗰堆由授粉到而家開花剛剛一年~
回復

痴蜂 發表於 2010-2-24 18:32:25 |顯示全部樓層
Thanks,哈,睇落又真系好得意,您唔講仲以為佢未開晒,唔通佢有D咁遺傳基因?
我棵花的子房是比其它没授粉的大了约6-7倍左右,由於沒有經驗所以問吓各位。還有,我在授粉當日是把此花菖的其它未開花蕾一齊摘除,以免分薄養份,現在同一花菖只餘下此受孕花朶。不知是否如此處理?
回復

Tony 發表於 2010-2-24 18:39:27 |顯示全部樓層
Thanks,哈,睇落又真系好得意,您唔講仲以為佢未開晒,唔通佢有D咁遺傳基因?
我棵花的子房是比其它没授粉的大 ...
痴蜂 發表於 2010-2-24 18:32

下面張相係佢呀爸(花粉)Marina Star Sport~都係摺架
我又冇特別理佢,我個果成菖花有8朵我都照比佢開,由佢結果到個果熟,我都冇摘花,由棵野開~
回復

nwss54510 發表於 2010-2-24 22:40:31 |顯示全部樓層
我都黎post一下先~~^^

這個是Rob's Miriwinni和Uchu配~

這個是 女兒紅 和Victorian Treasure配~

這個是 女兒紅 和Suncoast Peppermint Kathy配~
回復

痴蜂 發表於 2010-2-25 12:05:25 |顯示全部樓層
我都黎post一下先~~^^

這個是Rob's Miriwinni和Uchu配~

這個是 女兒紅 和Victorian Treasure配~

這個 ...
nwss54510 發表於 2010-2-24 22:40

嘩!咁咪百子千孫囉,要揾好多地方嚟養佢地。請問裡面的種子記否很小粒,有没有hi-FRESH咁细,?是否果实黃左才收採?
回復

痴蜂 發表於 2010-3-18 11:42:12 |顯示全部樓層
個果实大咗, 另外Sunkissed Rose也有喜了, 老豆係Crown Jewel, 我幫它們乱點鴛鴦譜。 Crown Jewel (果).jpg Sunkissed Rose(果).jpg
回復

Tony 發表於 2010-3-18 14:56:35 |顯示全部樓層
恭喜晒哦~
回復

痴蜂 發表於 2010-3-19 17:20:58 |顯示全部樓層
Tony,個果实大概甚么时候可以收集?太遲收會不會自動爆開, ?以致種子散失?
回復

alexander 發表於 2010-3-19 18:13:28 |顯示全部樓層
果莢成熟會轉深色, 差不多成熟時可以用小小透明袋套住個果莢, 咪唔怕佢爆開羅~
回復

Tony 發表於 2010-3-19 18:53:52 |顯示全部樓層
Tony,個果实大概甚么时候可以收集?太遲收會不會自動爆開, ?以致種子散失? ...
痴蜂 發表於 2010-3-19 17:20

我冇理佢,我閒就睇吓佢,覺得佢差唔多ok就收咋~我等咗好似大約半年咁上吓
回復

charles604498 發表於 2010-3-19 18:59:08 |顯示全部樓層
發到芽犀利囉成埋苗
回復

痴蜂 發表於 2010-3-20 11:32:09 |顯示全部樓層
我冇理佢,我閒就睇吓佢,覺得佢差唔多ok就收咋~我等咗好似大約半年咁上吓
Tony 發表於 2010-3-19 18:53

Thanks, 等成半年咁耐先熟, 仲要發芽, 長大., 分株, 開花…My God, 咁明年今日不知有花賞未?
回復

alexander 發表於 2010-3-20 11:46:34 |顯示全部樓層
應該隻隻唔同, 果莢2個月至9個月成熟都有, 我上次就只係2個月就熟左~
請看連結的第10樓 :http://hkplants.com/viewthread.php?tid=43202&highlight=
回復

痴蜂 發表於 2010-3-20 21:47:13 |顯示全部樓層
應該隻隻唔同, 果莢2個月至9個月成熟都有, 我上次就只係2個月就熟左~
請看連結的第10樓 : ...
alexander 發表於 2010-3-20 11:46

Thanks, 一於参照您方式把它们凑大, 希望發現到D特別變種。
回復

12下一頁