又唔見咗個牌..(已求證是Honey Blue Angel )仲開緊花

作者: kingtze1 發表于 2010-2-19 13:11:50
3630 15

各位花友恭喜發財,新春大吉,花開富貴
剛剛開了花但又唔見咗個牌了,請問有無高手知佢叫咩名又或是咩NOMBER呀?THANKS~
+:栗子:+ 發表於 2010-2-19 16:14:25 |顯示全部樓層
個花盆好得意呀add6icono係邊度買架
回復

jess 發表於 2010-2-19 16:20:28 |顯示全部樓層
May be : 344 Honey Blue Angle .
回復

孖吉 發表於 2010-2-19 16:27:12 |顯示全部樓層
好像是 Peppermint Girl,你比對一下花色,葉形,植株大小看看是否和你的一相同 (不要只對相片,要比對埋 description 呀) ...
http://www.dollyyeh.idv.tw/peppermint_girl.htm

如果你的是發叔的數字花 (買的時候有個數字的牌),應該是 A41。但如果不是發叔的花,則不要硬加數字給她,Peppermint Girl 才是她真正的名字。
回復

kingtze1 發表於 2010-2-19 17:15:53 |顯示全部樓層
個花盆好得意呀o係邊度買架
+:栗子:+ 發表於 2010-2-19 16:14

在10蚊店買的
回復

kingtze1 發表於 2010-2-19 17:19:57 |顯示全部樓層
May be : 344 Honey Blue Angle .
jess 發表於 2010-2-19 16:20

花瓣不太像...我想較像marcuslee說的A41 Peppermint Girl
但也多謝你嘅提供
回復

kingtze1 發表於 2010-2-19 17:21:37 |顯示全部樓層
好像是 Peppermint Girl,你比對一下花色,葉形,植株大小看看是否和你的一相同 (不要只對相片,要比對埋 d ...
marcuslee 發表於 2010-2-19 16:27

最後那幾幅很像,也是迷你,應該是Peppermint Girl了,謝謝你 ~
回復

cheungamy 發表於 2010-2-27 22:40:44 |顯示全部樓層

應該是 Honey Blue Angle,Peppermint Girl的花色有少少不同,葉子質地也有少少不同

Peppermint Girl

Honey Blue Angle
回復

peggykyw 發表於 2010-2-28 11:38:30 |顯示全部樓層
會唔會係#334-Christine呢?

334 Christine

334 Christine
回復

holly 發表於 2010-3-10 22:36:22 |顯示全部樓層
好相似好難分add9icon
回復

lameric 發表於 2010-3-10 23:28:23 |顯示全部樓層
花瓣邊有無少少綠色? 花色近藍色多? 如果係,我覺得似 honey blue angel 多D。

仲有 Peggy 果棵都似係344 honey blue angel. 我o係蘭姐度見發叔好多344寫錯牌,寫成334,可能係工人記錯。

Christine. 半重瓣粉紅花 綑白/綠色邊. 標準型(Standard) 半重瓣. 粉紅. 綠. 白. 波浪葉(Wave) ...

http://www.african-violets.com/std.htm

http://www.african-violet-world.com/frphotosp.php?page=2
回復

kingtze1 發表於 2010-3-19 11:16:36 |顯示全部樓層

原來佢叫Honey Blue Angel,真係唔該各位高手
回復

Martinfung 發表於 2010-3-19 13:48:30 |顯示全部樓層
回復 12# kingtze1

我都覺得佢似 Honey Blue Angle 多d ~
回復

kingtze1 發表於 2010-6-1 00:51:30 |顯示全部樓層

呢個好襟開,仲越開越多添
回復

lameric 發表於 2010-6-1 01:09:56 |顯示全部樓層
haha... 係 Angel (天使) 唔係 Angle.....
回復

kingtze1 發表於 2010-6-3 10:03:28 |顯示全部樓層
回復 15# lameric

打錯了~ 唔該哂 改咗了
回復