綠茶粉

作者: acmc 發表于 2010-2-18 23:20:39
12630 27
我係jusco見到有隻綠茶粉賣36-7蚊, 只係沖綠茶用的, 請問這種綠茶粉可唔可以用來整餅? 找唔到有寫明用來做糕點的那種!!!! 或者去邊度買到平靚正的呢?
jellyfishy 發表於 2010-2-18 23:27:26 |顯示全部樓層
我一向去開材料店買, 我用cakes library (信和個間), 細細包, 用好耐, 好香抹茶味~
回復

acmc 發表於 2010-2-18 23:35:05 |顯示全部樓層
我一向去開材料店買, 我用cakes library (信和個間), 細細包, 用好耐, 好香抹茶味~ ...
jellyfishy 發表於 2010-2-18 23:27

係原裝定係散裝? 見到佢哋好多嘢分成細細包, 無名無份有點抗拒唔想買!
你用來整乜呀?
回復

fianfumy 發表於 2010-2-18 23:59:36 |顯示全部樓層
綠茶粉人哋係用來沖茶, 只不過共他人用來整餅, 整蛋糕 , 整糯米糍囉....

在烘焙店買多數是散裝架....

如果你在JUSCO 見到36-37蚊係好平, 你睇下係咪真係只是綠茶 ( 有D加了玄米)  , 以及是否"粉"狀 , 我有時隔住袋摸到是幼粒狀囉...

整餅整蛋糕最好是用粉狀呀 !  但每次其實係用好少咋....
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-19 00:47:21 |顯示全部樓層
係原裝定係散裝? 見到佢哋好多嘢分成細細包, 無名無份有點抗拒唔想買!
你用來整乜呀? ...
acmc 發表於 2010-2-18 23:35

材料店個d 抹茶粉好幼細, 好適合做甜品. 我之前用來做抹茶蛋糕~
回復

fianfumy 發表於 2010-2-19 01:00:19 |顯示全部樓層
材料店個d 抹茶粉好幼細, 好適合做甜品. 我之前用來做抹茶蛋糕~
jellyfishy 發表於 2010-2-19 00:47

我都是在烘焙店買架 , 用來整綠茶蛋糕囉......
回復

acmc 發表於 2010-2-19 11:48:01 |顯示全部樓層
綠茶粉人哋係用來沖茶, 只不過共他人用來整餅, 整蛋糕 , 整糯米糍囉....

在烘焙店買多數是散裝架....

如 ...
fianfumy 發表於 2010-2-18 23:59

咁去烘焙店買穏陣d, 唔怕會買錯, 另請教我的凍餅模, 買時話係不锈鋼, 但我用磁石攝到喎, 咁不是不锈鋼, 可以用來入焗爐焗嘢嗎? 需要買其它焗爐專用餅模嗎? 我差唔多睇啱個焗爐啦!
回復

acmc 發表於 2010-2-19 11:54:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-2-19 00:47

我好鐘意綠茶味, even我飲得多會手震, 我樓下有間餅店, 有綠茶蛋卷賣, 但個師傅整到綠茶蛋糕好薄, 中間d cream 一大pat, 都唔知點解要咁整, 係1:4, 買唔落手,.
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-19 12:26:45 |顯示全部樓層
我好鐘意綠茶味, even我飲得多會手震, 我樓下有間餅店, 有綠茶蛋卷賣, 但個師傅整到綠茶蛋糕好薄, 中間d c ...
acmc 發表於 2010-2-19 11:54

綠茶蛋卷好易造咋, 蛋卷方面可能要少少功夫. 呢度之前都有post 教過, 綠茶蛋糕 和蛋卷製法. 你找找, 找不到話我知啦~
回復

acmc 發表於 2010-2-23 00:02:14 |顯示全部樓層
想整綠茶tiramisu, 烘焙店有不同牌子的 mascarpone cream cheese, 請問你哋用過邊隻會好些?
有無須要落酒呢?  Rum 酒開咗可以放置幾耐呢? 我問過酒舖, promoter, 有的話兩個月, 有的話兩年都得?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-23 00:17:29 |顯示全部樓層
Tiramisu個主菜係酒呀~ 我鍾意多酒, 係意大利都係用杯裝tiramisu的.
我支rum放2年都無事喎~
回復

fianfumy 發表於 2010-2-23 12:43:23 |顯示全部樓層
想整綠茶tiramisu, 烘焙店有不同牌子的 mascarpone cream cheese, 請問你哋用過邊隻會好些?
有無須要落酒呢 ...
acmc 發表於 2010-2-23 00:02

怕用唔哂咪買酒辦囉 , 用K字頭的咖啡酒呀...
回復

acmc 發表於 2010-2-25 16:19:53 |顯示全部樓層

我買到隻啱心水抺茶粉啦! 沖咗杯飲. 經過檀島有綠茶蛋巻, 見d cream 少少哋買來試吓, 唔錯呀!
我附近間jusco 乜都無, 這包粉係其它區的 taste 買到, 但都未揾到fianfumy 師傅話嗰隻日清薄力粉, 我叫人幫我係鰂魚涌嗰間jusco都揾唔到呀!!
回復

acmc 發表於 2010-2-25 16:24:23 |顯示全部樓層
我都是在烘焙店買架 , 用來整綠茶蛋糕囉......
fianfumy 發表於 2010-2-19 01:00

請問你多數去邊間吉豬島巡視業務ga?
回復

芳芳 發表於 2010-2-25 17:57:40 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2010-2-25 16:24

黃埔果間我見過有
回復

fianfumy 發表於 2010-2-25 19:31:08 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2010-2-25 16:24

我在黃埔果間買的, 黃埔那間 "不是" 放在賣麵粉 / 生粉的架上 , 是放在買全部日本食品的架上, 那架上會有味淋, 三溫糖  , 日式咖哩磚, 日式意粉醬 , 你仔細去睇睇或問問職員 , 應該係會有架  , 除非是冇貨....
回復

acmc 發表於 2010-2-25 21:53:45 |顯示全部樓層
我買到隻啱心水抺茶粉啦! 沖咗杯飲. 經過檀島有綠茶蛋巻, 見d cream 少少哋買來試吓, 唔錯呀!
我附近間jusc ...
acmc 發表於 2010-2-25 16:19

報錯料! 應該係 taste, 不是百佳廣場!
回復

acmc 發表於 2010-2-25 21:59:27 |顯示全部樓層
我在黃埔果間買的, 黃埔那間 "不是" 放在賣麵粉 / 生粉的架上 , 是放在買全部日本食品的架上, 那架上會 ...
fianfumy 發表於 2010-2-25 19:31

黃埔唔多方便, 請問個袋有無代理電話? 如有, 我可以打去問吓仲有邊度有得買.
回復

fianfumy 發表於 2010-2-25 23:44:35 |顯示全部樓層
黃埔唔多方便, 請問個袋有無代理電話? 如有, 我可以打去問吓仲有邊度有得買. ...
acmc 發表於 2010-2-25 21:59

當然沒有代理資料 , 香港都沒有代理的 , 有就香港通街都賣緊 ,  大部份日資超市都有, 康怡吉之島一定會有, 我都在那店買過  , 冇都是冇貨 ,   CITY SUPER 一定有 .....
回復

acmc 發表於 2010-2-25 23:53:34 |顯示全部樓層
當然沒有代理資料 , 香港都沒有代理的 , 有就香港通街都賣緊 ,  大部份日資超市都有, 康怡吉之島一定會 ...
fianfumy 發表於 2010-2-25 23:44

有....我找到啦, 有個客戶熱線電話, 明天打去問問, 最好可以就近買到粉!
回復

12下一頁