紫色的走路人 - Walkeriana "Pink Blue"

作者: 小豬仔 發表于 2010-2-18 22:18:48
1831 9
這株走路人(Walkeriana "Pink Blue"),由苗種起已有三年了,這個春節又開花啦!花色比之前開的更紅,呵呵!好開心呀!
這花兒有一些好香甜的氣味,這亦是我喜歡種走路人的原因。
黑仔天 發表於 2010-2-18 22:28:18 |顯示全部樓層

唔知點解~覺得佢有d似Aloha Case 既風味~
恭喜你有美花陪你過新年~
回復

avery 發表於 2010-2-18 23:21:06 |顯示全部樓層
吓 ~ walker ??

似 hybrid 囉 ....
回復

小豬仔 發表於 2010-2-19 00:10:40 |顯示全部樓層
回復 2# 黑仔天
Aloha Case有一半是走路人的血統,與之相似並不奇怪呢!
這植株是台灣貨,名牌是這樣寫的 .....如果這株不是紫花,如開semi-alba,大家可能會有多些信心。
回復

tom2tong 發表於 2010-2-19 08:52:51 |顯示全部樓層

您好、買苗時是帶小名"ink Blue"嗎?就我个人看這棵会係Lc.Aloha Case記得幾年前我也買左多株台灣苗話係藍花交藍花walker,到開出就和你這株差不多花色應係Aloha Case黎!無論如何從小苗种大開花感覺非一般也会喜愛這些花. 再者Aloha Case=Mini Purple x walkeriana即超過一半walker血统是四份三係walker黎.

回復

小豬仔 發表於 2010-2-19 13:55:36 |顯示全部樓層
個人經歷,唔好太信甚麼台灣苗藍花交甚麼....開出來的大部份是淺粉紅花,氣壞了....
回復

avery 發表於 2010-2-19 15:27:15 |顯示全部樓層
最慘係經 N 咁多手, 到你手知鬼係咩 ...

不過總好過有D人專登响日本買堆 巴西珠寶 返香港, 標貴 20 倍當 nobilior 賣 ~~
回復

tom2tong 發表於 2010-2-19 15:39:40 |顯示全部樓層
個人經歷,唔好太信甚麼台灣苗藍花交甚麼....開出來的大部份是淺粉紅花,氣壞了.... ...
小豬仔 發表於 2010-2-19 13:55
所以標簽不可信買苗种幾年先借揭盅開乜花、藍x藍,白x白,semi alba x semi alba祇是較大機會開出所想要的花色,但實生苗好多時会出tipo最激氣就係開出hybrid連P系花都不是 !同時Aloha Case 的花香有別於walkeriana的說.
回復

avery 發表於 2010-2-19 15:44:26 |顯示全部樓層
所以標簽不可信買苗种幾年先借揭盅開乜花、藍x藍,白x白,semi alba x semi alba祇是較大機會開出所想要的花 ...
tom2tong 發表於 2010-2-19 15:39

知道係邊個交, 同果個育種者手上有咩花最重要 ~

想準確, 自己飛去買會安全 D ~
回復

tom2tong 發表於 2010-2-19 15:50:20 |顯示全部樓層
知道係邊個交, 同果個育種者手上有咩花最重要 ~

想準確, 自己飛去買會安全 D ~ ...
avery 發表於 2010-2-19 15:44
係就係不過會超貴噃都係揾有商譽鋪買算勒!
回復