士多啤梨芝士凍餅

作者: acmc 發表于 2010-2-16 17:18:34
7006 16

材料:
忌廉芝士 250g
紅糖 30g
魚膠粉 2茶匙
食用水 3湯匙
自制士多啤梨果醬 250g + 數粒放面份量隨意
鮮忌廉200g
橄欖油 30g
消化餅 5塊

做法:
餅底 --- 將餅碎加入橄欖油中混合壓在6吋餅模上,放入雪櫃雪 2-3 小時待用
1.忌廉芝士加入糖,打至軟滑糊狀
2.魚膠粉加入水攪至溶解
3.把1+自制士多啤梨果醬攪勻
4.3+2加入打好的鮮忌廉再攪勻,倒入有餅底之蛋糕模中, 放入雪櫃2-3小時
5.取出裝飾餅面即成

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-2-17 09:04:26 |顯示全部樓層
你用幾寸模呀?
回復

acmc 發表於 2010-2-17 09:21:31 |顯示全部樓層
你用幾寸模呀?
jellyfishy 發表於 2010-2-17 09:04

6",  做法有寫到ga.
回復

acmc 發表於 2010-2-17 09:26:25 |顯示全部樓層
我試咗Lactos cream cheese 啦, 食唔出好得過卡夫幾多喎, 卡夫好似陣芝士味仲重d, 等我試多幾次再話你知.
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-17 09:44:00 |顯示全部樓層
我以為自己睇錯.點解覺得個蛋糕好似好細個咁.唔通係d士多啤利好大粒?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-17 09:44:51 |顯示全部樓層
我試咗Lactos cream cheese 啦, 食唔出好得過卡夫幾多喎, 卡夫好似陣芝士味仲重d, 等我試多幾次再話你知. ...
acmc 發表於 2010-2-17 09:26

我都無用過Lactos,一般都係president 或卡夫,若果無話好食d,咁梗係平d好喇~
回復

acmc 發表於 2010-2-17 09:52:20 |顯示全部樓層
我以為自己睇錯.點解覺得個蛋糕好似好細個咁.唔通係d士多啤利好大粒? ...
jellyfishy 發表於 2010-2-17 09:44

係呀, 第一次整6吋, 不過份量用料跟8吋的一樣, 因要招呼朋友, 一個怕唔夠食, 但我得兩個模, 所以用埋個6"模, 但都比人話"整咁少, 個個都要就住食", 計埋我自己都係6個人, 我無諗過咁消得.
回復

acmc 發表於 2010-2-17 09:57:29 |顯示全部樓層
我以為自己睇錯.點解覺得個蛋糕好似好細個咁.唔通係d士多啤利好大粒? ...
jellyfishy 發表於 2010-2-17 09:44

都大粒ga, 琴日度度都買唔到, 有都係爛爛哋, 係jusco度買ga, 好貴囉! 我買咗700多g, 整出來個醬得二百幾g.
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-17 09:59:48 |顯示全部樓層
係呀, 第一次整6吋, 不過份量用料跟8吋的一樣, 因要招呼朋友, 一個怕唔夠食, 但我得兩個模, 所以用埋個6" ...
acmc 發表於 2010-2-17 09:52

哈哈~~~ 唔怪得個scale怪怪的. 平日用6寸模, 我唔會整到咁高身, 方便放topping 和生果. 你用料多, 所以高d, 加埋d strawberries 咁大粒, 搞到視覺上個餅底睇落去好細.

你d 朋友一定同你一樣, 都係芝士怪~
回復

acmc 發表於 2010-2-17 10:01:41 |顯示全部樓層
我都無用過Lactos,一般都係president 或卡夫,若果無話好食d,咁梗係平d好喇~ ...

president 我無試過, 咁你話president 同卡夫邊隻好味d呀?  Lactos 唔貴, 我買咗2kg 100蚊.
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-17 10:09:43 |顯示全部樓層
president 我無試過, 咁你話president 同卡夫邊隻好味d呀?  Lactos 唔貴, 我買咗2kg 100蚊. ...
acmc 發表於 2010-2-17 10:01

坦白講, 我都無刻意去分. 感覺上都係差不多. 不過卡夫係咪貴過president呀? 我都係睇邊個牌子平買邊隻. Anchor都ok架~
回復

fianfumy 發表於 2010-2-17 13:36:32 |顯示全部樓層
我試咗Lactos cream cheese 啦, 食唔出好得過卡夫幾多喎, 卡夫好似陣芝士味仲重d, 等我試多幾次再話你知. ...
acmc 發表於 2010-2-17 09:26

LACTOS 芝士軟滑好多  , 你就焗餅會有太好多分別 , 食的時要配水果及咖啡來嘆就最好不過....

卡夫你感覺係會濃D , 但那味道是對好多人(包括我) 是 "SO" 味囉, 如果你用250g 的係會濃味d , 如果用1kg 係淡味d的....

還有時你今次的做法是否用哂250g 的果醬呀 ?
回復

acmc 發表於 2010-2-17 15:42:37 |顯示全部樓層
LACTOS 芝士軟滑好多  , 你就焗餅會有太好多分別 , 食的時要配水果及咖啡來嘆就最好不過....

卡夫你感 ...
fianfumy 發表於 2010-2-17 13:36

我用咗190g左右來撈, 其餘舖面用, 味道好正, 但成本就唔平啦, 成本都係其次, 自制更知果醬要用好多糖來做, 平日吃一塊搽果醬的方飽, 即係要食了多少匙糖, 諗落都唔敢食咁多.
係喎! 我好似聽到有人一路食一路話 "好好食呀, 唔覺 so 喎!" 咁話, 我無理佢, 因我從來唔覺芝士so的.
回復

fianfumy 發表於 2010-2-17 18:40:03 |顯示全部樓層
我初初整芝士餅都是用卡夫, 試過用Kiewa cream cheese , 完全唔掂 , 冇味及有粉粒, 來Schreiber低脂忌廉芝士--- 勁唔好味, 完全冇味, 後來在心甜烘焙店有LACTOS ( 那時好多烘焙店都未有)   , 咁咪試囉 , 那時1kg 是70幾蚊係最貴的忌廉芝士 , 我整出來比我一班整開芝士蛋糕的卜友試 , 她們一試就知我不是用卡夫 , 個個都都大讚好軟滑及有芝士味, 現在個個都只會用lactos 囉....

但都係果句 , 每人口味及口感都不同, 整甚麼都要按自己口味囉...
回復

acmc 發表於 2010-2-17 18:54:44 |顯示全部樓層
我初初整芝士餅都是用卡夫, 試過用Kiewa cream cheese , 完全唔掂 , 冇味及有粉粒, 來Schreiber低脂忌廉芝 ...
fianfumy 發表於 2010-2-17 18:40

都係要再試真d 先, 因為比人搶晒, 我只係食咗好少, 好似係無卡夫咁濃"芝士味", 但就如你所說, 好似係軟滑d.
回復

fianfumy 發表於 2010-2-17 19:18:46 |顯示全部樓層
你整2個相味, 相同材料及份量, 只是唔同芝士, 同朋友一齊食, 食完一口飲啖茶 , 再試另一個, 咁你試下你想要咩味的芝士囉...
回復

acmc 發表於 2010-2-17 19:23:39 |顯示全部樓層
你整2個相味, 相同材料及份量, 只是唔同芝士, 同朋友一齊食, 食完一口飲啖茶 , 再試另一個, 咁你試下你想要 ...
fianfumy 發表於 2010-2-17 19:18

都好, 下次用你個方法證實吓!
回復