請問如何種???

作者: C.C.ON 發表于 2010-2-10 23:56:32
1345 4
今買左兩個球根...分別係較剪籣同埋"愛丽c.....WHIT WEDGEWOOD ...
請問点種???有冇D main-pt 要注意????
THX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Exodus 發表於 2010-2-11 00:05:57 |顯示全部樓層
今買左兩個球根...分別係較剪籣同埋"愛丽c.....WHIT WEDGEWOOD ...
請問点種???有冇D main-pt 要注意????
T ...
C.C.ON 發表於 2010-2-10 23:56

mainpoint係佢地唔係蘭花。
回復

Oskar 發表於 2010-2-11 00:13:46 |顯示全部樓層
請移玉步 - 球根版
回復

C.C.ON 發表於 2010-2-11 01:35:41 |顯示全部樓層
Thx...Forgive my stupid plz......
回復

夜魔 發表於 2010-2-11 01:43:47 |顯示全部樓層

愛麗絲無種過, 聽講幾易種
你可以 search 下其他 post (鳶尾科球根)

較剪蘭....用泥將成個球根覆蓋, 長日照, 大量陽光有利生長, 種到咁上下高要 set 支架, 防風吹倒
3-4 個月後會開花
依家快 d 落種啦... 再遲 d 可能趕唔切要秋天先開花
溫度太高生長會停頓
種之前唔洗消毒都得, 抗霉力強
有時 d 球根太細粒嗰 d 又遇到高溫就可能種一星期都唔出根...咁就掘返出黎秋冬天先再種過
回復