新買的十字花

作者: commenz 發表于 2010-2-8 12:21:44
1163 12
尋日去花墟尋寶,見到棵十字花,之後買左佢番屋企了...

痴蜂 發表於 2010-2-8 12:59:07 |顯示全部樓層
BUN BUN每年都很多這欵十字買,我買过一盆,到夏天過唔到...
回復

commenz 發表於 2010-2-8 13:04:14 |顯示全部樓層
回復 2# 痴蜂

點解到夏天就過唔到啊?
    係啊,真的很多呢種的十字,但這隻顏色在咁多盤之中算是特別,所以我想買黎種...
回復

karenkaren 發表於 2010-2-8 13:25:13 |顯示全部樓層
換晒泥胆沒呀?
紛記dAV真係要換先好......
回復

commenz 發表於 2010-2-8 15:41:46 |顯示全部樓層
回復 4# karenkaren

換哂喇,因為之前都試過唔換,然後無耐出左問題
回復

chiuso 發表於 2010-2-8 16:44:26 |顯示全部樓層
請問幾錢呀?
回復

痴蜂 發表於 2010-2-8 16:51:43 |顯示全部樓層
回復  痴蜂

點解到夏天就過唔到啊?
    係啊,真的很多呢種的十字,但這隻顏色在咁多盤之中算是特別, ...
commenz 發表於 2010-2-8 13:04

忘了是怎么掛的,只依稀記得買了之後開过两輪花,可能那一年忙沒換泥,到夏天太弱,过唔到,我記得盛開時一個大花球。
回復

jolin 發表於 2010-2-8 17:59:46 |顯示全部樓層
忘了是怎么掛的,只依稀記得買了之後開过两輪花,可能那一年忙沒換泥,到夏天太弱,过唔到,我記得盛開時一個 ...
痴蜂 發表於 2010-2-8 16:51

過唔到可能因為天氣太熱,同埋太多花,令棵花弱咗,所以夏天最好剪花,以前我都唔捨得剪,但為咗佢好,冇辦法啦。
回復

痴蜂 發表於 2010-2-8 18:24:29 |顯示全部樓層
過唔到可能因為天氣太熱,同埋太多花,令棵花弱咗,所以夏天最好剪花,以前我都唔捨得剪,但為咗佢好,冇 ...
jolin 發表於 2010-2-8 17:59

有道理有道理,夏天一般AV都長得唔靚,我很多時丢在一邊没打理,只每週淋下水,到9月再cut头重種,可能熱瓜左。
回復

commenz 發表於 2010-2-9 22:11:23 |顯示全部樓層
回復 6# chiuso

60幾蚊啦
回復

commenz 發表於 2010-2-9 22:13:18 |顯示全部樓層
回復 9# 痴蜂

放室內都會?如果放係長期有冷氣地方會唔會有咁既情況發生?因為我是在office種的.
回復

commenz 發表於 2010-2-9 22:14:33 |顯示全部樓層
聽你地咁講,我覺得自己蠢左,買盤普通十字,仲可能到夏天就瓜左...嗚嗚...
回復

痴蜂 發表於 2010-2-10 15:37:48 |顯示全部樓層
回復  痴蜂

放室內都會?如果放係長期有冷氣地方會唔會有咁既情況發生?因為我是在office種的. ...
commenz 發表於 2010-2-9 22:13

我是放在公司洗手間的,夏天時,如果是上班的日子有冷氣(中央冷氣)當然ok,但很多時如果碰到long weekend連放3-4天假没空調,很容易熱壞,有些品種可能比較不耐熱。
回復