有冇人知邊鼠有蔦蘿賣呵

關閉 [複製鏈接]
作者: arp 發表于 2007-12-17 13:55:00
1754 14
有冇人知邊鼠有蔦蘿賣呵 ,
出過去花墟睇都冇.....
有冇人有種可以賣盤畀我呵...
唔該晒
Monse 發表於 2007-12-17 17:07:26 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2007-12-17 13:55 發表
有冇人知邊鼠有蔦蘿賣呵 ,
出過去花墟睇都冇.....
有冇人有種可以賣盤畀我呵...
唔該晒

PM你個郵寄地址給我,寄種子給你蔦蘿(紅色&白色)。
回復

heiheimama 發表於 2007-12-17 17:34:57 |顯示全部樓層
而家種鳥蘿唔生架!~夏秋之間會比較合適.
回復

arp 發表於 2007-12-18 10:18:58 |顯示全部樓層
真係萬分感激呵
鳥蘿原來要夏秋先播種架 ??  算唔算係多年生架.....
回復

heiheimama 發表於 2007-12-18 10:27:30 |顯示全部樓層
佢係一年生的,我家的夏末秋初發芽,生長期三個月左右,就全株枯萎.到時就留種,到春天再種.
回復

arp 發表於 2007-12-18 10:37:37 |顯示全部樓層
有冇多年生會開花既蔓藤類介紹呵.....
打算種係花園圍棚架,
唔該晒,
鐵線連可以嗎 ?
回復

Monse 發表於 2007-12-18 12:14:07 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2007-12-18 10:37 發表
打算種係花園圍棚架,
唔該晒,
鐵線連可以嗎 ?

鐵線連香港好難種架,我試過啦終於死左條心。

学名 Clematis spp.
科名 毛莨科

形态特征

多年生草本或木质藤本。叶对生,单叶或羽状复叶。花单生或圆锥花序,钟状、坛状或轮状,由萼片瓣化而成,花瓣缺或由假雄芯代替。瘦果聚集成头状并具有长尾毛。具多数原种、杂种及园艺品种群,其中有大花品种、小花品种、复瓣或重瓣品种以及晚花品种等。

繁栽要点

通常用分株、扦插、嫁接和压条法繁殖。2月-3月嫁接、4月-5月压条法繁殖。2月-3月嫁接、4月-5月压条(成熟枝)繁殖,5月或7月-8月扦插(半成熟枝)繁殖,如培育新品种则播种繁殖。多数种类的种子尚须经过两次自然低温才能萌发,少数种类的种子尚须经过两次自然低温才能萌发。铁线莲类可以地栽或盆栽,多于早春或晚秋移植,夏季注意防雨并须庇荫,生长期间还应保持土壤湿润。蔓性种类应合理地诱发枝蔓,以保持株形健壮整齐,增加着花量。

应用价值

全属植物约300种,广布全球。中国约有110种,种质资源极为丰富,其中许多种具有较高的园艺价值,有些原种早被欧洲引进加以改良培育出许多美丽的园艺新品种,流传世界各地,欧洲栽培尤广,而中国却甚少引种和栽种应用。今后应加紧开发利用。铁线莲类多数种类花大色艳,枝蔓健壮,为优良的垂直绿化材料;也可用以盆栽或切花。不少种类的根可入药。

铁线莲又名番莲,原产我国中南部。喜温暖湿润和半阴环境,较耐寒,忌积水和干旱,要求肥沃、排水好、含锰盐的碱性壤土。

●繁 殖
主要用扦插、压条和播种繁殖。扦插.于6—7月选取半成熟枝条10—15厘米长,节上带2个芽,插于沙床,插后15-20天生根。压条,早春取上年成熟枝条,稍刻伤.埋入3-4厘米深的土内,保持湿润,当年能生根,挖取上盆。播种.秋季采种,冬季沙藏,翌年春播,播后3—4周发芽。
●栽 培
春季栽值,施足基肥.排水要好。盆栽时.根部应入土5 厘米,生长期保持土壤湿润。铁线莲枝条较脆,易折断,生长过程中要及时整理枝蔓,注意设架固定。需及时修剪,刚栽植后将枝条留30厘米短截,第二年每个枝条可留60—70厘米。
●病虫害   
常发生粉霉病和病毒病,用10%抗菌剂401醋酸溶液 1000倍液喷洒。虫害有红蜘蛛、刺蛾危害,用50%杀螟松乳油1000倍液喷杀。
●应 用
铁线莲为著名的常绿藤本花卉,室外常用于墙篱、花架、拱门等园林小品装饰。盖栽可布置阳台、窗台和室内盆架。

接枝法
http://www.asahi-net.or.jp/~JN7H-OONM/contents/cuttings_e.html
回復

四少 發表於 2007-12-18 14:22:02 |顯示全部樓層
打算種係花園圍棚架,
唔該晒,
鐵線連可以嗎 ?

怕熱, 會熱死, 在 香港 難種好, 夏天太熱時會夏眠, 或許因為係宿根性, 所以未必死得晒, 到秋涼時又再生, 大概係咁, 若有錯請大家糾正.

蔓藤的有大把, 你可去花墟睇啦, 蔓藤玫瑰/龍吐珠/富士花/紫藤/金銀花/"辣"杜鵑 ....etc.. 好多好多
回復

屠子步 發表於 2007-12-18 14:33:20 |顯示全部樓層
打算種係花園圍棚架,
唔該晒,
鐵線連可以嗎 ?

軒牛得唔得?
回復

屠子步 發表於 2007-12-18 14:35:59 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-18 10:27 發表
佢係一年生的,我家的夏末秋初發芽,生長期三個月左右,就全株枯萎.到時就留種,到春天再種.

我的蔦蘿在秋天是謝曬,但最近又o係原本是枯枝的地方長芽及出花。
回復

arp 發表於 2007-12-19 09:54:30 |顯示全部樓層
最近都播了幾粒蔓性朝顏,
上網search d 圖發覺原來紫膝好美,
你地有冇人種緊呵, 易唔易種
回復

Monse 發表於 2007-12-20 08:55:01 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2007-12-19 09:54 發表
最近都播了幾粒蔓性朝顏,
上網search d 圖發覺原來紫膝好美,
你地有冇人種緊呵, 易唔易種

蔦蘿種子下星期一才可寄出啊!
回復

arp 發表於 2007-12-21 10:06:07 |顯示全部樓層
....thanks
回復

阿晴 發表於 2007-12-23 06:20:31 |顯示全部樓層
蔦蘿係花墟山城(近雀仔街、唔知有冇記錯個名?定係鵬園,成日搞亂 )有種子,佢d種子間中會換,所以未必有,您可以行多幾次睇下,另佢有時有d蔦蘿盆栽賣ga~
細細聲講你知:要小心d揀,因為佢地d種子有時有d會過左期ga,要睇清楚日期,同太殘果d唔好買ar~~
回復

阿晴 發表於 2007-12-23 06:23:27 |顯示全部樓層
紫藤我有種ar~~~期待明年花掛滿藤~~~
易種就易種,仲生得好快,唔使幾個月就可以爬滿成個架,不過要佢起花就幾難,因為香港d氣候咁......

回復