香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 豆腐芝士凍餅

豆腐芝士凍餅

作者: acmc 發表于 2010-2-4 08:44:04
3791 19

未食過豆腐+芝士, 好想試吓咩味!
jellyfishy 發表於 2010-2-4 09:04:47 |顯示全部樓層
哈哈~~ 我都鍾意食呢個~ 以前 freddywong教過~~
http://hkplants.com/viewthread.p ... B%E5%87%8D%E9%A4%85
回復

acmc 發表於 2010-2-4 09:11:16 |顯示全部樓層
哈哈~~ 我都鍾意食呢個~ 以前 freddywong教過~~
jellyfishy 發表於 2010-2-4 09:04

但係豆腐味唔係好出, 我是用山x有機黃豆嗰隻豆腐花, 我諗下次要下多些豆腐花份量, 質感就非常好, 真係好滑.
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 09:14:29 |顯示全部樓層
呀~ 有花友教要落d 布包豆腐磨容一齊整, 豆腐味會濃好多~
回復

acmc 發表於 2010-2-4 09:17:56 |顯示全部樓層
呀~ 有花友教要落d 布包豆腐磨容一齊整, 豆腐味會濃好多~
jellyfishy 發表於 2010-2-4 09:14

咩係布包豆腐? 街市一磚一磚實d買來滾湯嗰d?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 09:28:34 |顯示全部樓層
咩係布包豆腐? 街市一磚一磚實d買來滾湯嗰d?
acmc 發表於 2010-2-4 09:17

係呀~ 記得要打到好溶 (可用攪拌機), 隔晒d 大粒渣先好用.
回復

acmc 發表於 2010-2-4 09:45:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-2-4 09:04

我睇咗個post啦, 內裏話"不過建議是將豆腐出一出水 , 再揸一揸水就會好d啦", 出水係唔係將豆腐放落水煲滾? 再揸一揸水即係點做?
咁你試過 LACTOS 芝士未? 你覺得好味好多? 如果係我都想試吓!
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 11:07:57 |顯示全部樓層
我睇咗個post啦, 內裏話"不過建議是將豆腐出一出水 , 再揸一揸水就會好d啦", 出水係唔係將豆腐放落水煲滾 ...
acmc 發表於 2010-2-4 09:45

我無試過呀,係邊樹買架?  
  人生有幾多個十年,想試就試啦~~
回復

kslee 發表於 2010-2-4 18:04:18 |顯示全部樓層
我睇咗個post啦, 內裏話"不過建議是將豆腐出一出水 , 再揸一揸水就會好d啦", 出水係唔係將豆腐放落水煲滾 ...
acmc 發表於 2010-2-4 09:45

我就試過在豆腐面加D鹽等半小時,用集碟壓住舊豆腐半小時或隔水蒸幾分鐘都可以令豆腐排出大量水份。
回復

fianfumy 發表於 2010-2-5 01:23:30 |顯示全部樓層

上個月時我都整了一個紅豆豆腐芝士蛋糕, 送到囡囡學校給她慶祝生日呀  , 用了士多啤梨作面裝飾, 生日唔想個蛋糕咁白雪雪...

LACTOS芝士在烘焙店有得買到, 而家好多間都有啦 , 但最少都1kg 啦, 大約是$53-58左右啦....

整得好味要有豆腐味真係用"布包豆腐" , 在街市豆腐檔浸住水一舊舊的, 不是一板的 , 豆腐要出水或蒸過都得 , 然後隔去水份 , 始終在街市買要進行一下高溫消毒及做蛋糕後防止出水囉 .  雖然冇用百福果d咁滑囉, 但口感乜不差架 , ...

評分

查看全部評分

回復

acmc 發表於 2010-2-5 08:39:37 |顯示全部樓層
上個月時我都整了一個紅豆豆腐芝士蛋糕, 送到囡囡學校給她慶祝生日呀  , 用了士多啤梨作面裝飾, 生日唔想 ...
fianfumy 發表於 2010-2-5 01:23

上個月時我都整了一個紅豆豆腐芝士蛋糕, 送到囡囡學校給她慶祝生日呀  , 用了士多啤梨作面裝飾, 生日唔想個蛋糕咁白雪雪... 好靚呀! 你都無落鏡面喎!
LACTOS芝士在烘焙店有得買到, 而家好多間都有啦 , 但最少都1kg 啦, 大約是$53-58左右啦....平過卡夫好多喎, 1kg玩4個就無晒啦, 咁你哋會唔會用大支的whipping cream 嫁?開咗怕易壞, 所以我用細支一次過, 但成本會貴d.
整得好味要有豆腐味真係用"布包豆腐" , 在街市豆腐檔浸住水一舊舊的, 不是一板的 , 豆腐要出水或蒸過都得 , 然後隔去水份 , 始終在街市買要進行一下高溫消毒及做蛋糕後防止出水囉 .  雖然冇用百福果d咁滑囉, 但口感乜不差架 , ...試咗話你知!
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-5 08:41:10 |顯示全部樓層
嘩~~~ fian個蛋糕睇到我眼定定~~ 好靚呀~~~ acmc,快d跟住做啦~~
回復

acmc 發表於 2010-2-5 08:44:35 |顯示全部樓層
嘩~~~ fian個蛋糕睇到我眼定定~~ 好靚呀~~~ acmc,快d跟住做啦~~
jellyfishy 發表於 2010-2-5 08:41

邊有咁快有佢咁好功夫呀! 我有排學啦!
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-5 08:46:40 |顯示全部樓層
邊有咁快有佢咁好功夫呀! 我有排學啦!
acmc 發表於 2010-2-5 08:44

咁又係喎~~ fian整親d甜品都好靚好lum,最衰我個男丁唔鍾意食凍餅,否則我實照抄一個當情人節禮物~
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-5 08:48:31 |顯示全部樓層
你可以買包裝的淡cream, 自己打cream 做whipping cream.
回復

acmc 發表於 2010-2-5 08:50:26 |顯示全部樓層
咁又係喎~~ fian整親d甜品都好靚好lum,最衰我個男丁唔鍾意食凍餅,否則我實照抄一個當情人節禮物 ...
jellyfishy 發表於 2010-2-5 08:46

鐘唔鐘意食係其次, 只要佢個心鐘意你, 你為佢而整, 佢就會好lum
回復

acmc 發表於 2010-2-5 09:05:02 |顯示全部樓層
你可以買包裝的淡cream, 自己打cream 做whipping cream.
jellyfishy 發表於 2010-2-5 08:48

你指的淡cream, 是否可以在百x等買到的? 有咩牌子? 我以為要寫明"whip"才可以買來打tim!
回復

fianfumy 發表於 2010-2-5 09:31:51 |顯示全部樓層
有時間在烘焙店買 1L 的淡忌廉啦, 平好多呀 , 由$37- 50幾 ( 視乎牌子)

我一定買1 L淡忌廉, 用剩可用乾淨的膠樽裝起入雪櫃 ....

豆腐凍餅可不用落鏡面, 鏡面即是落唶哩水, 冇乜邊種味適合, 一係做一層豆漿或椰汁做的唶哩 , 但咪又係白雪雪囉...
回復

acmc 發表於 2010-2-5 09:43:23 |顯示全部樓層
有時間在烘焙店買 1L 的淡忌廉啦, 平好多呀 , 由$37- 50幾 ( 視乎牌子)

我一定買1 L淡忌廉, 用剩可用乾淨 ...
fianfumy 發表於 2010-2-5 09:31

烘焙店d嘢真係平好多喎!後悔買咗兩個無扣6" 和8"的橂, 早知去烘焙店買啦, 我想要有扣嗰d, 我諗可以唔用底盆, 牛油紙都慳埋, 直接放落個餐碟做就得!
膠樽裝起入雪櫃, 可以放幾耐要用晒佢呀?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-5 10:23:35 |顯示全部樓層
烘焙店係平d架,我去開二記和cakes記~ 個別貨品有時會特價~
http://hkplants.com/thread-17032-1-1.html
回復