陳振聰「抄家」被捕

作者: llaus 發表于 2010-2-4 06:39:16
2114 22
星島)2010年2月4日 星期四 05:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)龔仁心在千億爭產案勝訴後,激動的說「善有善報,惡有惡報」,警方昨在律政司    指示下,即採取行動,由商業罪案調查科    探員直闖歌賦山    道豪宅,將涉嫌偽造〇六遺囑的陳振聰    拘捕,檢走電腦和檔案,帶返灣仔警察總部進行刑事調查,錄取警誡口供,並夤夜押陳到西區數位港,搜查其「宏霸」總部,至今晨押返灣仔總部調查。

本報突發組

陳振聰在爭產案敗訴後不足三十三小時,被警方拘捕。警方稱,被捕五十歲姓陳男子,涉嫌與一宗偽造檔案案有關,今晨仍被扣查,警方行動中在疑人住所檢走電腦及一些檔案帶署。據悉,陳振聰妻子譚妙清,昨亦被邀返署助查。

遺囑有摺痕 與證供不符

消息稱,法庭指陳持有龔如心    ○六年遺囑是偽造,包括遺囑有摺痕,與見證人簽名和口供不符,警方現正深入查明破解重重疑點,不排除稍後會見與該份假遺囑有關的人,包括筆跡專家。

警方消息透露,警方必須查明假遺囑的疑點,於是在宣判後翌日,依照律政署指示採取行動,昨午二時四十五分,商罪科十多名男女探員掩至陳振聰的歌賦山道寓所,搜查三小時後當場拘捕陳振聰,連同一批檔案和電腦帶署扣查,據稱同行還有陳的代表律師。

商罪科大搜查三句鐘

現場消息稱,陳振聰首先被帶到山頂警署辦手續,途中保安嚴密,所乘坐的警方客貨車有布簾密封,不過仍可見陳以招牌    光頭和露出哨牙的笑容,不過其眼神變得呆滯,不復以往的飛揚神采。隨後,他帶返灣仔警察總部接受刑事調查,探員為他錄取警誡口供。至晚上十時許,探員押陳振聰返回其西區數位港第三座,其「宏霸」總部寫字樓搜查,至今日凌晨一時二十分將陳帶返灣仔總部調查。

同時,警方邀請陳妻譚妙清返回灣仔警察總部,協助提供資料。晚上九時許,陳妻乘坐其七人車離開,返回歌賦山道寓所,她在日間所顯示的燦爛笑容亦變成苦笑,換上呆滯沮喪神情。據悉,警方將會見與該份假遺囑有關的人,包括見證人和筆跡專家。

神情沮喪 笑容失光采

由於千億爭產案引起社會各方注意,同時警方在○七年四月間接獲有人報案,指稱現年五十歲的陳振聰持有偽造龔如心的○六年遺囑,已開始調查和密切注視事態發展。及至該宗世紀爭產案開審,警方商罪科一直有派人聽審,蒐集涉及假遺囑和涉及刑事罪行的證據。

本週二上午十時,高院法官就該宗爭產案宣判,華懋    慈善基金勝訴,陳振聰敗訴。在場旁聽的商罪科即時會同律政署人員,研究冗長的判詞。據悉,警方發覺判詞中有關偽造遺囑部分,有多個疑點需要查明。

該些疑點包括假遺囑上有摺痕,疑是臨摹簽名造成。據專家證供顯示,遺囑簽名是在摺疊下所簽,而案中一名遺囑見證人王永祥供稱,簽名時沒有摺痕,而且遺囑金額只是一千萬,並非全副身家。警方正就法庭判詞多項疑點調查,稍後將會見筆跡及鑑證專家深入查證。

警察公共關係科發言人證實,警方商罪科昨午在山頂歌賦山道一寓所,拘捕一名五十歲姓陳男子(即陳振聰),涉嫌與一宗偽造檔案案有關,目前案件仍在調查中。

評分

查看全部評分

cherrylwy 發表於 2010-2-4 08:52:28 |顯示全部樓層
congratulations, and celebrations.....
回復

比得大帝 發表於 2010-2-4 09:04:04 |顯示全部樓層
普天同慶
回復

calbeebb 發表於 2010-2-4 09:04:52 |顯示全部樓層
天網灰灰add4icon
回復

比得大帝 發表於 2010-2-4 10:19:32 |顯示全部樓層
計落條數
罰稅 3.3億, 估計訟費 1億, 賠償對方訟費又1億, 已經損失咗5.3億, 還有可能要坐監14年
貪字變個監, 都唔知會唔會告埋佢法庭發假誓, 俾假口供,....

咁大個人冇腦, 發白日夢

如果佢上訴又輸埋, 可能又冇2億

估佢唔上訴, 因為輸的機會>99%, 佢不如省番哩兩億做安家費, 自已入去坐番14年
回復

cherrylwy 發表於 2010-2-4 10:24:45 |顯示全部樓層
可能佢係傻既呢...
回復

比得大帝 發表於 2010-2-4 10:30:11 |顯示全部樓層
可能佢係傻既呢...
cherrylwy 發表於 2010-2-4 10:24

白痴..........

唔係話你, 係話陳掁聰
回復

cross 發表於 2010-2-4 10:44:24 |顯示全部樓層
白痴..........

唔係話你, 係話陳掁聰
比得大帝 發表於 2010-2-4 10:30

做人唔知足=.=
一係做份自己扲三成O既假野.人地都順氣D=.=
回復

llaus 發表於 2010-2-4 10:46:16 |顯示全部樓層
佢拿那2-3拾億已賺左唔少呀
5-6億都是個零頭來咋
回復

cross 發表於 2010-2-4 10:59:51 |顯示全部樓層
5-6億都是個零頭來咋
llaus 發表於 2010-2-4 10:46

條友真係傻.夠曬洗啦.唔通想集曬D有錢婆資同李超人鬥咩
回復

llaus 發表於 2010-2-4 11:07:11 |顯示全部樓層
條友真係傻.夠曬洗啦.唔通想集曬D有錢婆資同李超人鬥咩
cross 發表於 2010-2-4 10:59

要睇風水  o既有錢婆都應唔少
但能俾哨牙通迷到就應唔會多囉
回復

比得大帝 發表於 2010-2-4 11:11:08 |顯示全部樓層
5-6億都是個零頭來咋
llaus 發表於 2010-2-4 10:46

佢得20億咋, 5億都四份之一嘞, 都好significant嫁
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-4 11:13:22 |顯示全部樓層
好似好難入罪,希望入到佢罪啦~~
回復

新仔 發表於 2010-2-4 11:33:41 |顯示全部樓層
底......死呀, 惡有惡報
回復

carcar19 發表於 2010-2-4 11:38:14 |顯示全部樓層
自己又唔係冇$, 仲去爭人地既身家~
回復

比得大帝 發表於 2010-2-4 11:43:24 |顯示全部樓層
應該入到卦, 專家驗過都話係偽造, 政府再化驗都係果D專家啫

最怕佢走佬咋
回復

llaus 發表於 2010-2-4 11:51:10 |顯示全部樓層
要証明是哨牙通做就有D難度囉
回復

比得大帝 發表於 2010-2-4 12:03:11 |顯示全部樓層
可以嘅
如果証明張遺囑係偽造
佢又唔認係佢造出嚟嘅, 咁佢要解釋張嘢點嚟
張嘢冇理由可以响街邊執到架
同埋如法官所說是高科技造出嚟, 有咁高科技嘅嘢可能唔多, 可能有得跟
回復

llaus 發表於 2010-2-4 12:29:38 |顯示全部樓層
上次甜甜都是上訴才得手嘛!
有無花友知佢是憑什麼理由勝出呢?
哨牙通可唔可以做 copy cat 呢??
回復

kslee 發表於 2010-2-4 13:50:30 |顯示全部樓層
上次終審判張遺囑唔係偽造;但今次都好confirm遺囑係偽造。淫棍個專家被人鋤散,著草般地返袓家,跟住雙方既專家都話簽名係假.跟住淫棍要retreat佢個專家既作証。(唔知有冇記錯)仲有個copy cat既簽名搵到original source.
回復

12下一頁