返回列表 發新帖

徵求/交換 洛神花種籽

作者: arp 發表于 2010-2-2 23:25:13
3235 39
ht333147 發表於 2010-2-8 12:59:22 |顯示全部樓層
回復 19# 夜魔
要露天,地栽,  或最小 12'' 的大盆, 否則不夠肥份給它開花結果.
我是種在天台, 用年桔的細缸種, 每株也只10個8個果, 沖3-4杯茶.

,
回復

夜魔 發表於 2010-2-8 13:25:00 |顯示全部樓層
回復  夜魔
要露天,地栽,  或最小 12'' 的大盆, 否則不夠肥份給它開花結果.
我是種在天台, 用年桔的細缸種 ...
ht333147 發表於 2010-2-8 12:59

因為之前睇到有人話用 6" 盆 OK...
用 6" 盆落足基肥都唔得嗎?
陽光我那邊不成問題, 西斜, 可以有好多陽光曝曬

由種子種要種幾耐先會開花?
回復

ht333147 發表於 2010-2-8 13:40:14 |顯示全部樓層
因為之前睇到有人話用 6" 盆 OK...
用 6" 盆落足基肥都唔得嗎?
陽光我那邊不成問題, 西斜, 可以有好多陽 ...
夜魔 發表於 2010-2-8 13:25

6'' OK 的意思是有多少花果? 或只是植物能正常生長?
落多些基肥是可以, 但要求主人要有豐富種植經驗.
我去年由分享得來的幼苗到收成約半年
回復

arp 發表於 2010-2-8 17:30:07 |顯示全部樓層
唔該晒甘多位善長人翁.....
回復

夜魔 發表於 2010-2-8 17:31:21 |顯示全部樓層
6'' OK 的意思是有多少花果? 或只是植物能正常生長?
落多些基肥是可以, 但要求主人要有豐富種植經驗 ...
ht333147 發表於 2010-2-8 13:40

有人話 7" 盆  30-40cm 高..
>最好7吋以上,6吋盆種就要用少少時間打理(修剪,施肥等)我放上網個d相片,係用田種的有(150cm以上)咁高。
>用盆唔會種得太高,到結果季節(10-12月)就會有,只不過係多與少及品質問題

其實係咪遲 d 種....3,4 月播種都得? 因為始終都要 10 月先開花結果..

無所謂啦貪得意睇下種唔種到先
PM 左你了

向日葵我用 6" 盆都種到 1m 呀, 開左兩三朵花, 半隻手掌大 ^^
回復

ht333147 發表於 2010-2-9 11:55:55 |顯示全部樓層
回復 25# 夜魔

今天寄出種子
回復

ht333147 發表於 2010-2-9 11:56:28 |顯示全部樓層
回復 24# arp

今天寄出種子
回復

夜魔 發表於 2010-2-10 22:28:28 |顯示全部樓層
回復  夜魔

今天寄出種子
ht333147 發表於 2010-2-9 11:55

已收到, 謝謝
回復

ht333147 發表於 2010-2-10 23:35:16 |顯示全部樓層
我是第一次留種子, 11月收割後, 沒有特別處理, 只是放在陰暗處.
如果發芽有問題請, 可以再給你, 有些是這幾天才採果, 但還未爆開.
回復

夜魔 發表於 2010-2-11 00:35:56 |顯示全部樓層
回復 29# ht333147
>我是第一次留種子, 11月收割後, 沒有特別處理, 只是放在陰暗處.
>如果發芽有問題請, 可以再給你, 有些是這幾天才採果, 但還未爆開.

我未種住呀...
想遲 d 先種
係咪無論幾時種都要到 10 月先開花?

搵到原來我有個 6.25" 有個 7" 盆
7" 放唔到落依家個花架仔... 淨係用得 6.25" 種..
回復

ht333147 發表於 2010-2-11 00:45:22 |顯示全部樓層
回復  ht333147
>我是第一次留種子, 11月收割後, 沒有特別處理, 只是放在陰暗處.
>如果發芽有問題請, 可以 ...
夜魔 發表於 2010-2-11 00:35

應該是吧.
6-7''盆我看作為盆裁好了, +1兩個果是意外驚喜.
回復

夜魔 發表於 2010-2-11 00:48:07 |顯示全部樓層
回復 31# ht333147

摘心再摘心, 施肥, 無限陽光
回復

春田花花 發表於 2010-2-11 17:25:31 |顯示全部樓層
我用10吋盆種, 有成5呎幾高, 上年5月底播種, 11月中開始結果, 收過兩次, 每次有20多粒, 我無摘心, 都好多分枝, 非常易種.
回復

ht333147 發表於 2010-2-11 19:14:18 |顯示全部樓層
就是啦, 樹幹都成吋粗, 5寸盆.......
回復

leelee 發表於 2010-2-12 01:55:28 |顯示全部樓層
我己寄出種子,你好好照顧佢地啦.
回復

夜魔 發表於 2010-2-13 16:53:11 |顯示全部樓層
就是啦, 樹幹都成吋粗, 5寸盆.......
ht333147 發表於 2010-2-11 19:14

細盆自然會細棵 d, 點會有一吋粗
回復

ht333147 發表於 2010-2-13 19:45:08 |顯示全部樓層
無咁粗, 會開花結果嗎?
回復

arp 發表於 2010-2-28 21:57:00 |顯示全部樓層
其中2粒種子己發了芽, 我用了2個大長盤, 及一個10寸盤....
不過其中一個長盤今早發現貓屎, 應該係給貓兒當廁所了...希望冇搞死到d芽啦
即刻加返木圍欄以防萬一先....
回復

mono 發表於 2010-3-1 01:23:37 |顯示全部樓層
洛神葵上期苗圃好多人種。而家落種得㗎。不過洛神葵成棵樹仔咁大啵。10吋盤可以嗎?
回復

ht333147 發表於 2010-3-1 01:26:09 |顯示全部樓層
其中2粒種子己發了芽, 我用了2個大長盤, 及一個10寸盤....
不過其中一個長盤今早發現貓屎, 應該係給貓兒當 ...
arp 發表於 2010-2-28 21:57

木欄擋不住貓的, 可以試試擺些仙人掌!
回復