蝴蝶蘭 - Amabilis

作者: 小豬仔 發表于 2010-2-2 22:15:04
2240 10
以前見朋友們種蝴蝶蘭最怕過冬,一過處理不好,幾多心機也白廢了 .....
小豬仔初學種植,終於平安渡過第一個冬天!
天氣才回暖一點點,這株線藝蝴蝶蘭 - Amabilis 的花兒便跑出來了 .....
Exodus 發表於 2010-2-2 22:30:52 |顯示全部樓層
this is Phal. aphrodite(could be subsp. formosana hybrid) but surely not Phal. amabilis.
回復

chiuso 發表於 2010-2-2 22:33:14 |顯示全部樓層
好靚呀add6icon
回復

kcheng 發表於 2010-2-9 23:10:00 |顯示全部樓層
好靚呀!...我既蝴蝶蘭差唔多就see啦!!!真係唔想講!no face 見佢地!
回復

小豬仔 發表於 2010-2-9 23:39:38 |顯示全部樓層
回復 4# kcheng
蝴蝶怕冷, 沒有做好預防嗎....
回復

Exodus 發表於 2010-2-10 00:42:31 |顯示全部樓層
回復  kcheng
蝴蝶怕冷, 沒有做好預防嗎....
小豬仔 發表於 2010-2-9 23:39

香港既冬天對於sect. Phalaenopsis下既六個原種黎講完全唔係問題
唔夠涼先開唔到花.
回復

holly 發表於 2010-2-10 01:18:55 |顯示全部樓層
好靚喎,我個盆花好似差唔多,但就唔係斑葉....
回復

kcheng 發表於 2010-2-21 13:08:25 |顯示全部樓層
我現在只放在天台,沒有預防冬天氣啊!
請問要點做?
回復

avery 發表於 2010-2-21 13:39:22 |顯示全部樓層
冬天已過, 冇野可以再做, 由佢自生自滅
回復

tom2tong 發表於 2010-2-21 21:47:33 |顯示全部樓層
this is Phal. aphrodite(could be subsp. formosana hybrid) but surely not Phal. amabilis.
Exodus 發表於 2010-2-2 22:30

覺得分別phal.aphrodite及phal.amabilis很難現今市場花搞混一起連叶都有藝衹知他等產區很多混雜,純种難求
我的今年也來花未開貼去年的看看,看這株也是phal.aphrodite舌頭成箭頭狀中裂底部帶紅色不知對否?
Tiger y.jpg
Tiger y (1).jpg
Tiger y (2).jpg
回復

Exodus 發表於 2010-2-22 04:02:45 |顯示全部樓層
覺得分別phal.aphrodite及phal.amabilis很難現今市場花搞混一起連叶都有藝衹知他等產區很多混雜,純种難求
...
tom2tong 發表於 2010-2-21 21:47

amabilis從來就無被直接用黎當市場花賣
一直都係台灣亞種交aph/ama做出黎
回復