金毛的香草記錄

作者: goldenretriver 發表于 2010-2-1 00:51:15
1996 8
一向都冇種開香草, 一日, 見到佢:
羽葉薰衣草:

見到紫色既花仙子跳舞嗎?

之後再咪一下香草版....完全中左毒....  , 各位請多多指教!
R牌: Savory, Thyme, Rosemary

Y牌薰衣草

Y牌羅勒

香艾草

加上香草植料

合照

7日後再update! 敬請期待!

評分

查看全部評分

jack872184 發表於 2010-2-1 08:43:56 |顯示全部樓層
wa~
中毒very deep wo~
R牌seeds are expensive...
多多指教!
回復

BanbieChan 發表於 2010-2-1 10:11:07 |顯示全部樓層
goldenretriver ~

好嘢~終於開post喇~祝你開post大吉呀~
回復

biru 發表於 2010-2-1 11:00:30 |顯示全部樓層
想問下你的香草植料在那裡買的?已溝好好方便~
回復

goldenretriver 發表於 2010-2-1 23:51:01 |顯示全部樓層
嘻嘻, 多謝公主
我會努力架啦!
回復

緲緲 發表於 2010-2-2 03:48:19 |顯示全部樓層
回復 1# goldenretriver
據知「羽葉」係不宜食用嘅品種喎,
只作觀賞用,香氣係點就唔多清楚喇。

樓主用穴盆發芽,好「企理」呀!
每格放咗幾多粒種子?
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-24 19:20:26 |顯示全部樓層
我都想種sweet basil, 不過之前插枝唔成功, maybe早排太凍影響左
回復

eelleung 發表於 2010-3-5 17:41:09 |顯示全部樓層
請問你d y牌種子同 香草植料 邊度買ga?? @@

to 緲緲  : 咁請問薰衣草係可以食用ga?? 我見花墟o個d多數係羽葉....
回復

緲緲 發表於 2010-3-6 16:01:45 |顯示全部樓層
回復 8# eelleung
Lavender 有30幾個品種,「羽葉」係不宜食用啫唔代表所有品種都唔食得。
食得嘅多數都係採花沖茶(葉都得)、整甜品或加落熱牛奶添香味。
我亦試過沖熱檸茶時加入一啲,同埋研碎(好)少量嘅乾花、灑上蒸肉餃再點醬汁食。
基本上我係食、飲同用薰衣草耐過真正去種囉。

呢道有比較詳細資料,睇佢好過我用三言兩語喺到翕喇:
http://zh.wikipedia.org/wiki/薰衣草
回復