昨天隨著盆AV回來

作者: 七蟲草 發表于 2010-1-29 10:32:38
3661 37
大家知唔知佢係咩泥?
動作不是太快的...

比得大帝 發表於 2010-1-29 10:58:27 |顯示全部樓層
千年蟲

呀, 唔係, 係千足蟲
回復

nwss54510 發表於 2010-1-29 11:01:30 |顯示全部樓層
你係邊到買盆av回來架=口="??
回復

ponym 發表於 2010-1-29 11:02:25 |顯示全部樓層
我都試過!
嚇C!!!add5icon
回復

七蟲草 發表於 2010-1-29 11:13:06 |顯示全部樓層
我係bun買既..
千足蟲.. 有冇毒?
回復

nickyhk 發表於 2010-1-29 11:55:17 |顯示全部樓層
bun記好多時候都會加料既, 你捉左去掉就得啦. 再換泥同盆啦.
回復

ponym 發表於 2010-1-29 14:33:34 |顯示全部樓層
回復 5# 七蟲草

me 2
回復

卓男媽 發表於 2010-1-29 15:02:41 |顯示全部樓層
回復 2# 比得大帝

係咪即是百足 (蜈蚣) ?
回復

比得大帝 發表於 2010-1-29 15:14:46 |顯示全部樓層
唔同嫁
以前有post講過, 不過搵唔返
回復

七蟲草 發表於 2010-1-29 15:16:48 |顯示全部樓層
我搵過.. 好似係叫 "馬陸"..
佢同蜈蚣有d似樣..不過蜈蚣每一節只有一對腳, 而馬陸每一節有兩對腳.
另外蜈蚣對我地種植既人係益蟲, 因此佢地會食其他昆蟲.
而馬陸就唔係係, 佢係會食植物的組織.
如果有錯, 請改我!!
回復

比得大帝 發表於 2010-1-29 17:09:37 |顯示全部樓層
七蟲草講蟲, 有權威
回復

holly 發表於 2010-1-29 18:06:20 |顯示全部樓層
真係嚇c,我都有見過,嚇到我都唔敢買個d花了.....add5icon
回復

maplejoe 發表於 2010-1-29 19:37:01 |顯示全部樓層
我而家都唔會係繽記買av了,入去睇下就算~
回復

tongtony 發表於 2010-1-29 21:51:17 |顯示全部樓層
我而家都唔會係繽記買av了,入去睇下就算~
maplejoe 發表於 2010-1-29 19:37

繽記啲花又平又有野送,咁都唔幫親吓!add7icon
回復

ylee 發表於 2010-1-29 22:38:16 |顯示全部樓層
WAH !好得人驚呀add5icon
回復

sisterpig 發表於 2010-1-29 22:47:31 |顯示全部樓層
我都試過! 也是係繽記買的..好驚  add5icon
回復

七蟲草 發表於 2010-1-29 23:55:06 |顯示全部樓層
七蟲草講蟲, 有權威
比得大帝 發表於 2010-1-29 17:09

可能係我改錯名啊.. 哈哈!!
回復

Martinfung 發表於 2010-1-30 00:32:11 |顯示全部樓層
咁恐怖 ?? 不過我每次買花返黎, 都會大起底, 換哂全部泥
回復

maplejoe 發表於 2010-1-30 12:12:46 |顯示全部樓層

回復 14# tongtony
幫襯過喇,d泥又有虫,又有棉花虫贈送,驚驚~add12icon
回復

avery 發表於 2010-1-30 12:19:55 |顯示全部樓層

山蛩蟲 Polydesmus species

體長約2~3厘米, 呈深褐紅色, 體型扁平, 背面的兩側各有橘黃色斑點,無眼, 靠頭部觸角感知方向, 每體節長有兩對步足及腺體, 當受干擾時會腺體會製造氫氰酸, 以毒殺敵方。分布於北半球, 棲居於樹林的落葉堆或砂石的縫隙中, 植食性。香港最常見1~2種。

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
馬 陸 與 蜈 蚣

作  者 :楊 燿 隆

日  期 :08/13/1998

內  容:
馬 陸 與 蜈 蚣 是 節 肢 動 物 中 的 一 份 子 , 雖 然 其 貌 不 揚 , 但 是 當 數 量 一 多 時 , 可 不 是 " 數 大 便 是 美 " 了 。 前 一 陣 子 的 馬 陸 大 發 生 , 就 造 成 許 多 地 區 民 眾 的 不 便 。 在 日 本 , 曾 有 過 因 為 馬 陸 大 量 聚 集 在 鐵 軌 上 , 火 車 因 而 停 駛 的 新 聞 。

馬 陸 與 蜈 蚣 分 屬 節 肢 動 物 門 中 的 倍 足 綱 與 唇 足 綱 。 前 者 約 有 8,000 種 , 後 者 約 3,000 種 。 身 體 構 造 分 為 頭 部 以 及 由 胸 部 與 腹 部 連 合 成 的 軀 幹 部 。 頭 部 有 一 對 觸 角 , 軀 幹 部 有 許 多 環 節 , 每 一 環 節 有 附 肢 , 也 就 是 " 足 " 。 由 於 牠 們 的 身 體 有 許 多 隻 足 , 所 以 這 兩 類 動 物 又 合 稱 為 多 足 類 。 倍 足 綱 與 唇 足 綱 都 是 陸 棲 性 , 多 半 分 布 在 熱 帶 、 亞 熱 帶 和 溫 帶 區 , 台 灣 正 是 其 分 布 的 範 圍 中 。 一 般 常 棲 息 於 石 頭 下 、 樹 木 下 或 土 壤 中 , 偶 而 會 入 侵 住 宅 內 。 當 一 進 入 住 宅 中 , 可 以 視 為 衛 生 害 蟲 , 國 外 建 議 可 以 用 殺 蟲 劑 來 滅 害 蟲 。

馬 陸 與 蜈 蚣 不 全 然 是 害 蟲 , 蜈 蚣 是 中 藥 的 一 個 用 藥 , 所 以 中 國 大 陸 上 有 人 專 門 飼 養 蜈 蚣 。 近 來 中 國 大 陸 從 馬 陸 的 身 體 分 泌 物 中 發 現 可 以 抗 菌 的 功 能 , 可 望 有 一 天 也 會 有 人 專 門 飼 養 馬 陸 。

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

And http://www.ngensis.com/myriapod.htm#Polydesmida
回復

12下一頁