香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 鮮藍莓芝士凍餅

鮮藍莓芝士凍餅

作者: acmc 發表于 2010-1-28 03:42:21
3013 7

材料:
忌廉芝士 250g
紅糖 30g
魚膠粉 2茶匙
食用水 2湯匙
新鮮藍莓 120g
鮮忌廉200g
橄欖油 70g
消化餅 8塊
朱古力 少許

做法:
餅底 --- 將餅碎加入橄欖油中混合壓在8吋餅模上,放入雪櫃雪 2-3 小時待用
1.忌廉芝士加入糖,打至軟滑糊狀
2.魚膠粉加入水攪至溶解
3.把1+2加入打好的鮮忌廉再攪勻,倒入有餅底之蛋糕模中, 放入雪櫃2-3小時
4.滆水溶解朱古力用作寫字
5.魚膠粉1茶匙加水2湯匙, 溶解後倒入餅面, 再放上新鮮藍莓

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2010-1-28 14:06:23 |顯示全部樓層

魚膠粉1茶匙加水2湯匙, 溶解後倒入餅面, 再放上新鮮藍莓 ???

點解咁整 , 咁好似有點怪喎 , 魚膠是冇咩味喎....

你不加鮮藍莓或藍莓醬入芝士糊整?  顏色會靚d喎...
回復

acmc 發表於 2010-1-28 14:49:16 |顯示全部樓層
魚膠粉1茶匙加水2湯匙, 溶解後倒入餅面, 再放上新鮮藍莓 ???

點解咁整 , 咁好似有點怪喎 , 魚膠是冇咩味 ...
fianfumy 發表於 2010-1-28 14:06

點解咁整 , 咁好似有點怪喎 , 魚膠是冇咩味喎....我知一般會最後放上面, 但我唔太想食魚膠粉, 目的是固定生果和朱古力, 唔想粒粒藍莓都係魚膠粉, 本來想做一層大菜糕加冰糖水, 但怕顏色較混濁, 所以無做, 還有正想請教你可以用大菜糕來代替凍餅內的魚膠粉作凝固作用嗎?  

你不加鮮藍莓或藍莓醬入芝士糊整?  顏色會靚d喎... 藍莓醬買的或自己做的都唔想食咁多, 將生果加熱加糖, 不如新鮮食落肚, 上次做燈, 蘋果果醬, 只為玩吓, 唔放鮮藍莓是因為上一次做嗰個買錯料, 今次想試吓啱料的味道, 其實純粹是個人喜好, 所以有些材料不同你們所用開的, 影響不大, 效果差唔多, 盡量做到利口又利健康囉.
回復

fianfumy 發表於 2010-1-28 15:17:18 |顯示全部樓層
點解咁整 , 咁好似有點怪喎 , 魚膠是冇咩味 ...
acmc 發表於 2010-1-28 14:49

哦 ... 咁你個芝士cake 是藍莓放在面...

想d 藍莓固定在蛋糕面, 用風筒 (熱風) 吹蛋糕面, 因為會溶溶地, 可以放上去藍莓上去就唔會跌出來架 , 水果上是塗上光面果層叫"果膠" , 目的是讓水果有光面, 及保鮮要另外買的, 因為果膠是甜甜地....

我未用過大菜糕做面呀 , 因為太硬啦, 鏡面唶哩或益力多面都試做過...
回復

acmc 發表於 2010-1-28 15:25:26 |顯示全部樓層
哦 ... 咁你個芝士cake 是藍莓放在面...

想d 藍莓固定在蛋糕面, 用風筒 (熱風) 吹蛋糕面, 因為會溶溶地 ...
fianfumy 發表於 2010-1-28 15:17

你又袋錢落我個袋, 謝謝!
不過我見有些食譜用魚膠粉加糖加水淋上面, 果膠都唔買, 貪方便掛!
還有請教你可以用大菜糕來代替凍餅內的魚膠粉作凝固作用嗎?
回復

fianfumy 發表於 2010-1-28 19:15:50 |顯示全部樓層
你又袋錢落我個袋, 謝謝!
不過我見有些食譜用, 果膠都唔買, 貪方便掛!
還有請教你可 ...
acmc 發表於 2010-1-28 15:25

做餅面用魚膠粉加糖加水淋上面就唔係咁得囉 , 好怪 及冇味冇道, 作用不大...

用魚膠粉加糖加水做果彩係可以的, 但要控制得好囉....

大菜 代替 魚膠..... 我未試過 , 但按食材來計, 唔係咁得囉, 大菜偏硬, 就算落少d 都唔係好得, 而且芝士要creamy  , 大菜 唔夠"膠" 呀 , 做不到口感囉....
回復

acmc 發表於 2010-1-28 22:23:48 |顯示全部樓層
做餅面用魚膠粉加糖加水淋上面就唔係咁得囉 , 好怪 及冇味冇道, 作用不大...

用魚膠粉加糖加水做果彩係 ...
fianfumy 發表於 2010-1-28 19:15

我都係諗會唔夠膠, 所以唔試住, 問咗你先, 無謂浪費埋其它材料.
我個餅好消得, 無晒啦!
還有原來我有新焗爐, 放埋咗一邊好耐唔記得咗都未開, 頭炮可以試咩呢?
回復

fianfumy 發表於 2010-1-28 22:53:49 |顯示全部樓層
我都係諗會唔夠膠, 所以唔試住, 問咗你先, 無謂浪費埋其它材料.
我個餅好消得, 無晒啦!
還有原來我有新 ...
acmc 發表於 2010-1-28 22:23

焗餅底再做芝士蛋糕 ....

或

要焗的芝士蛋糕  ( e.g  紐約芝士, 藍莓芝士, 榛子蛋糕 )  /  曲奇 /  焗蛋白蛋糕 等....
回復