香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 蛋白乳酪蛋糕

蛋白乳酪蛋糕

作者: acmc 發表于 2010-1-26 00:22:46
1711 10
若對蛋黃, 牛奶敏感, 又怕食牛油, 白沙糖, 可以試試!

材料﹕
麵粉           60g
粟粉           15g
雞蛋白          5隻
紅糖           30g
低脂芒果乳酪   80g
橄欖油         20g

1.  蛋白加糖打至企身
2.  篩入麵粉和粟粉後,再加入低脂芒果乳酪及橄欖油, 輕力拌勻
3.  倒入已塗油之電飯煲中,約25分鐘完成。

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2010-1-26 00:43:14 |顯示全部樓層
用電飯煲焗?

我飯煲未有這FUNCTION 呀 !
回復

acmc 發表於 2010-1-26 03:46:06 |顯示全部樓層
用電飯煲焗?

我飯煲未有這FUNCTION 呀 !
fianfumy 發表於 2010-1-26 00:43

無 "cake" function 一樣得的.
回復

fianfumy 發表於 2010-1-26 10:44:28 |顯示全部樓層
無 "cake" function 一樣得的.
acmc 發表於 2010-1-26 03:46

但如果蒸過火會"老"喎 , 放入焗爐做蒸焗都應該會得...
回復

acmc 發表於 2010-1-26 10:59:40 |顯示全部樓層
但如果蒸過火會"老"喎 , 放入焗爐做蒸焗都應該會得...
fianfumy 發表於 2010-1-26 10:44

方便無oven的朋友, 同時間可以快d, 你家中的是否build in 個隻?
回復

alansing 發表於 2010-1-26 17:22:04 |顯示全部樓層
請問電飯煲係set 正常煮飯時間 or 快速煮飯時間呢?
回復

acmc 發表於 2010-1-26 17:34:59 |顯示全部樓層
係set 正常煮飯時間
回復

alansing 發表於 2010-1-26 19:49:18 |顯示全部樓層
係set 正常煮飯時間
acmc 發表於 2010-1-26 17:34

但我個西施保正常煮飯時間要 37mins...真係煮足咁耐?
回復

acmc 發表於 2010-1-26 21:34:54 |顯示全部樓層
但我個西施保正常煮飯時間要 37mins...真係煮足咁耐?
alansing 發表於 2010-1-26 19:49

我個西施煲是大size, 正常煮飯時間超過70分鐘, quick cook要30+分鐘, 放咗這個份量的漿, 按正常"cook", 25分鐘會識響 "keep warm".
回復

alansing 發表於 2010-1-26 22:06:13 |顯示全部樓層
我個西施煲是大size, 正常煮飯時間超過70分鐘, quick cook要30+分鐘, 放咗這個份量的漿, 按正常"cook", 25 ...
acmc 發表於 2010-1-26 21:34

我個唔識響 "keep warm".
回復

acmc 發表於 2010-1-26 22:39:48 |顯示全部樓層
我個唔識響 "keep warm".
alansing 發表於 2010-1-26 22:06

咁你有無oven? 貪方便或者無oven先用電飯煲姐. 不過你可以試一次, 當玩吓, 等佢37分鐘煲完, 取出看看狀態如何, ok的話就最好, 而且西施煲煲出來都唔會差得去邊, 唔好食, 就唔好試下次. 我個就好好味啦!
回復