闊葉油點百合錦?

作者: Tony 發表于 2010-1-25 19:27:36
3635 7

上年5-6月倒買架~買嗰陣係寫住油點百合錦~
佢好似普通油點百合咁,新葉有斑,之後就慢慢褪去~
呢隻野啱晒我呢D鐘意斑葉ge人~又細細隻(應該係我種得唔好)
DSCN9860 (Small).JPG
DSCN9861 (Small).JPG
DSCN9862 (Small).JPG
DSCN9863 (Small).JPG
DSCN9864 (Small).JPG
DSCN9865 (Small).JPG
DSCN9866 (Small).JPG
Tony 發表於 2010-1-25 19:29:06 |顯示全部樓層
買嗰陣仲有棵冇斑ge普通油點百合哦~
DSCN9867 (Small).JPG
DSCN9868 (Small).JPG
回復

jack872184 發表於 2010-1-25 19:50:48 |顯示全部樓層
They ar bulbs,right?
But most of the bulbs should be planted in a deep flower plot da wo~add3icon
回復

Tony 發表於 2010-1-25 20:20:27 |顯示全部樓層
They ar bulbs,right?
But most of the bulbs should be planted in a deep flower plot da wo~
jack872184 發表於 2010-1-25 19:50

個盆一深就大,冇咁多位呀~
回復

fnv234 發表於 2010-1-25 20:24:15 |顯示全部樓層
呢隻好似叫闊葉油點百合喎,油點百合嘅葉係長條型
回復

Tony 發表於 2010-1-25 20:31:27 |顯示全部樓層
呢隻好似叫闊葉油點百合喎,油點百合嘅葉係長條型
fnv234 發表於 2010-1-25 20:24

改返先~全部都係闊葉油點百合?
回復

fnv234 發表於 2010-1-25 21:09:54 |顯示全部樓層
回復

Tony 發表於 2010-1-25 21:21:03 |顯示全部樓層
2隻都係闊葉油點百合
有錦:

普通:

油點百合
原來係綿棗兒嘅一種
...
fnv234 發表於 2010-1-25 21:09

而家上面葉有斑下面球冇斑咁姐係算有定冇錦add9icon
回復