B.Charm, & B. Cherry Blossom

作者: ht333147 發表于 2010-1-23 18:27:32
4272 32

來自網友四少的 B.Charm, 去年夏季幾乎熱死, 秋天開始睡醒, 到現在開始有花苞, 是3年來首次
這兩盆的其中一盆將會拍賣, 所得捐海地災難善款款

另一角度

另一盆

來自 Sammy 的 B. Cherry Blossom, 種了約3個月, 粉紅重瓣, 雖然有雌雄花, 但雄蕊不現, 雌蕊亦好像退化了.

換過角度
八王爺 發表於 2010-1-24 21:06:42 |顯示全部樓層
重瓣秋,好似好靚架喎,點解呢棵一堆嘢咁?
回復

ht333147 發表於 2010-1-24 21:24:14 |顯示全部樓層
只種了三個月, 不夠旺盛, 未見睇頭
回復

八王爺 發表於 2010-1-25 11:52:41 |顯示全部樓層
星期六我去 漁農處美食嘉年華,見到有 垂吊秋海棠 angel wings,紅色花很俗艳,又太貴。
回復

ht333147 發表於 2010-1-25 12:51:20 |顯示全部樓層

王爺說的可能是 B.'Pinafore sport' , 前些時候上環, 西環的花槽都有種.
現在好像還有一座大廈的門前有種, 上星期看話劇經過見到.
這品種花葉都紅, 生命力強, 比得上竹節, 全年都有花.
但不佔太大空間, 可以用來美化露台最好.
回復

八王爺 發表於 2010-1-25 15:22:57 |顯示全部樓層
angel wing begonia 應該係一個雜種,不是路邊的那些。最近我家附近也有秋海棠在路邊的花槽,竟然是玫瑰秋海棠啊!

看圖,這是那個被稱為 angel wing 的,因為我沒有見過 你說的那種,不知道是否一樣。
回復

ht333147 發表於 2010-1-25 16:55:28 |顯示全部樓層
這就是 B. 'X'mas candy"
回復

八王爺 發表於 2010-1-27 09:55:07 |顯示全部樓層
請問有無種黃色花的秋海棠?
回復

ht333147 發表於 2010-1-27 11:55:37 |顯示全部樓層
請問有無種黃色花的秋海棠?
八王爺 發表於 2010-1-27 09:55

好想種, 但找不到.
回復

八王爺 發表於 2010-1-29 11:41:48 |顯示全部樓層
係外國買過 黃花 垂吊秋海棠球根,但係返到黎,種極都無花出。
回復

ht333147 發表於 2010-1-29 12:14:38 |顯示全部樓層
球根秋海棠在香港種不成, 因為溫差太少, 種生都難, 何況開花?
我種秋海棠都算肯嘗試, 在十多年前已試過, 當時不是天台,
地面種都不行, 最後都要死心.
回復

sammy 發表於 2010-1-30 00:54:51 |顯示全部樓層

想要黃花而唔考慮麗格的話, 唯有係原種著手:
http://www.begonias.org/Articles ... ring%20begonias.htm
雖然好多都好罕有, 不過可以搵下Begonia prismatocarpa, 及相關交配種Begonia ‘Buttercup’, Begonia ‘Gold Coast’ 等等
回復

sammy 發表於 2010-1-30 01:12:21 |顯示全部樓層
係外國買過 黃花 垂吊秋海棠球根,但係返到黎,種極都無花出。
八王爺 發表於 2010-1-29 11:41

類似B. 'Illumination'? 我估都係x tuberhybrida 之類的難搞野, 唔死偷笑
回復

sammy 發表於 2010-1-30 01:19:07 |顯示全部樓層
咁又有無種過有香味的秋海棠?
回復

八王爺 發表於 2010-1-30 10:33:11 |顯示全部樓層
no, do u ve any?
回復

ht333147 發表於 2010-1-30 10:38:20 |顯示全部樓層
咁又有無種過有香味的秋海棠?
sammy 發表於 2010-1-30 01:19

據我所知, B.dergei 'Glass glow 是有香味的, 但我聞不到, 會不會是水土問題.
summy 兄所說的秋海棠固然想種, 找圖片就得, 找到種苗? 簡直想到未想過.
回復

sammy 發表於 2010-1-30 16:10:29 |顯示全部樓層
據我所知, B.dergei 'Glass glow 是有香味的, 但我聞不到, 會不會是水土問題.
summy 兄所說的秋海棠 ...
ht333147 發表於 2010-1-30 10:38

B. dregei, 有唔代表 B. dregei 'Glasgow' 都有喎

我夠想訂integerrima, 'Tea Rose', 'Fragrance Beauty' 的香味秋海棠, 但可惜冇一個肯寄出國外, 連Logee's都唔得, 再講冇泥的情況下可以捱幾多星期呢?
回復

Exodus 發表於 2010-1-30 16:44:45 |顯示全部樓層
想要黃花而唔考慮麗格的話, 唯有係原種著手:

雖然好多都好罕有, 不過可以搵下Begonia prismatocarpa, 及相 ...
sammy 發表於 2010-1-30 00:54

牛油杯非洲系列可以接近死左條心去~
回復

八王爺 發表於 2010-1-30 17:13:47 |顯示全部樓層
B. dregei, 有唔代表 B. dregei 'Glasgow' 都有喎

我夠想訂integerrima, 'Tea Rose', 'Fragrance Beauty ...
sammy 發表於 2010-1-30 09:10

你講以上的各種,是否美國或英國的? 如果係,我可以搵人帶翻來!
回復

sammy 發表於 2010-1-30 17:21:58 |顯示全部樓層
牛油杯非洲系列可以接近死左條心去~
Exodus 發表於 2010-1-30 16:44

B.  ‘Buttercup’ = B. prismatocarpa ×B. microsperma

兩隻都好怕熱架?
回復

12下一頁