我的第一個芝士凍餅

作者: acmc 發表于 2010-1-23 17:50:06
9655 38

日本x 7吋蛋糕模 賣72元, 價錢合理嗎? 想學整芝士凍餅, 是否一定要落牛油紙? 因買唔到呀!
vivi 發表於 2010-1-23 21:52:43 |顯示全部樓層
日本x 7吋蛋糕模 賣72元, 價錢合理嗎? 想學整芝士凍餅, 是否一定要落牛油紙? 因買唔到呀! ...
acmc 發表於 2010-1-23 17:50

我會係個底度落牛油紙 (甩模易D)
72蚊, 好似貴左少少
去D專賣整CAKECAKE的地方買會平D
http://hkplants.com/thread-17032-1-1.html

一般都係用6吋/ 8吋10吋模 , 因為計份量易計D
http://www.twinsco.com/GenCategory.php?cat_id=63

例如手: 8吋模的份量就只係將6吋份量 X 2 就攪掂
回復

亞實 發表於 2010-1-23 22:34:04 |顯示全部樓層
回復 1# acmc

牛油紙 , 可去超市買保鮮紙的地方買一卷卷的焗爐紙
回復

fianfumy 發表於 2010-1-24 00:14:13 |顯示全部樓層
$72好似貴咗D  , 烘焙店一般是$30幾至$50幾 , 視乎質料而定...

整芝士CAKE 最好用甩底模, 而我多數用慕士圈囉...

大型超市都有一卷卷的牛油紙賣, 放在保鮮紙及鍚紙一齊架... 如買唔到牛油紙, 可用錫紙頂住先...
回復

acmc 發表於 2010-1-24 00:52:41 |顯示全部樓層
$72好似貴咗D  , 烘焙店一般是$30幾至$50幾 , 視乎質料而定...

整芝士CAKE 最好用甩底模, 而我多數用慕士 ...
fianfumy 發表於 2010-1-24 00:14

請問咩叫慕士圈?
我下午攪到e + , 剛放入個雪櫃, e+隻手臂好似唔係自己咁, 我無用到牛油紙, 因為您們回覆時已放好個餅底入雪櫃, d cream cheese 放在室温都有3個鐘, 但用攪拌捧完全攪唔郁, 入晒支攪拌捧裏面, 後來用筷子叫做打圈攪, 要好大力, 攪咗好耐都係咁杰, then pour 落個模到, 又太杰, 再攞出來加水攪, 再倒返落個漠先鋪平到, 真係一額汗, 今晚實好瞓!
回復

acmc 發表於 2010-1-24 08:18:20 |顯示全部樓層

這個是我第一次自制的芝士凍餅

材料:
忌廉芝士 500g
沙糖 60g
魚膠粉 3湯匙
自制鮮燈, 蘋果果醬及奇異果一個
鮮忌廉200g
淡牛油 80g

做法:
餅底 --- 用熱水坐熔牛油,將餅碎加入已溶牛油中混合壓在8吋餅模上,放入雪櫃雪 2 小時待用
1.忌廉芝士加入沙糖,打至軟滑糊狀冇粒粒
2.魚膠粉加入熱水攪至溶解
3. 1 +2 攪勻加入打好的鮮忌廉再攪勻,倒入有餅底之蛋糕模中, 放入雪櫃.
回復

acmc 發表於 2010-1-24 08:21:03 |顯示全部樓層
買了這盆材料, 唔知有無買錯呢!
回復

acmc 發表於 2010-1-24 08:24:53 |顯示全部樓層
這個自制鮮橙, 蘋果果醬, 都是第一次做的, 唔似得在街買的有透明膠質, 其實須要用魚膠粉嗎?
回復

fianfumy 發表於 2010-1-24 15:54:08 |顯示全部樓層
買了這盆材料, 唔知有無買錯呢!
acmc 發表於 2010-1-24 08:21

慕士圈  ( 按這裡 )
蛋糕模  ( 按這裡 )

你所買是低脂忌廉, 唔適合做蛋糕架, 因為是打唔起的, 你這款做忌廉湯或CREAM BRULEE 會適合d囉....

忌廉及乳製品資料 ( 按這裡 )

如果你是好想學整蛋糕 , 有一樣工具是唔慳得, 就是電動打蛋器, 好處是慳我們手力, 整蛋糕往往是要將蛋白或忌廉要打起架 .

現在天氣寒冷 , 忌廉芝士回溫後仍然都係一舊舊 , 你想易打及溶哂 , 有2個方法:

1. 隔熱水打
2. 用熱水 "隔水" 坐一坐舊忌廉芝士先,, 然後再打  

在街買的果醬價錢不一  , 平到$10幾蚊, 貴到是$70-$80蚊, 但在街買的會有凝固劑及防腐劑 . 所以自製不能與街外比較, 因為自家製才是真材實料.

另下你做果醬, 有膠質是因為水果有果膠, 但是每種水果的果膠度都不一樣, 有d多d , 有d少d  , 橙是算高果膠, 而紅蘋果含量果膠是中度的 .
做果醬"不需要" 魚膠粉的...
回復

acmc 發表於 2010-1-24 16:12:30 |顯示全部樓層
你所買是低脂忌廉, 唔適合做蛋糕架, 因為是打唔起的, 你這款做忌廉湯或CREAM BRULEE 會適合d囉....
...
fianfumy 發表於 2010-1-24 15:54

唔怪得打到手軟都唔起啦! 想請教多些
1. 我見你們有時會用鮮奶, 即唔打起都可以做芝士凍餅? 但有些人又會用些打起的來做, 效果有何分別?
2. 個餅底同個芝士餅分得開, 無黏實, 是牛油太多嗎?
3. 唔想用魚膠粉, 照計Cream Cheese涷返都應該會凝固, 係唔係唔用都得, 有無諗錯咗呢?
回復

fianfumy 發表於 2010-1-24 16:20:06 |顯示全部樓層
唔怪得打到手軟都唔起啦! 想請教多些
1. 我見你們有時會用鮮奶, 即唔打起都可以做芝士凍餅? 但有些人又會 ...
acmc 發表於 2010-1-24 16:12

不如你post 個食譜出來, 幫你研究一下  !

餅底你自己整??? 還是買現成的?

用鮮奶係要睇整咩蛋糕 , 每種都不同的 ....

唔落魚膠個cream cheese 係唔會凝固的, 因為整芝士蛋糕中會加入其他材料, 自然會影響cream cheese 的凝固力 !

你可參考一些食譜先, 自己作一個研究 ....
1.  雜莓芝士蛋榚
2. 藍莓檸檬芝士凍餅
3. 蜜桃乳酪芝士凍餅
回復

acmc 發表於 2010-1-24 16:39:27 |顯示全部樓層
回復 11# fianfumy
我見到這個餅用鮮奶, 無打企身的.
http://www.hkplants.com/viewthre ... D%E5%A3%AB%E5%87%8D

這個餅就用純忌廉, 要打起的.
http://www.hkplants.com/viewthre ... D%E5%A3%AB%E5%87%8D
回復

acmc 發表於 2010-1-24 16:47:45 |顯示全部樓層
回復 11# fianfumy
個餅底我自己做的.

材料:
忌廉芝士 500g
沙糖 60g
魚膠粉 3湯匙
自制鮮燈, 蘋果果醬及奇異果一個
鮮忌廉200g
淡牛油 80g

做法:
餅底 --- 用熱水坐熔牛油,將餅碎加入已溶牛油中混合壓在餅模上,放入雪櫃雪 2 小時待用
3. 1 +2 攪勻加入打好的鮮忌廉再攪勻,倒入有餅底之蛋糕模中, 放入雪櫃.
回復

fianfumy 發表於 2010-1-24 18:17:27 |顯示全部樓層
回復  fianfumy
我見到這個餅用鮮奶, 無打企身的.

這個餅就用純忌廉, 要打起的.
...
acmc 發表於 2010-1-24 16:39

你第1條LINK 是公主整的藍莓芝士蛋糕 , 公主都寫明忘記買淡忌廉, 所以改用鮮奶囉....
回復

fianfumy 發表於 2010-1-24 18:25:22 |顯示全部樓層
回復  fianfumy
個餅底我自己做的.

材料:
忌廉芝士 500g
沙糖 60g
魚膠粉 3湯匙
自制鮮燈, 蘋果果醬及奇 ...
acmc 發表於 2010-1-24 16:47

材料:
忌廉芝士 500g ........... 你做幾吋凍餅呀 ? 一般凍餅6吋是125g , 8吋是250g , 10吋是500g
沙糖 60g
魚膠粉 3湯匙
自制鮮燈, 蘋果果醬及奇異果一個  ..... 你這個果醬做凍餅蛋糕 , 唔會有好多顏色 , 而且又起不到味道 ...
鮮忌廉200g  ..............  以容易計算 , 整凍餅淡忌廉可與忌廉芝士比例是1 : 1 ......
淡牛油 80g ............... 點解要落牛油的, 我們通常用牛油做餅底喎

做法:
餅底 --- 用熱水坐熔牛油,將餅碎加入已溶牛油中混合壓在餅模上,放入雪櫃雪 2 小時待用
回復

acmc 發表於 2010-1-24 19:10:47 |顯示全部樓層
你第1條LINK 是公主整的藍莓芝士蛋糕 , 公主都寫明忘記買淡忌廉, 所以改用鮮奶囉.... ...
fianfumy 發表於 2010-1-24 18:17

我看到, 所以想知到, 係唔係可以用唔發起的都無大分別呢?
回復

acmc 發表於 2010-1-24 19:17:59 |顯示全部樓層
材料:
忌廉芝士 500g ........... 你做幾吋凍餅呀 ? 一般凍餅6吋是125g , 8吋是250g , 10吋是500g
沙糖  ...
fianfumy 發表於 2010-1-24 18:25

材料:
忌廉芝士 500g ........... 你做幾吋凍餅呀 ? 一般凍餅6吋是125g , 8吋是250g , 10吋是500g (我是跟公主用500g 放8吋模的)
沙糖 60g
魚膠粉 3湯匙
自制鮮燈, 蘋果果醬及奇異果一個  ..... 你這個果醬做凍餅蛋糕 , 唔會有好多顏色 , 而且又起不到味道 ...(咁下次要改用其它, 今次是就地取材, 家中剛有這些生果.)
鮮忌廉200g  ..............  以容易計算 , 整凍餅淡忌廉可與忌廉芝士比例是1 : 1 ......(我都係跟公主嗰個份量的, 支鮮奶236ml, 我加了些少水)
淡牛油 80g ............... 點解要落牛油的, 我們通常用牛油做餅底喎....(我都係照公主d材料, 係用來做餅底喎.)
做法:
回復

fianfumy 發表於 2010-1-25 00:58:22 |顯示全部樓層
材料:
忌廉芝士 500g ........... 你做幾吋凍餅呀 ? 一般凍餅6吋是125g , 8吋是250g , 10吋是500g (我是跟 ...
acmc 發表於 2010-1-24 19:17

公主:你快D出來幫手解答, 我記得你這蛋糕我是有份食架.....

500g 芝士唔係唔得, 只是會高身, 而且會好重芝士味囉, 如果做大D "10吋" , 就會大個D  , 食又會多D囉....

做凍餅用鮮奶出來係會稀好多架, 魚膠都要落多D , 而且都會較難控制 , 用鮮奶係會滑D , 但帶不出芝士蛋糕那一種香濃而幼滑的感覺....
回復

hellokitty_971 發表於 2010-1-25 01:00:58 |顯示全部樓層

我都整左第一個藍莓芝士凍餅, 6吋
我個6吋蛋糕模 $28~
回復

fianfumy 發表於 2010-1-25 01:10:16 |顯示全部樓層
我都整左第一個藍莓芝士凍餅, 6吋
我個6吋蛋糕模 $28~
hellokitty_971 發表於 2010-1-25 01:00

整得好靚呀 , 是藍莓芝士餅???

我明日都要整呀 , 要整2個, 一個是星期二送比朋友架, 另一個是自己食囉...
回復

12下一頁