番紅花Crocus vernus 'Jeanne d'Arc'

作者: fnv234 發表于 2010-1-21 19:43:50
3904 35
包裝圖片
CIMG1842 [1024x768] [640x480].JPG
DSC_0151 [800x600].jpg
DSC_0175 [800x600].jpg
DSC_0204 [800x600].jpg
fnv234 發表於 2010-1-21 19:46:52 |顯示全部樓層
CIMG2333 [800x600].jpg
CIMG2376 [800x600].jpg
CIMG2390 [800x600].jpg
CIMG2411 [800x600].jpg
CIMG2412 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2010-1-21 19:48:43 |顯示全部樓層
CIMG2422 [800x600].jpg
CIMG2423 [1024x768].JPG
CIMG2424 [1024x768].JPG
CIMG2425 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2010-1-21 19:50:47 |顯示全部樓層

CIMG2428 [1024x768].JPG
CIMG2429 [1024x768].JPG
CIMG2431 [1024x768].JPG
CIMG2432 [1024x768].JPG
CIMG2436 [800x600].jpg
CIMG2437 [800x600].jpg
CIMG2438 [800x600].jpg

評分

查看全部評分

回復

KUNO 發表於 2010-1-21 23:50:39 |顯示全部樓層
恭喜!
回復

蝙蝠 發表於 2010-1-25 18:26:26 |顯示全部樓層
哇好靚喎呢個
回復

nkc 發表於 2010-1-25 18:48:10 |顯示全部樓層
我想問: 開花之後,要怎樣處理? 繼續種在土壤里??(我是直接買一盆回來種)
回復

fnv234 發表於 2010-1-25 19:05:32 |顯示全部樓層
我想問: 開花之後,要怎樣處理? 繼續種在土壤里??(我是直接買一盆回來種)
nkc 發表於 2010-1-25 18:48

呢種植物同劍蘭一樣,開完花之後個球根上面就會開始漲,變成新嘅球
不過喺香港好似生得唔夠大,下年嘅花會變細甚至開唔到
我嘅做法:
開完花就摘咗D殘花,再施肥
等到夏天棵花就會枯萎,挖個球出嚟,消毒之後放喺陰涼嘅地方等下年再種
如果唔養球嘅話就可以直接掉咗佢
回復

nkc 發表於 2010-1-25 19:51:48 |顯示全部樓層
呢種植物同劍蘭一樣,開完花之後個球根上面就會開始漲,變成新嘅球
不過喺香港好似生得唔夠大,下年嘅花會 ...
fnv234 發表於 2010-1-25 19:05

別怪我是個問題少年.... 請問主要施哪種肥??(氮磷鉀??)

還有就是,球根上面又有小球根, 如果開花之後把上面的小球根除去,能不能更好地保存養分??
回復

fnv234 發表於 2010-1-25 20:16:48 |顯示全部樓層
別怪我是個問題少年.... 請問主要施哪種肥??(氮磷鉀??)

還有就是,球根上面又有小球根, 如果開花之 ...
nkc 發表於 2010-1-25 19:51

呢個好似之前有睇過,不過唔記得,我會用平均肥
舊果個會比晒D營養上面果個,之後會萎縮,種嘅話係種新果個,舊果個冇用啦
回復

fnv234 發表於 2010-1-25 20:18:39 |顯示全部樓層
24/1
呢2朵花型冇咁靚
CIMG2448 [800x600].jpg
CIMG2449 [1024x768].JPG
CIMG2450 [1024x768].JPG
CIMG2451 [1024x768].JPG
CIMG2452 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2010-1-25 20:26:37 |顯示全部樓層

還有就是,球根上面又有小球根, 如果開花之 ...
nkc 發表於 2010-1-25 19:51

呢篇精華貼有講到關於風信子嘅種法,番紅花同佢應該差唔多
http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;from=recommend_f
回復

nkc 發表於 2010-1-26 19:48:04 |顯示全部樓層
呢篇精華貼有講到關於風信子嘅種法,番紅花同佢應該差唔多
fnv234 發表於 2010-1-25 20:26

嗯..謝謝你的解答...現在我大概有初步的概念了..

呢幾日無陽光...D花開唔到啊 ..一直維持花苞狀態..
回復

擔泥 發表於 2010-1-27 10:08:53 |顯示全部樓層
你就好啦! 我個幾粒唔知點解落咗泥兩三個月都剩係咁樣.

唔通因為我無事先雪吓佢?
回復

nkc 發表於 2010-1-27 19:40:29 |顯示全部樓層
D花差不多開了..不過花瓣兩邊卷起左...
是陽光不夠??
回復

fnv234 發表於 2010-1-27 20:01:53 |顯示全部樓層
你就好啦! 我個幾粒唔知點解落咗泥兩三個月都剩係咁樣.  

唔通因為我無事先雪吓佢? ...
擔泥 發表於 2010-1-27 10:08

呢隻係vernus定係chrysanthus?
有冇出到根?
回復

nkc 發表於 2010-1-28 17:22:45 |顯示全部樓層
我那盆開花了...但爲什麽花瓣會卷左起來??
回復

fnv234 發表於 2010-1-28 19:11:22 |顯示全部樓層
我那盆開花了...但爲什麽花瓣會卷左起來??
nkc 發表於 2010-1-28 17:22

有冇相睇下?
回復

nkc 發表於 2010-1-28 20:43:38 |顯示全部樓層
有冇相睇下?
fnv234 發表於 2010-1-28 19:11

不僅是卷了起來...有些花辦更是皺了
回復

fnv234 發表於 2010-1-28 21:03:14 |顯示全部樓層
不僅是卷了起來...有些花辦更是皺了
nkc 發表於 2010-1-28 20:43

好似就謝會變成咁
回復

12下一頁