我家的二位小朋友

作者: JenniferC 發表于 2010-1-21 12:14:08
1932 11

自從09年借聖誕假帶三位小朋友回家,晴晴昕昕被爸媽接受,到現在差不多1個月了。
我媽之前常說"衝左出大門就唔洗搵"之類的說話,但早前在全家冇人時,三位小朋友不用困房的初期,有日我媽放工回家同我講,佢朝早最後出門,但出門前唔見昕昕,敲糧兜周屋搵都唔見昕昕出來,問晴晴,晴晴就只係一直跟住佢唔幫手搵,最終擔心昕昕跟我地腳出大門,就出走廊四圍搵,令佢返工遲到,係下午打電話問放學回家的妹妹,知道昕昕一直躲藏在大床底膠箱間,在講電話中才走出來,這才讓我媽放心工作…

晴晴唔會幫手搵貓;問昕昕:「晴晴/紅豆呢?」,會見到昕昕四圍搵,之後走去目標附近望住。

因為晴晴昕昕主要在我房睡覺,晚間睡覺時間晴晴昕昕還未習慣,初時天冷會同我一覺睡到7點,可現在昕昕晚間要出房,但晴晴習慣黐人睡覺,關房門昕昕唔見晴晴又會嘈…
第一次昕昕係睡覺時候冇返房,晴晴在我房關了房門睡覺,昕昕4~5點在房外叫晴晴,整醒左我同我妹,晴晴出房打昕昕…
現在打算打開房門睡覺,好等小朋友自由出入,不過昕昕始終要半夜走來叫醒你陪佢,叫到你坐起身先收聲
(我今朝就係4點幾比昕昕叫起身,安撫完佢就索性放低兩匙乾糧,等佢地唔洗6.30再叫醒我,朝早8點再收起d糧。)

放d相比大家睇睇:-

先來昕昕的:

再來晴晴的:

評分

查看全部評分

prodorothyhkg 發表於 2010-1-21 13:03:21 |顯示全部樓層
昕昕有佢地祖先D特性,晚上出黎搵食.早上/日頭要覺覺豬add5icon
等佢大d嘆慣左就會同人類同步休息啦~
回復

JenniferC 發表於 2010-1-22 09:29:52 |顯示全部樓層

add9icon 平時昕昕係最乖最聽話的,這幾晚反常唔入房半夜又叫我起身…

原來昕昕大個女了,第一次起水,昨日放工回到家就聽到昕昕用喉嚨發出像鴿的叫聲伏在地上…

昕昕你忍忍,起完水就帶你去絕育。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-22 11:17:08 |顯示全部樓層
平時昕昕係最乖最聽話的,這幾晚反常唔入房半夜又叫我起身…

原來昕昕大個女了,第一次起水,昨 ...
JenniferC 發表於 2010-1-22 09:29

吓咁早熟add12icon
回復

claudiatang 發表於 2010-1-22 14:56:30 |顯示全部樓層
兩位小姐好靚女喎﹗
回復

JenniferC 發表於 2010-1-22 17:59:25 |顯示全部樓層
吓咁早熟
prodorothyhkg 發表於 2010-1-22 11:17

就5個月大的了,其實我執返黎時佢地有幾大我都係睇牙仔估估下…

之前我暫托過一位小朋友,4個幾月就在新媽媽家起水了…

而家d小朋友真係早熟。
回復

擔泥 發表於 2010-1-22 18:01:46 |顯示全部樓層
咁快就大隻咗lu...
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-23 20:47:10 |顯示全部樓層
就5個月大的了,其實我執返黎時佢地有幾大我都係睇牙仔估估下…

之前我暫托過一位小朋友,4個幾月就在 ...
JenniferC 發表於 2010-1-22 17:59

而家d飼料好多都含有激素,所以早熟已經係不能避免啦
呢兩隻貓女真係好靚,最衰呀仔老豆堅決反對再收養寵物
回復

hellokitty_971 發表於 2010-1-24 14:44:56 |顯示全部樓層
佢D毛毛一定好滑滑~
回復

JenniferC 發表於 2010-1-25 10:47:21 |顯示全部樓層
要繼續尋家的紅豆

我原本以為紅豆住我家不用困籠,家中又有6個人咁多,諗住咁可以等紅豆冇咁排斥晴晴昕昕在家的存在,但相處了兩個多月期間三位小朋友到了我家1個月了,紅豆仍然不能接受晴晴昕昕,不喜歡兩姊妹的接觸,亦不喜歡兩姊妹與我及家人有接觸。
用了Feliway近三星期,紅豆仍然有因情緒問題引起眼腫,現在三位都在起水,紅豆進升到在地下、在我爸媽床上小便霸地盤的情況(向爸媽解釋過是因為發情),紅豆在我家一直無開心過,之前在公司隔離期間只放紅豆通房走時,紅豆都有打呼嚕的,現在已經冇呼嚕了,不開心又令紅豆有情緒壓力三不五時眼腫,經常見vet食藥滴消炎眼藥水,爸媽開始對紅豆不滿了,而且經常食藥滴消炎眼藥水始終唔太好,現在唯有替紅豆找個可以做only one被獨寵的家,對紅豆及對我家都好。

現在,三位小朋友都要困籠直到起完水絕育後才可以自由走動…
回復

JenniferC 發表於 2010-2-1 13:30:58 |顯示全部樓層

之前拍的片:http://fotop.net/JenniferCSY/Lost_Cat/MVI

紅豆已於2010年1月30日到了新媽媽屋企了,她以後就可以被新家人獨寵,不用再人事物都與其他貓分享了。
回復

claudiatang 發表於 2010-2-1 14:27:25 |顯示全部樓層
之前拍的片:

紅豆已於2010年1月30日到了新媽媽屋企了,她以後就可以被新家人獨寵,不用再人事物都與其 ...
JenniferC 發表於 2010-2-1 13:30

那就太好了。
寵物有情緒病真的好難搞。
回復