如何種植水綿

作者: EddieOR 發表于 2010-1-12 21:01:04
3771 13
  • 如何種植水綿 ?
  • 水綿與莫絲有甚麼分別 ?
  • 水綿可與大肚魚和蓮花放在同一生境嗎 ?
ikejoe 發表於 2010-1-16 17:53:56 |顯示全部樓層
Hello EddieOR,
1.2. 水綿(Spirogyra)綠藻的總稱,普遍生活在淡水.
       莫絲(bryophyta)moss苔藓植物是由水生生活趨向陸生生活的植物族群.
3. 同一生境雖問題不大,但需要控制藻的數量.
回復

EddieOR 發表於 2010-1-16 20:47:49 |顯示全部樓層
買左 d 莫絲同咪硝化細菌返黎,準備星期一整生態球

回復

ikejoe 發表於 2010-1-17 12:40:35 |顯示全部樓層
原來是生態缸!其待!
Bio-Digest,用小小就夠,因生態球的size不會太大!
08年8月開始我DIY了一個生態球,至現在還Work!
回復

EddieOR 發表於 2010-1-17 12:59:17 |顯示全部樓層
你個生態球點整 ? 我入面會放 4 隻櫻桃蝦。
同咪你個既少少即係幾多 ?
回復

ikejoe 發表於 2010-1-18 13:11:25 |顯示全部樓層
如你的實驗是unopen cover,4-6隻OK.
我的生態球組合content ratio:1/4air,3/4water/a few minerals as earth/1/3 of  your扭蛋moss/海鐵樹1塊 for microorganism育成&依附。keep25度 or under.
小小是1/8支BioDig.就夠。
回復

EddieOR 發表於 2010-1-18 18:14:15 |顯示全部樓層
a few minerals as earth 即係點 ?
我個 friend 話要落哂成支,唔知落 1/8 或者成支會有咩分別 ?
回復

ikejoe 發表於 2010-1-19 09:57:53 |顯示全部樓層
生態球即摸擬地球運作,earth即沙石&泥.
落哂成支?除非用上很大的缸.
回復

EddieOR 發表於 2010-1-19 17:13:01 |顯示全部樓層
對以下說話有咩睇法 ?
「正常15日落一次,但係因為個生態球會封左,
所以落哂成支都 ok,唔會影響生態球入面o既生物。」
回復

ikejoe 發表於 2010-1-19 23:24:02 |顯示全部樓層
Eddie大大,個人應為比例符合便是。
你引用的也冇說錯,也許比我的更成功啊!
遲些post上近照for your ref.
期待你的formula更更更成功~
回復

EddieOR 發表於 2010-1-20 21:11:10 |顯示全部樓層
個生態球整完,封咪!
但係部相機微距模式都唔夠微,難影,遲下再 post d 相上黎
入面有 4隻蝦,暫時渡過左 1 日,4 隻都冇事
我見佢地當中,有 2 隻個肚抱著綠色o既卵

回復

jack872184 發表於 2010-1-20 21:26:49 |顯示全部樓層

good-looking生態"lunch box"
hope that it can work~

But i want to know that if there's enough oxgyen for the living things inside the box at night?
回復

EddieOR 發表於 2010-1-20 23:37:02 |顯示全部樓層
exgyen? 係唔係想打 oxygen?
夜晚我諗夠氧,班同學話 Moss 係陰草,係晚間o既呼吸作用較細。
我將佢放左係 bio lab 窗邊,
in other words 天一光就做光合作用,做到天黑,等佢釋出較多 oxygen。
回復

jack872184 發表於 2010-1-21 21:01:14 |顯示全部樓層
打錯
Ooo~
回復