怎樣發種豬龍草頭?

作者: ccpyue 發表于 2010-1-10 00:30:43
1371 4
弟從內地買了四個乾身的豬龍草頭帶回加拿大多倫多,直接把它們用小盆及泥種於室內,已有一個月了,但全無變動。各位前輩請指教是什麼地方出錯呢?
fnv234 發表於 2010-1-10 01:41:58 |顯示全部樓層
豬籠草唔係球根喎,咁樣應該種唔到
回復

DJ999SAI 發表於 2010-1-10 03:16:42 |顯示全部樓層
雖然不知道 但不要太快放棄 耐心等待
回復

cowiebaby 發表於 2010-1-12 02:25:41 |顯示全部樓層
我都有棵豬豬龍草~佢係夏天生得好勁...仲開埋花~但到冬天....d豬籠全軍死晒...
我見佢爆晒盤..諗住佢同分盤....最後發覺...唔連根既係唔會生既
剪左d枝插落泥3個月了佢又唔會枯死...只係不會生長...
回復

avery 發表於 2010-1-12 13:36:14 |顯示全部樓層
Don't know your 豬龍草頭 is or isn't Nepenthes <-- The real 豬龍草 ~

If they are Nepenthes, I believe 乾身的豬龍草頭 are something that are dead ~

Nepenthes don't has dormant stage and will die right away when no water is given ~

Better for you to take photos of the "plants" to see ~
回復