超值大花盆

作者: zero1 發表于 2010-1-9 21:15:18
10296 17
最近行IKEA,見到d大的紅陶土花盆(盆口直徑37cm,高31cm),花盆@69.9,底盆@30,每set不過100,超值,可以用來種較大型的植物,如柏樹。皮蛋缸不是不好,但很難向人(街市)要,可遇不可求,去花墟買價錢又貴,終於給我找到合心意價錢又合理的大花盆了。
當日即時入了6套set,搬到手軟。我在沙田宜家(數量較多)及德福IKEA都見到有,購買需注意:
1.易碎物品不設送貨,如果無揸車,就要call街車/搭taxi
2.因頗重,可以請IKEA的職員替你車去停車場及搬上車
3.IKEA客戶服務部有多間街車電話,可以給你自己call車
4.陶土盆以紅色為主,因為是素燒,每個盆的顏色少許不同,有的盆色較淺,有的盆色較深,沙田店數量較多,可以慢慢選出顏色相近的。
小閒 發表於 2010-1-9 23:14:10 |顯示全部樓層
上次去九龍灣個間唔見既?
又要去八下先
回復

亞實 發表於 2010-1-10 00:46:37 |顯示全部樓層
今日行CAUSEWAY BAY IKEA都唔見WOO
回復

zero1 發表於 2010-1-10 21:06:42 |顯示全部樓層
我是同一日(聖誕假期間)在沙田及德福見到的,本週四行德福IKEA時仲見到有,可能不是間間有,你可以打電話去問一問,或者行開時請店員幫你查一查哪些分店有存貨.
回復

1184 發表於 2010-1-10 21:50:10 |顯示全部樓層
剛剛從沙田店回來...............售完
回復

1184 發表於 2010-1-13 14:19:25 |顯示全部樓層
沙田返咗貨,花盆有六、七個,無底碟
回復

擔泥 發表於 2010-1-13 14:25:58 |顯示全部樓層
九龍灣個間好多時都有啊.
回復

zero1 發表於 2010-1-17 21:50:34 |顯示全部樓層
頭先行九龍灣,見到仲有,心癢癢再入多6set,底盆現半價,@$15,底盆不夠現貨,先俾$,2日後返貨,再一次過提貨..
現尚有數個花盆,但有瑕疵,如想入貨,2天後番貨再揀la.
暫時未諗到種什麼,天台有位,買左先算.有排搬...
回復

zero1 發表於 2010-1-17 21:52:01 |顯示全部樓層
聽d職員講,d人都係幾個幾個咁買............
回復

屠子步 發表於 2010-1-18 13:34:07 |顯示全部樓層
好建議,不過之後又要買泥..........好辛苦。
回復

zero1 發表於 2010-1-18 23:19:28 |顯示全部樓層
對.又要買泥了!星期六換盆,用了4包25L的翠X土+蘭石+塘泥+沙+樹皮+肥,搬到死死下的花泥一次過清倉,又要去花墟入貨了.
花泥的包裝都易搬d,拎起2雙角1人都搬到,d大花盆又大又重又沒有地方借力,太貼身又會high到一身,特別是上樓梯,一不小心,連人帶盆轆落去都似......
回復

zero1 發表於 2010-1-29 23:16:51 |顯示全部樓層
哈哈,今早淋花,發現種陶土盆表面有發霉的情況,而家我終於明白點解D資深花友都係以膠盆種的多。
唔緊要啦,當增添田園風味>.<
回復

小閒 發表於 2010-3-14 11:35:24 |顯示全部樓層

我去買左喇, 不過原來個底要自己整"隆"
同埋d色好似同你幅圖唔多似, 我深色好多。
回復

zero1 發表於 2010-3-14 14:58:32 |顯示全部樓層

同埋d色好似同你幅圖唔多似, 我深色好多。 ...
小閒 發表於 2010-3-14 11:35
------------------------------
要自己開隆?咁麻煩?你買的會唔會已是第二種?
回復

小閒 發表於 2010-3-14 22:11:41 |顯示全部樓層
同埋d色好似同你幅圖唔多似, 我深色好多。 ...
小閒 發表於 2010-3- ...
zero1 發表於 2010-3-14 14:58

唔知呢, 去到見到得呢隻, 又唔算太貴(好似$12.x)
回復

小閒 發表於 2010-6-8 08:55:14 |顯示全部樓層
九龍灣個間我見有大特價, 有興趣可以去睇下
回復

zero1 發表於 2010-6-8 12:26:55 |顯示全部樓層
上次入左好多大盆,仲未用完.
九龍灣果間IKEA 7月會搬往MEGA BOX,搬遠左,有時間我都會過去睇下有無野啱,順便食件超好味的杏仁餅
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-13 16:37:34 |顯示全部樓層
我早一星期去宜家睇過, 不過最後都冇買, 因為一來重, 二來都係覺得用膠盆換盆都方便D !
回復