AP的迷岩 ~

作者: strawberry 發表于 2010-1-8 09:49:33
72279 1279
strawberry 發表於 2011-5-15 00:18:09 |顯示全部樓層
江江 發表於 2011-5-15 00:15
回復 strawberry 的帖子

我估是 sinn. Pink Sparker + Isablle

估中一半, 係 Isabelle ~
Pink Sparkler 都做左阿媽, 溝左另一隻有點點, 哈   
回復

江江 發表於 2011-5-15 00:24:51 |顯示全部樓層

我舊年手多~~做一只 sinn. Nora's Snow White + Erica Two
收得 10多粒, 今年下盆發了芽,,,幸好得12金釵在成長中, 否则是大災難了
回復

cherrylwy 發表於 2011-5-15 01:52:52 |顯示全部樓層
愛的爆破好靚喎~
回復

ranran1205 發表於 2011-5-16 09:53:22 |顯示全部樓層
Sinningia 'AP's Love Explosion'
好靓呀
回復

strawberry 發表於 2011-5-16 11:10:40 |顯示全部樓層
江江 發表於 2011-5-15 00:24

我舊年手多~~做一只 sinn. Nora's Snow White + Erica Two

兩隻都係超靚, 又大花 ....... 好期待快d 睇到佢地o既下一代!!!
回復

strawberry 發表於 2011-5-16 11:11:44 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-5-15 01:52
愛的爆破好靚喎~

thanks!!
"愛的爆破" 好暴力咁, 係 "愛爆發" 至真.....
回復

strawberry 發表於 2011-5-16 11:12:28 |顯示全部樓層
ranran1205 發表於 2011-5-16 09:53
Sinningia 'AP's Love Explosion'
好靓呀

謝謝賞花!! 我也很喜歡它~
回復

strawberry 發表於 2011-5-16 11:16:21 |顯示全部樓層

Sinningia 'AP's Pink Galaxy'

另一款自家雜交迷岩也開花了, 亮眼的粉紅色花與紅色斑紋配襯很 Sharp !!
它的花紋令我聯想到銀河星際, 加上漂亮的粉紅色, 就暫定一個名字 'AP's Pink Galaxy' (AP的粉紅銀河).
母本父本也算大花形, 這朵第一次開的花卻偏小, 待球根長大一點穩定後再觀察 ~

Sinningia 'Ozark Jumbo Sundae' x Sinningia 'Mercury'

母本 Sinningia 'Ozark Jumbo Sundae' 花照:

父本 Sinningia 'Mercury' 花照:
回復

suzisan 發表於 2011-5-16 13:24:10 |顯示全部樓層
AP‘s越來越勁爆了
看來好的父母本非常重要呢。
回復

flower 發表於 2011-5-16 13:44:47 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-5-16 11:16

另一款自家雜交迷岩也開花了, 亮眼的粉紅色花與紅色斑紋配襯很 Sharp !! :l ...

AP 出品, 真係犀利 ...... 花靚名靚 .....
回復

spinnet 發表於 2011-5-16 17:39:20 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-5-16 11:16

另一款自家雜交迷岩也開花了, 亮眼的粉紅色花與紅色斑紋配襯很 Sharp !! :l ...

哩隻好得呀.......
回復

cherrylwy 發表於 2011-5-16 22:26:36 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-5-16 11:11
thanks!!  
"愛的爆破" 好暴力咁, 係 "愛爆發" 至真.....

其實我都有喺呢2個名之間考慮過架,其實兩個都得,不過前者好似負面d,原創人話事啦~
回復

strawberry 發表於 2011-5-17 10:29:25 |顯示全部樓層
suzisan 發表於 2011-5-16 13:24
AP‘s越來越勁爆了
看來好的父母本非常重要呢。

謝謝!! 花色還只是一般啊 ..... 也未有我喜歡的重瓣呢!! 哈
父母本真的重要, 數量多少反而是其次 ~
回復

strawberry 發表於 2011-5-17 10:31:34 |顯示全部樓層
flower 發表於 2011-5-16 13:44
AP 出品, 真係犀利 ...... 花靚名靚 .....

謝謝~ 大家都好俾面!! 其實真的不算什麼特別好看的
回復

strawberry 發表於 2011-5-17 10:32:53 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-5-16 17:39
哩隻好得呀.......

謝謝!! 我都好鍾意呢隻粉紅色 ~
回復

strawberry 發表於 2011-5-17 10:34:44 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-5-16 22:26
其實我都有喺呢2個名之間考慮過架,其實兩個都得,不過前者好似負面d,原創人話事啦~ ...

最初我係諗住改 Icy Cherries, 花紋似雪左o既車厘子, 又易讀d ~
回復

strawberry 發表於 2011-5-17 10:37:40 |顯示全部樓層

Sinningia 'AP's Atlantis Spring' (AP的亞特蘭特斯水泉)

這款是我現有的自家雜交迷岩中最大朵的, 有 2.9cm 直徑, 優雅的粉紫色, 花紋就像水彩畫的意景, 還可隱約看見一大一小的圓形圖案, 水泉的名字就是這樣而來的 ........ 哈

母本是大花的重瓣迷岩, 期望球根穩定後會開出重瓣花!!

回復

adakong 發表於 2011-5-17 11:04:32 |顯示全部樓層

好勁呀! 係咪要去註冊, 唔知係唔係美國果邊? 請原諒我乜都唔曉!
回復

strawberry 發表於 2011-5-17 11:16:47 |顯示全部樓層
adakong 發表於 2011-5-17 11:04

好勁呀! 係咪要去註冊, 唔知係唔係美國果邊? 請原諒我乜都唔曉!  ...

唔勁呀!
我自己玩玩下改個名,冇註冊冇出世紙架 …… 我都一樣唔曉
回復

adakong 發表於 2011-5-17 11:24:41 |顯示全部樓層

緊係要名正言順LA! 呢度咁多高人, 有經驗人士, 一定會攪定的!
好威MA!
唔係淨係台灣多新品種, 香港都有好多正野架!

我贊成 ,各地都有各地的名花,新品種和新出品..................各有各正點!  發表於 2011-5-17 22:14
我贊成  發表於 2011-5-17 11:27
回復