AP的迷岩 ~

作者: strawberry 發表于 2010-1-8 09:49:33
72500 1279
BLUE 發表於 2010-10-1 01:29:45 |顯示全部樓層
唔知道讲么好,总之,Sinn. [('Dollbaby' x 'Pink Flare') x ('Scarlet Red' x 'Rex')] x Sinn. guttata 越复杂越靓add9iconadd5iconadd6icon
回復

strawberry 發表於 2010-10-4 10:29:52 |顯示全部樓層
看來混血兒一般都比較漂亮
suzisan 發表於 2010-9-30 14:39

這棵混得真的漂亮 ~  
你也有不少自己的混血兒
回復

strawberry 發表於 2010-10-4 10:31:38 |顯示全部樓層
唔知道讲么好,总之,Sinn. [('Dollbaby' x 'Pink Flare') x ('Scarlet Red' x 'Rex')] x Sinn. guttata 越 ...
BLUE 發表於 2010-10-1 01:29

真的有點複雜, 育種者很有心思 ~
回復

strawberry 發表於 2010-10-4 10:34:26 |顯示全部樓層
Sinn. 'Danielle'

另一朵開的也很美 ~

回復

spinnet 發表於 2010-10-4 18:16:05 |顯示全部樓層
Sinn. 'Danielle'

另一朵開的也很美 ~
strawberry 發表於 2010-10-4 10:34

好靚呀.......add14icon.  我同唔同花友買咗2 棵S. Danielle, 結果2棵都係弱...add9icon
回復

strawberry 發表於 2010-10-4 18:22:33 |顯示全部樓層
好靚呀........  我同唔同花友買咗2 棵S. Danielle, 結果2棵都係弱... ...
spinnet 發表於 2010-10-4 18:16

之前我棵都係弱, 你棵唔好放棄, 種種下就會靚 add4icon
係唔係同我買?
回復

spinnet 發表於 2010-10-4 18:29:28 |顯示全部樓層
之前我棵都係弱, 你棵唔好放棄, 種種下就會靚  
係唔係同我買?
strawberry 發表於 2010-10-4 18:22

唔係同你買嫁, 見你棵Danielle咁鬼靚, 一定要種到佢開花為止...add10icon
回復

strawberry 發表於 2010-10-5 10:02:49 |顯示全部樓層
Sinn. 'Chippewa Twilight'

呢隻粉紫色o既美女唔細, 都幾大隻, 葉片同花梗上的細毛比普通迷岩明顯, 幾得意 ~

回復

cherrylwy 發表於 2010-10-5 14:53:31 |顯示全部樓層
Danielle都係我至愛之一﹗
回復

strawberry 發表於 2010-10-6 09:18:23 |顯示全部樓層
Danielle都係我至愛之一﹗
cherrylwy 發表於 2010-10-5 14:53

thanks~
重瓣都係得人鍾意d add4icon
回復

strawberry 發表於 2010-10-6 09:42:20 |顯示全部樓層
Sinn. 'Texas Butterfly'

大隻美女第一次開花, 粉紅色又真係幾靚 !!

記得當初返黎時隻側芽其實唔細, 照平常做法, 直接插泥放温室, 點知第二日朝早已見佢d 葉開始枯, 得番兩塊葉加兩塊小葉芽, 即刻改用水浸法, 好彩最後都冇事 .... 哈哈!! 自此我就知大野要用水浸法出左根先好入泥種 ~ add12icon

回復

轻风丝语 發表於 2010-10-6 20:40:52 |顯示全部樓層

記得當初返黎時隻側芽 ...
strawberry 發表於 2010-10-6 09:42

靓爆了,花好大朵。不知你种了多久开花呢?
回復

轻风丝语 發表於 2010-10-6 20:47:24 |顯示全部樓層

記得當初返黎時隻側芽 ...
strawberry 發表於 2010-10-6 09:42

看样子用的盆不大,还是因为株型巨大而显的盆小了?
回復

adakong 發表於 2010-10-6 23:45:33 |顯示全部樓層
恭喜!恭喜!開花了!add6icon
回復

strawberry 發表於 2010-10-8 09:42:09 |顯示全部樓層
靓爆了,花好大朵。不知你种了多久开花呢?
轻风丝语 發表於 2010-10-6 20:40

謝謝賞花!
由四塊葉無根側芽開始, 種了7個多月便開花, 現在球根也不小, 也算長得快啊 ~
回復

strawberry 發表於 2010-10-8 09:44:39 |顯示全部樓層
看样子用的盆不大,还是因为株型巨大而显的盆小了?
轻风丝语 發表於 2010-10-6 20:47

這個是2.5吋盆, 本身它真的是巨大, 不迷你的 ~
回復

strawberry 發表於 2010-10-8 09:46:18 |顯示全部樓層
恭喜!恭喜!開花了!
adakong 發表於 2010-10-6 23:45

thanks!
由花冧到開花真係等左好耐 ~
你棵球根出芽未add3icon
回復

adakong 發表於 2010-10-8 18:00:36 |顯示全部樓層
回復 358# strawberry
仲未呀!add2icon
回復

轻风丝语 發表於 2010-10-8 22:04:32 |顯示全部樓層
謝謝賞花!
由四塊葉無根側芽開始, 種了7個多月便開花, 現在球根也不小, 也算長得快啊 ~  ...
strawberry 發表於 2010-10-8 09:42

7个月就开花,很快啦,我用了一个直径9cm左右的盆种它,现在出了两片新叶,也希望能快点看花,Sinn. 'HCY's Lady Red'已经长花苞出来啦,就快有花看了。
回復

suzisan 發表於 2010-10-9 18:12:03 |顯示全部樓層
Sinn. 'Chippewa Twilight'

呢隻粉紫色o既美女唔細, 都幾大隻, 葉片同花梗上的細毛比普通迷岩明顯, 幾得意 ...
strawberry 發表於 2010-10-5 10:02

好多毛毛,哈哈,第一反應--大閘蟹。
如果照片的顏色和實物一樣的話,我都蠻喜歡這款,看著很舒服。
回復