香港的地產商和建屋問題

作者: oneonewe 發表于 2010-1-7 15:59:14
1433 14
(1) 企業越大對社會的影響越大 (2) 漠視社會一次又一次的要求,最後會對企業利潤不利
marcuslee 發表於 2010-1-7 11:45

講得好!
但係點解D地產商起埋哂D縮水樓、屏風樓、呃面積o既環保露台、售樓書只有建築面積(以前)、貨不對辦(例如淘大花園的售樓書寫明有泳池有網球場,結果係起哂樓乜都冇)
都仍然發到豬頭咁?
doko 發表於 2010-1-7 16:07:01 |顯示全部樓層
講得好!
但係點解D地產商起埋哂D縮水樓、屏風樓、呃面積o既環保露台、售樓書只有建築面積(以前)、貨不對 ...
oneonewe 發表於 2010-1-7 15:59

呢個話題我諗要另開新post討論先得喇
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-7 16:13:59 |顯示全部樓層
呢個話題我諗要另開新post討論先得喇
doko 發表於 2010-1-7 16:07

肯定大把人討論~
回復

孖吉 發表於 2010-1-7 16:18:53 |顯示全部樓層
講得好!
但係點解D地產商起埋哂D縮水樓、屏風樓、呃面積o既環保露台、售樓書只有建築面積(以前)、貨不對 ...

呢 d 咪係 supply and demand failure 裏面講的 market control 同埋 information failure 囉。所以咪要出聲,要有壓力團體干預囉~
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-7 16:22:23 |顯示全部樓層
唉~ 双吉個d 都好Econ~
不如大家真係開過一個新題傾地產商起樓問題呀~
回復

孖吉 發表於 2010-1-7 16:28:54 |顯示全部樓層
唉~ 双吉個d 都好Econ~
不如大家真係開過一個新題傾地產商起樓問題呀~
jellyfishy 發表於 2010-1-7 16:22

我 d econ 還哂喇 ~ (好以同觀音借庫要還庫咁 add4icon )
回復

tommysze8 發表於 2010-1-7 16:47:11 |顯示全部樓層
講得好!

香港人都知實用面積係建築面積嘅6、7成,宜家講建築面積呎價3千幾,將來講實用面積呎價5千幾,其實都係個間屋,呢D係表達方式唔同啫。
我似唔似D地產商講嘢?
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-7 16:55:12 |顯示全部樓層
幫大家分左個新帖, 歡迎各位繼續"論樓討價"~add10icon
回復

KandT 發表於 2010-1-7 17:09:48 |顯示全部樓層
香港人都知實用面積係建築面積嘅6、7成,宜家講建築面積呎價3千幾,將來講實用面積呎價5千幾,其實都 ...
tommysze8 發表於 2010-1-7 16:47

買燒肉搭豬頭骨都當呃秤啦.  剩係d發展商自己覺得用建築面積賣樓好合理. 香港人都知實用面積係建築面積嘅6、7成? 但係事實係由5成至9成都有.  好多人都唔知自己買左乜, 收樓先呻笨.

我剩係知agent會好強調'實用率高'e個因素去sell層樓.  既然大家都好明白實用面積好緊要, 地產商又覺得不過是表達手法問題, 不如從善如流, 化繁為簡, 以買家想知既實用面積呎價表達就最好喇.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-1-7 17:40:42 |顯示全部樓層
其實大型地產商得幾個,而佢地明知香港地少人多.所以佢地好容易圍個價上去.
回復

擔泥 發表於 2010-1-7 17:40:46 |顯示全部樓層
我諗最好將建築面積同實用面積都一齊列出嚟最好.
回復

oneonewe 發表於 2010-1-7 23:42:11 |顯示全部樓層
香港的高地價政策
公屋o既入息上限
租金高企(供平過租,租樓就好似幫人供樓咁)
都令人傾向買樓
而且中國人傳統始終要置番頭"家"
前排睇過一個電視節目
係講97年樓巿高峰期
有人月入2萬,供樓供1.6萬
(o個時炒到天花亂墬
銀行冇供款唔可以超過入息一半呢支歌仔唱)
話樓巿唔知會升到咩價
而家唔買唔知幾時先可以買到
97一個金融風暴
03一個SARS就come哂佢地旗

(凍到唔想打字)
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-7 23:44:19 |顯示全部樓層
呢 d 咪係 supply and demand failure 裏面講的 market control 同埋 information failure 囉。所以咪要 ...
marcuslee 發表於 2010-1-7 16:18

完全係 demand and supply,冇咁既demand 就唔會炒到咁貴,當中既 demand 含有好多係炒家,你睇下沙士果陣大把樓冇人要,樓價咪正常好多~

我講既正常係中低產既一族可以承擔既樓價,果時我已經同老細講有錢可以買多幾層,不過佢唔信,佢話一水還有一水低,如果唔係我地供緊一層,一定買多層黎收租

香港地少人多,而且中國特意保持香港為自由港,所以d大陸有錢人一定帶錢過來,用錢搵錢~
回復

oneonewe 發表於 2010-1-7 23:47:40 |顯示全部樓層
呢 d 咪係 supply and demand failure 裏面講的 market control 同埋 information failure 囉。所以咪要 ...
marcuslee 發表於 2010-1-7 16:18

有用咩?
之前有環保團體嘈發展商起屏風樓
D地產商咪一樣係咁起!

記得之前見過東涌某屋企o既售樓書
幅畫畫到個屋苑前面o既公屋棟棟都係得幾層樓高
而個私人屋苑 1/F都好似可以一望無際咁
回復

tommysze8 發表於 2010-1-14 22:31:32 |顯示全部樓層
買燒肉搭豬頭骨都當呃秤啦.  剩係d發展商自己覺得用建築面積賣樓好合理. 香港人都知實用面積係建築面積嘅 ...
KandT 發表於 2010-1-7 17:09

而家燒肉貴左同埋唔搭豬骨,連豬骨都唔見理。
回復