求救!非洲紫羅蘭有部份花未開已枯萎

作者: 88888888 發表于 2010-1-4 13:53:21
4685 16
我買回來已一段時間, 部份花朵已開, 但餘下的花在還未開時已枯萎!
不知原因, 請大家敎敎我!
David 發表於 2010-1-4 14:40:59 |顯示全部樓層
I think the best way is to investigate the roots.
If the roots are dead = dead flowers
回復

天星 發表於 2010-1-4 17:01:49 |顯示全部樓層
我的都系哦,吾知原因,花蕾全部都萎左,都吾知点算,有边位可以教教路?
回復

88888888 發表於 2010-1-4 19:22:26 |顯示全部樓層
但全株葉很健康, 己開的花也ok, 但未開的就開始枯萎!請給意見!
回復

holly 發表於 2010-1-4 19:57:56 |顯示全部樓層
可以根開始爛了,我個棵都係咁,今日岩岩做左手術了
回復

maplejoe 發表於 2010-1-4 20:52:33 |顯示全部樓層
我有時買番黎既開花株,未開既花苞會因為未能適應新環境所以會消苞架?
回復

charles604498 發表於 2010-1-4 21:10:15 |顯示全部樓層
我有時買番黎既開花株,未開既花苞會因為未能適應新環境所以會消苞架? ...
maplejoe 發表於 2010-1-4 20:52

冇錯絕對認同maplejoe 所講,特別係花墟買果平非洲紫羅蘭更易消苞
回復

88888888 發表於 2010-1-5 13:51:02 |顯示全部樓層
但我之前買過啲都係未開的花苞也枯萎了,現時整株的葉生得很好,但一直也沒有新的花苞了!請問是否有高人可以指點!
回復

karenkaren 發表於 2010-1-5 13:58:58 |顯示全部樓層
不用心急, 新買回來的要過渡.....適應了就會再長好花哩
回復

Aalon 發表於 2010-1-6 10:04:47 |顯示全部樓層
但我之前買過啲都係未開的花苞也枯萎了,現時整株的葉生得很好,但一直也沒有新的花苞了!請問是否有高人可以 ...
88888888 發表於 5-1-2010 13:51

個人經驗: 之前係屋企室外由小種起O既AV開始有花苞就拎返公司擺, 同樣有消苞情況出現, 送比朋友係公司擺就冇事仲生到"BA BA"聲, 我諗我公司同朋友公司環境上最大O既分別係佢種AV個位係光猛O既窗邊, 我果度四面都係牆 , 所以淨係用O黎插葉,培育小苗
回復

88888888 發表於 2010-1-6 13:14:06 |顯示全部樓層
那是否要照燈?或控制水份?
回復

痴蜂 發表於 2010-1-6 17:05:55 |顯示全部樓層
有時搬遷種植環境,AV會停止生長一段時間或生長得很慢,生長點不見長大,上次我還以為是中蟎,後來慢慢才再長大,原來是要適应新環境,不過全部消苞我就未試過,我覺得就算同一個環境把盆花搬上搬落,移左移右都會影响生長速度,生長點被遮住光綫就更加明顯,各位有無同感?
回復

David 發表於 2010-1-7 11:09:11 |顯示全部樓層
Yes, I have to agree with 痴蜂 that plants in general doesn't like to be move around too much ga.  Some of my friends move their plants every morning/afternoon to take in the sun... and she believes that it will grow better
回復

nwss54510 發表於 2010-1-7 14:27:05 |顯示全部樓層
所以我覺得買未有花既可能會重好, 最少唔會因消苞而失望先
回復

KIMHO 發表於 2010-1-9 14:40:30 |顯示全部樓層
所以我覺得買未有花既可能會重好, 最少唔會因消苞而失望先
nwss54510 發表於 2010-1-7 14:27

我試過買回來cut 曬所有花(<----傻的才會這樣做)....之後加長光照.....之後有意想不到的事
回復

karenkaren 發表於 2010-1-9 22:56:35 |顯示全部樓層
David
If your friend can do this so frequently as a daily practise.......may be can help a lot..
回復

David 發表於 2010-1-18 21:13:47 |顯示全部樓層
David
If your friend can do this so frequently as a daily practise.......may be can help a lot ...
karenkaren 發表於 2010-1-9 22:56

Yes, some of her plants seems to be doing ok wor
回復